Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-05-2022 19:29

Ο Υπουργός Γεωργίας παρουσίασε έγγραφο εκ μέρους της Κύπρου, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου και της Μάλτας αναφορικά με έναν θετικό κατάλογο της ΕΕ για τα ζώα συντροφιάς

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής παρουσίασε σήμερα, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας στις Βρυξέλλες, έγγραφο σχετικά με ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ για έναν θετικό κατάλογο της ΕΕ για την εκτροφή ζώων συντροφιάς εκ μέρους της Κύπρου, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου και της Μάλτας.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια δημόσιας συνεδρίασης του Συμβουλίου, ο κ. Καδής είπε τα εξής:

Κύριε Πρόεδρε,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Αγαπητή Επίτροπε,

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια άγρια ζώα συλλαμβάνονται από τη φύση και πωλούνται σε διάφορες χώρες, προοριζόμενα να ζήσουν μια ζωή στην αιχμαλωσία.

Είναι πια αποδεδειγμένο ότι το εμπόριο εξωτικών ειδών είναι μια από τις κύριες απειλές για τη βιοποικιλότητα, θέτοντας πολλά είδη σε κίνδυνο εξαφάνισης. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, ένα στα τέσσερα είδη θηλαστικών και ένα στα οκτώ είδη πτηνών αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξαφάνισης. Η βιοποικιλότητα μπορεί επίσης να επηρεαστεί στην περίπτωση που άγρια είδη διαφύγουν ή απελευθερωθούν από τους ιδιοκτήτες τους στη φύση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το κόστος ελέγχου και διαχείρισης των ζημιών από χωροκατακτητικά είδη στην ΕΕ ανέρχεται σε 12 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Τα άγρια είδη δεν είναι κατάλληλα για να ζουν ως κατοικίδια, με αποτέλεσμα να μην ευημερούν στην αιχμαλωσία. Τα ζώα αυτά υποφέρουν πολύ κατά τη σύλληψη, τη μεταφορά και τη διαβίωσή τους σε αιχμαλωσία, βιώνουν έντονο στρες, πλήξη, κατάθλιψη και εκδηλώνουν σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς. Επιπλέον, έχουν σύνθετες κοινωνικές και διατροφικές ανάγκες τις οποίες οι ιδιοκτήτες τους δυσκολεύονται να καλύψουν και πολλές φορές τα εγκαταλείπουν.

Υπολογίζεται ότι πάνω από το 70% όλων των ζωονόσων προέρχονται από άγρια ζώα. Εάν τα άγρια ζώα γίνουν κατοικίδια, η εγγύτητα με τους ιδιοκτήτες τους αυξάνει δραστικά τον κίνδυνο διάχυσης ασθενειών. Ταυτόχρονα, πολλά άγρια ζώα που διατηρούνται ως κατοικίδια αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των ανθρώπων, λόγω της φύσης των ζώων που εμπεριέχει επιθετικά ή αρπακτικά χαρακτηριστικά.

Παρόλο που η Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας είναι εξαιρετικά σημαντική για τη ρύθμιση του εμπορίου ειδών που κινδυνεύουν, εντούτοις είναι ανεπαρκής για την αντιμετώπιση των κινδύνων που συνδέονται με το εμπόριο και τη διατήρηση άγριων ζώων ως κατοικίδιων ζώων.

Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών, ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν υιοθετήσει τη Θετική Λίστα, δηλαδή, έναν κατάλογο με περιορισμένο αριθμό ειδών ζώων που μπορούν να διατηρούνται ως κατοικίδια. Αντίθετα, μια αρνητική λίστα θα σήμαινε ότι όλα τα είδη που δεν περιλαμβάνονται σε αυτήν, επιτρέπεται εξ ορισμού να διατηρούνται ως κατοικίδια ζώα. Προκειμένου όμως να έχουμε ένα σημαντικό αντίκτυπο στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την καλή διαβίωση των ζώων, χρειάζονται συντονισμένες προσπάθειες σε επίπεδο ΕΕ.

Η Κύπρος μαζί με τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και τη Μάλτα καλούν την Επιτροπή να διερευνήσει τα πιθανά οφέλη της υιοθέτησης μίας θετικής λίστας σε ολόκληρη την ΕΕ, η οποία να βασίζεται στις εμπειρίες που αποκτήθηκαν από τα κράτη μέλη που έχουν εφαρμόσει αυτό το σύστημα. Η ΕΕ μπορεί να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τα ζώα και τον άνθρωπο και ευελπιστούμε στη στήριξη όλων σας.

Σας ευχαριστώ.

 

Για το βίντεο της παρέμβασης του Υπουργού πατήστε εδώ και για το κείμενο στην αγγλική πατήστε εδώ.


(ΜΒ)