Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-05-2022 15:11

Η Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών και Αποδήμων του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών και Αποδήμων του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας κ. Ayman Al Safadi, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο. Τον κ. Safadi συνόδευε o Πρέσβης της Ιορδανίας και Πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος στην Κύπρο κ. Mohamed El Fayez.

Η Πρόεδρος της Βουλής εξήρε τις πολύ στενές σχέσεις Κύπρου και Ιορδανίας, οι οποίες διέπονται από κοινές αρχές και αξίες. Υπογράμμισε τη σημασία περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας προς αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και σημείωσε με ικανοποίηση την τροχοδρόμηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της πυρασφάλειας. 

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε εκτίμηση για τη σταθερή θέση αρχών της Ιορδανίας όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, τονίζοντας ότι για 48 χρόνια, η Κύπρος υφίσταται κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνεπεία  της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κα Δημητρίου έκανε ιδιαίτερη μνεία στις τελευταίες προκλητικές ενέργειες των κατοχικών αρχών στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Ο Ιορδανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι οι σχέσεις Ιορδανίας και Κύπρου είναι πολύ ισχυρές, καθότι βασίζονται, τόσο στη γεωγραφική όσο και στην πολιτιστική εγγύτητα μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Safadi επαναβεβαίωσε τη σταθερή θέση αρχών της χώρας του όσον αφορά στο Κυπριακό και στην ανάγκη επίτευξης πολιτικής λύσης, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Εξέφρασε, παράλληλα, ευχαριστίες για τη στάση αρχών που τηρεί η Κυπριακή Δημοκρατία στο Μεσανατολικό ζήτημα, στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων των Hνωμένων Εθνών.

Ο κ. Safadi υπογράμμισε τη σημασία της περαιτέρω επέκτασης της συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα για ζητήματα που αφορούν σύγχρονες προκλήσεις, όπως η  επισιτιστική κρίση.  

Κατά τη συνάντηση, εκφράστηκε η κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυση των διακοινοβουλευτικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας, τόσο μέσω αυξημένων διμερών ανταλλαγών όσο και στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας, Ιορδανίας.  

Eξάλλου,  η κα Δημητρίου και ο κ. Safadi είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με μαθητές Δημοτικού Σχολείου Κόρνου που επισκέφθηκαν τη Βουλή των Αντιπροσώπων και να τονίσουν τη σημασία προώθησης ανταλλαγών μαθητών και φοιτητών από την Κύπρο και την Ιορδανία.  

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)