Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-07-2018 12:21

Χαιρετισμός του Διευθυντή Τμήματος Δασών κ. Χαράλαμπου Αλεξάνδρου στη συνέντευξη Τύπου για παρουσίαση εκστρατείας, για πρόληψη των πυρκαγιών

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που δηλώνω συνοδοιπόρος σε αυτή την ενημερωτική εκστρατεία για την πρόληψη των πυρκαγιών. Το Τμήμα Δασών αλλά και το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος πάντοτε θα δηλώνουν παρών και πάντοτε θα στηρίζουν ενέργειες και πρωτοβουλίες για την προστασία των δασών μας από τη μεγαλύτερη απειλή: τις πυρκαγιές. Η προστασία των δασών μας είναι ένα δύσκολο και επίπονο εγχείρημα, το οποίο απαιτεί συνεχή και συλλογική προσπάθεια. Μια από τις κορυφαίες δράσεις σε αυτή την προσπάθεια είναι αναμφίβολα και οι εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, για την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης ή καλύτερα συνείδησης ευθύνης. Προσδοκούμε σε ευαισθητοποιημένους πολίτες, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν παντοιοτρόπως.

Κυρίες και κύριοι,

Κάθε χρόνο έχουμε κατά μέσο όρο 162 δασικές πυρκαγιές, οι οποίες κατακαίουν κατά μέσο όρο 2500 εκτάρια δασικών εκτάσεων (στοιχεία περιόδου 2000-2017), προκαλώντας απώλειες ανθρώπινων ζωών, ζημιές σε περιουσίες και ανυπολόγιστης αξίας περιβαλλοντικές ζημιές. Δυστυχώς, μια νέα απειλή αυτή της κλιματικής αλλαγής που παρατηρείται παγκοσμίως και η οποία είναι ιδιαιτέρως αισθητή στην περιοχή μας, θα χειροτερεύσει το πρόβλημα. Το πρόβλημα όμως χειροτερεύει και λόγω άλλων παραγόντων, όπως η εγκατάλειψη της υπαίθρου που οδηγεί αφενός, στη συσσώρευση καύσιμης ύλης και αφ’ ετέρου, στο ότι οι γεωργικές εκτάσεις που στο παρελθόν καλλιεργούνταν και δρούσαν και ως αντιπυρικές ζώνες, σήμερα έχουν εγκαταλειφθεί. Άλλοι παράγοντες που βοηθούν στην επιδείνωση του προβλήματος είναι η αύξηση της εξόδου των κατοίκων των πόλεων για αναψυχή στα δάση, η εξάπλωση της μεμονωμένης κατοικίας και το ότι σχεδόν κάθε γωνιά των δασών και της υπαίθρου είναι προσπελάσιμη.

Είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο που η εκστρατεία μας αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία. Η προσπάθεια διαφώτισης του κοινού για αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει ούτως ή άλλως να είναι συνεχής, πόσο μάλλον τώρα που το πρόβλημα ολοένα και επιδεινώνεται. Πρέπει επίσης να είναι πολύπλευρη. Πρέπει όλες οι ομάδες των συμπολιτών μας να κατανοήσουν ότι δεν πρέπει να γίνονται πρόξενοι πυρκαγιών. Αλήθεια, έχουν κατανοήσει οι συμπολίτες μας ότι πρέπει να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε τα δάση αν θέλουμε να συνεχίσει η ζωή στον πλανήτη μας; Ή ακόμη ότι μια πυρκαγιά μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς και/ή την απώλεια ανθρώπινων ζωών; Έχουν αντιληφθεί οι ιδιοκτήτες κατοικιών στις παρυφές των κοινοτήτων και οι γεωργοί μας ότι είναι υπεύθυνοι για το 55% της καμένης έκτασης; Θέλω να απευθυνθώ και στους συμπολίτες μας – τους εμπρηστές των κρατικών δασών. Αλήθεια, έχουν αναλογισθεί ότι δεν έχουν κανένα προσωπικό όφελος και ότι με τη ζημιά στα αγαθά και στις υπηρεσίες που προσφέρει το δάσος, ζημιώνουμε όλοι μας, άρα και ίδιοι και πρώτιστα οι τοπικές κοινότητες;

Εύχομαι ολόψυχα η εκστρατεία μας να στεφθεί με επιτυχία και να «εναποθέσει το λιθαράκι της» για να προστατεύσουμε τα δάση μας.

Κυρίες και κύριοι,

Τελειώνω λέγοντας ότι όσο ψηλός και αν είναι ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης των πυρκαγιών χρειάζεται η σπίθα για να έχουμε μια πυρκαγιά. Αν δεν έχουμε σπίθα, δεν έχουμε πυρκαγιά. Να δουλέψουμε όλοι μαζί για την πρόληψη! Να δουλέψουμε όλοι μαζί να μην έχουμε σπίθα!

Θέλω επίσης να σας διαβεβαιώσω ότι θα πράξουμε στο ακέραιο το καθήκον μας και στους τομείς της έγκαιρης ανίχνευσης και κινητοποίησης, καθώς και της αποτελεσματικής κατάσβεσης. Θα εργασθούμε σε όλους τους τομείς δίδοντας το άπαν των δυνάμεων μας, ώστε τα δάση που παραλάβαμε να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενεές και αν είναι δυνατόν σε καλύτερη κατάσταση. 

(ΜΛ/ΣΧ)