Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-05-2022 13:52

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη στον Εορτασμό της Πολύτεκνης Μάνας, στην Αλάμπρα

Είναι με ειλικρινή αισθήματα χαράς που παρευρίσκομαι σήμερα εδώ, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος λόγω άλλης ανειλημμένης υποχρέωσης και παρά την περί του αντιθέτου επιθυμία του, δεν κατέστη δυνατόν να βρίσκεται εδώ μαζί σας.

Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά, την Παγκύπρια Οργάνωση, Πολυτέκνων για τον ετήσιο καθιερωμένο εορτασμό της πολύτεκνης μάνας, που πραγματοποιείται στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας και ο οποίος έχει καταστεί θεσμός, τιμώντας όλες τις μάνες και ιδιαίτερα εκείνες, που σαν πολύτεκνες ευτύχησαν,να φέρουν στον κόσμο και να αναθρέψουν πολλά παιδιά.

Η σημερινή εκδήλωση μας δίνει την ευκαιρία να εκφράσουμε, τον απέραντο σεβασμό,μας στο ιερό πρόσωπο της Μάνας, το πανανθρώπινο σύμβολο, της ζωής και της ανιδιοτελούς αγάπης, αλλά και το θαυμασμό μας για την Πολύτεκνη Μάνα, παντοτινό παράδειγμα αυτοθυσίας και υπέρβασης των δυσκολιών που συνεπάγεται η προσφορά της αυτή.

Η μάνα, εκτός από πυξίδα, καθοδήγησης, των παιδιών της, λειτουργεί ως ο πιο πολύτιμος κρίκος συνοχής της οικογένειας, με την υπομονή και επιμονή της. Παραμερίζοντας κάθε δυσκολία, βοηθά και υποστηρίζει τα παιδιά της μέχρι την ημέρα που θα κλείσει παντοτινά τα μάτια της. Η ζωή της αποτελεί μια διαρκή πορεία προσφοράς και θυσίας.

Σημαντικό χαρακτηριστικό της σημερινής εκδήλωσης αποτελεί το γεγονός ότι τιμούμε συνολικά 225 μάνες. Μάνες που γέννησαν έξι παιδιά, μάνες που γέννησαν και μεγάλωσαν πέντε παιδιά, καθώς και μάνες που μεγάλωσαν και πρόσφεραν στην πατρίδα τέσσερις στρατιώτες και δεν έχουν τιμηθεί μέχρι σήμερα.

Σκύβουμε ευλαβικά το κεφάλι και τιμούμε όλες εσάς, τις πολύτεκνες μάνες, διότι εσείς προσφέρετε στην πατρίδα τους αγωνιστές και τους ήρωες. Ανατρέφετε παιδιά που πρωταγωνιστούν στον πνευματικό, επαγγελματικό, επιστημονικό και γενικά στον κοινωνικό στίβο. Με τις νουθεσίες σας συμβάλετε καθοριστικά στην διατήρηση των ηθών, των αξιών και του πολιτισμού μας. Η δική σας εποικοδομητική στάση στηρίζει τους δεσμούς της οικογένειας σε κάθε λογής προβλήματα οικονομικά και κοινωνικά, αλλά και σε κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζει.

Στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε σήμερα, με την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον καταιγισμό από πληροφορίες αμφιβόλου αξίας ο ρόλος της μητέρας γίνεται διαρκώς πιο αναγκαίος και ουσιαστικός για τη διατήρηση της συνοχής της οικογένειας και κατ΄ επέκταση ολόκληρης της κοινωνίας.

Φίλες και φίλοι,

Θα ήθελα να τονίσω ότι η πολιτεία έχει καθήκον και υποχρέωση να στέκεται αρωγός και να παρέχει κάθε δυνατή φροντίδα προς την πολύτεκνη μάνα, ως επιβράβευση για την κοινωνική της προσφορά. Τονίζω ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για φιλανθρωπία ή έκφραση συμπόνοιας. Πρόκειται για καθήκον και υποχρέωση που πηγάζει από την τεράστια συνεισφορά της στην πατρίδα.

Αποτελεί σημαντική πολιτική πράξη  της παρούσας κυβέρνησης η ανάπτυξη κοινωνικής πολιτικής που ν’ ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης γυναίκας. Στην προσπάθειά μας αυτή έχουμε συνοδοιπόρους και συνεργάτες μας εσάς, την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων, με κοινό στόχο τη συνεχή βελτίωση και ενίσχυση της θέσης των πολύτεκνων οικογενειών.

Σας διαβεβαιώ ότι τα αιτήματα που έχετε υποβάλει εξετάζονται και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια στα πλαίσια των οικονομικών δεδομένων του κράτους και των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν να ικανοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Η Κυβέρνηση επεξεργάζεται λύσεις για τα βασικά σας αιτήματα που αφορούν τη φοιτητική χορηγία, το επίδομα πολύτεκνης μάνας και την παραχώρηση εφάπαξ ποσού στους πολύτεκνους.

Πολύτεκνες μητέρες,

Σας οφείλουμε πολλά και εκ μέρους της Πολιτείας σας ευχαριστώ από καρδιάς, ακόμα μια φορά, για την ανεκτίμητη προσφορά σας προς την πατρίδα και την κοινωνία γενικότερα!

Σας εύχομαι να πορεύεστε πάντα με αισιοδοξία και ελπίδα στο δρόμο του καθήκοντος και της ευτυχίας.

(ΣΧ)