Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-05-2022 15:40

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα «Παιδιά – Ευάλωτοι Μάρτυρες» από τη Σχολή Δικαστών Κύπρου

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τρίτη 17 Μαΐου 2022 στο Ανώτατο Δικαστήριο, το Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα «Παιδιά – Ευάλωτοι Μάρτυρες», το οποίο διοργανώθηκε από τη Σχολή Δικαστών Κύπρου σε συνεργασία με τη «Φωνή» και με επίσημη προσκεκλημένη την έντιμη Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Σκωτίας κα Lady Dorrian.

Η Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κα Περσεφόνη Παναγή, στον χαιρετισμό της επισήμανε ότι για κάθε ευνομούμενη δημοκρατική κοινωνία, η ορθή μεταχείριση των παιδιών στα συστήματα απονομής δικαιοσύνης θα πρέπει να θεωρείται ζήτημα υψίστης σημασίας. Ιδιαίτερα για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των παιδιών στη Δικαιοσύνη μέσω της θέσπισης δικονομικών εγγυήσεων και υιοθέτηση ορθών πρακτικών, ανέφερε ότι «είναι απαραίτητο να λαμβάνονται υπόψιν οι ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών γενικά αλλά και ξεχωριστά, όταν αυτά τελούν υπό ιδιάζουσες ευάλωτες καταστάσεις, όπως στην περίπτωση παιδιών που είναι θύματα εμπορίας και χωρισμένα από την οικογένεια τους, παιδιών που αιτούνται άσυλο, παιδιών με αναπηρία ή με καθεστώς μετανάστη». Παράλληλα τόνισε ότι με την ισότιμη συμμετοχή των παιδιών στις δικαστικές διαδικασίες, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αμφισβητηθεί η ακεραιότητα του δικαστικού συστήματος και ότι η «απαίτηση για δίκαιη δίκη και ο σεβασμός της ισότητας των όπλων μεταξύ διαδίκων θεωρείται προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Διευθυντής της Σχολής Δικαστών κ. Γιώργος Ερωτοκρίτου, ο οποίος τόνισε την σημαντικότητα του Σεμιναρίου - το πρώτο του είδους του που διοργανώνεται για Κύπριους Δικαστές – αφού μέχρι πρόσφατα στην Κύπρο και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης δεν υπήρχε η ορθή αντιμετώπιση ενός παιδιού, ειδικά σε υποθέσεις κακοποίησης του. Επισήμανε ότι πλέον οι Δικαστές, πέραν της υφιστάμενης νομολογίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, έχουν στη διάθεσή τους εργαλεία και θεσμοθετημένες ειδικές διατάξεις, που μπορούν να τους βοηθήσουν «όχι μόνο για το πώς θα πρέπει να ληφθεί η μαρτυρία ενός παιδιού, αλλά και για το πώς θα πρέπει να αξιολογηθεί η μαρτυρία του».

Στον χαιρετισμό της η κα Δέσπω Μιχαηλίδου, Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, τόνισε τη βασική ανάγκη ο Δικαστής να «υιοθετήσει μια παιδοκεντρική ματιά» ούτως ώστε να κατανοήσει ότι ένα παιδί, είτε βρεθεί στην θέση του κοινού μάρτυρα ή του κατηγορούμενου, παραμένει παιδί «και ότι σε κάθε περίπτωση κατά την εφαρμογή του Νόμου θα πρέπει να δίδεται προτεραιότητα στο συμφέρον του παιδιού».

Η κα Αναστασία Παπαδοπούλου, Πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή», σημείωσε ενθαρρυντικά στον χαιρετισμό της ότι «αν κάποιος ανατρέξει τα τελευταία 10 περίπου χρόνια στην Κύπρο θα διαπιστώσει ότι είναι η συνεργασία σε διάφορα επίπεδα, μεταξύ διαφόρων φορέων, ατόμων, οργανισμών αυτό που πέτυχε την ομολογουμένως μεγάλη πρόοδο στην Κύπρο για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών».

Κεντρική ομιλήτρια στο Σεμινάριο ήταν η έντιμη Δικαστής κα Lady Dorrian. Στην εξαιρετική παρουσίασή της με θέμα «Τρόποι Χειρισμού Παιδιών ως Μαρτύρων», αφού περιέγραψε την εμπειρία της Σκωτίας και τις προσπάθειες για εκσυγχρονισμό και την πρόοδο που επιτελέστηκε, επισήμανε με λεπτομέρεια τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν τα Δικαστήρια, την ανάγκη αλλαγής ως προς τη διαδικασία χειρισμού παιδιών ως μάρτυρες, την αποτελεσματικότητα των νέων κανόνων χωρίς να επηρεάζεται η διασφάλιση δίκαιης δίκης και την ανάγκη οι Δικαστές να έχουν τις γνώσεις και τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν ανήλικους μάρτυρες.

Ως ομιλήτρια συμμετείχε επίσης και η Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου κα Έλενα Εφραίμ. Η παρουσίαση της κα Εφραίμ επικεντρώθηκε στην νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου ως προς τον χειρισμό παιδιών ως μαρτύρων, την αξιολόγηση της μαρτυρίας τους και τον ρόλο των εμπειρογνωμόνων σε σχέση με τη συμπεριφορά των παιδιών σε υποθέσεις κακοποίησής τους. Ακολούθησε σύντομη παρουσίαση για το «Σπίτι του Παιδιού» από τον Ανώτερο Κοινωνικό Λειτουργό και Συντονιστή για το «Σπίτι του Παιδιού» κ. Μάριο Νικολάου ενώ η κα Τάνια Μασιά, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια και Συντονίστρια στο «Σπίτι του Παιδιού», ανέπτυξε το θέμα «Η συμπεριφορά ενός παιδιού ως θύμα σεξουαλικής κακοποίησης».

Το Σεμινάριο παρακολούθησαν Δικαστές Επαρχιακών Δικαστηρίων και Κακουργιοδικείων.

Κατόπιν ολοκλήρωσης των παρουσιάσεων, οι συμμετέχοντες, είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε συζήτηση και μελέτη περιπτώσεων, τόσο σε μικρές ομάδες όσο και στην ολομέλεια (plenary).

To Σεμινάριο εντάσσεται στα πλαίσια χρηματοδότησης της Σχολής Δικαστών από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

(ΜΓ)