Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-07-2022 18:17

Ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τους τροποποιητικούς κανονισμούς για την αξιολόγηση τετραμήνων

Υπό το φως της εμπειρίας που προέκυψε από τη μέχρι τώρα σταδιακή εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης μαθητών στη Μέση Εκπαίδευση και ενόψει της προβλεπόμενης επέκτασης του την επόμενη σχολική χρονιά και στον γυμνασιακό κύκλο, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), είχε διαβουλεύσεις με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής. Ως αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων, το ΥΠΑΝ συνεκτίμησε και κωδικοποίησε αριθμό εισηγήσεων που έγιναν από βουλευτές διαφόρων πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες απλοποιούν και με αυτό τον τρόπο βελτιώνουν τη διαδικασία, χωρίς να επηρεάζουν τη γενική φιλοσοφία και τις επιδιώξεις της διαδικασίας αξιολόγησης, και κατέθεσε πρόταση τροποποίησης των σχετικών Κανονισμών.

Κατά τη συζήτηση της τροποποιητικής πρότασης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατατέθηκε από βουλευτές αριθμός τροπολογιών οι οποίες αντιστρατεύονται πλήρως και αναιρούν τη βασική φιλοσοφία και το σκοπό της ήδη υφιστάμενης νομοθεσίας.

Μια άλλη τροπολογία επιδιώκει να ρυθμίσει θέματα σχετικά με την παραχώρηση εύλογων προσαρμογών σε ομάδες μαθητών της Ειδικής Εκπαίδευσης, τα οποία είναι οπωσδήποτε ιδιαίτερα σημαντικά, αφορούν τέσσερις νομοθεσίες και εξετάζονται παράλληλα από το Υπουργείο, με πρόθεση κατάθεσης ολοκληρωμένης πρότασης η οποία θα προσεγγίζει με συνέπεια το συγκεκριμένο θέμα. Τέλος, άλλη τροπολογία που συζητήθηκε και αφορά μερική προσαρμογή των προτεινόμενων κανονισμών χωρίς να αναιρεί τη βασική φιλοσοφία της νομοθεσίας, θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή.

Ενόψει, ωστόσο, της αβεβαιότητας που δημιουργείται από τη διεύρυνση του πλαισίου συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, κρίνεται αναγκαίο να αποφευχθεί αυτή τη στιγμή η ψήφιση τροπολογιών στους Κανονισμούς οι οποίες ενδέχεται να περιπλέξουν και να δυσχεράνουν την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Παρά τη δηλωμένη θέση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει, όπως ήταν η γενικότερη επιθυμία, σε ελάφρυνση των διαδικασιών αξιολόγησης -και συγκεκριμένα σε μείωση του αριθμού των εξεταζόμενων μαθημάτων- δεδομένης της προσέγγισης αριθμού βουλευτών στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, προέχει αυτή τη στιγμή να διασφαλιστεί η σαφήνεια, η καθαρότητα και η λειτουργικότητα του κανονιστικού πλαισίου.

Ως εκ τούτου, με δεδομένο ότι σύντομα η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της και αυτές θα επανεκκινήσουν μετά την έναρξη του σχολικού έτους, κρίθηκε απαραίτητο όπως αποφευχθεί οποιαδήποτε τροποποίηση των Κανονισμών και το Υπουργείο ενημέρωσε την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι αποσύρει την πρόταση που έχει καταθέσει. Οι συγκεκριμένοι Κανονισμοί δεν θα επανακατατεθούν, αλλά μπορεί σε μεταγενέστερο στάδιο, και εφόσον διαμορφωθεί σαφής πολιτική βούληση, να επαναληφθεί η σχετική συζήτηση.


(ΜΒ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα