Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-09-2022 11:24

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στο 6ο Φεστιβάλ Αγροτικού Πολιτισμού χθες στα Λεύκαρα

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 19:30, Κεντρική Πλατεία Λευκάρων

 

Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για μένα, να βρίσκομαι απόψε μαζί σας, στο 6ο Φεστιβάλ Αγροτικού Πολιτισμού, το οποίο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. O ίδιος, λόγω άλλων υποχρεώσεων, δυστυχώς δεν μπορεί να παρευρεθεί, και με έχει εξουσιοδοτήσει να μεταφέρω τον χαιρετισμό του.

Το Αγροτικό Φεστιβάλ Πολιτισμού, που διοργανώνεται από το 2017, αναγνωρίζεται ήδη ως μια εξαιρετική πρωτοβουλία προβολής του πλούτου και της μοναδικής ποιότητας των αγροτικών προϊόντων του τόπου μας, και αποτελεί την καλύτερη επιβράβευση του μόχθου του κύπριου αγρότη. Με τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες που έχουν τη δυνατότητα οι επισκέπτες να παρακολουθήσουν, αλλά και με τη λειτουργία περιπτέρων με κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα, το Φεστιβάλ συμβάλλει στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής παράδοσης του τόπου μας και της ταυτότητας και κληρονομιάς του λαού μας. Οι εγνωσμένου κύρους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ, ως άξιοι συνεχιστές της κληρονομιάς αυτής, συνδέουν αρμονικά το παραδοσιακό με το σύγχρονο, δίνοντας ένα ξεχωριστό τόνο στην εκδήλωση. Το απαύγασμα της ψυχής, οι καημοί και οι επιθυμίες, η καθημερινότητα, η φαντασία, το χιούμορ, ακόμα και οι περιπέτειες του λαού μας και ιδιαίτερα των αγροτών μας, είναι στοιχεία τα οποία επιδιώκει να αναδείξει η διήμερη αυτή εκδήλωση. Συγχαίρω τον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών κ. Ανδρέα Κυπριανού και τους συνεργάτες του για την πρωτοβουλία τους αυτή αλλά και για τη συνολική δράση τους. Η στήριξη που παρέχει ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών, γνωστός ως ΚΟΑΠ, στην παραγωγή και προώθηση των κυπριακών γεωργικών προϊόντων, αλλά και στην αγροτική ανάπτυξη του τόπου μας, είναι καθοριστική. Συγχαίρω, επίσης, και ευχαριστώ, τον Δήμαρχο Λευκάρων κ. Σοφοκλή Σοφοκλέους και τους συνεργάτες του, για την πολύ σημαντική συμβολή τους στη διοργάνωση του φετινού Φεστιβάλ.

Φίλες και φίλοι,                                                                                                                                     

Η Κυβέρνηση εργάζεται άοκνα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα, την αναζωογόνηση του πληθυσμού της υπαίθρου, την εξασφάλιση ενός δίκαιου εισοδήματος για τον παραγωγό, τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων και τη στήριξη της ηλικιακής ανανέωσης του αγροτικού τομέα. Είναι βέβαια γνωστό ότι ο αγροτικός τομέας στην Κύπρο αντιμετωπίζει σήμερα πολλές προκλήσεις. Την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας διαδέχθηκε η πανδημία του κορωνοϊού, που δυσκολεύει την οικονομική ζωή του τόπου μας, επιφέροντας σημαντικές επιπτώσεις και στον αγροτικό τομέα. Επιπρόσθετα, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε ενεργειακό και επισιτιστικό πρόβλημα, με τις τιμές της ενέργειας και των ζωοτροφών, και συνεπώς και των παραγόμενων προϊόντων, να αυξάνονται ραγδαία. Ως Κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω δεδομένα και τις δύσκολες συνθήκες που προέκυψαν, παρείχαμε, κατά τα τελευταία δυόμισι χρόνια, έκτακτη στήριξη στην  αγροτική δραστηριότητα και στους αγρότες μας, με ποσά που πλησιάζουν τα 50 εκ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για εκσυγχρονισμό και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα, έχοντας θέσει σε εφαρμογή όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Από το 2014 που έχει αρχίσει η τρέχουσα περίοδος υλοποίησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μέχρι και φέτος που τελειώνει η μεταβατική της περίοδος, έχουν παραχωρηθεί στοχευμένα στον αγροτικό μας κόσμο συνολικά πέραν των 850 εκ. ευρώ από ευρωπαϊκά και από εθνικά κονδύλια. Η ορθολογική και άμεση διάθεση των κονδυλίων αυτών θα ήταν πολύ δύσκολη χωρίς την ουσιαστική συμβολή του ΚΟΑΠ. Για την περαιτέρω στήριξη της γεωργικής δραστηριότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου, καθοριστικός αναμένεται να είναι ο ρόλος της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής μέχρι το 2027, στον σχεδιασμό της οποίας συμμετείχαμε ενεργά ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντάσσοντας σε αυτήν πρόνοιες ευνοϊκές για τη χώρα μας.

Χαρακτηριστική της σημασίας που δίνει η Κυβέρνηση στον αγροτικό τομέα, είναι και η συμπερίληψη στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στο Πρόγραμμα «Κύπρος το Αύριο» σημαντικού αριθμού έργων και μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να έχουν άμεση ή έμμεση θετική επίδραση στην αγροτική δραστηριότητα του τόπου μας. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρω τα έργα μεταρρύθμισης του συστήματος διαχείρισης υδάτων αξίας άνω των 35 εκ. ευρώ, τη δημιουργία μονάδας διαχείρισης κτηνοτροφικών αποβλήτων στην Ορούντα αξίας 30 εκ. ευρώ, το πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης των αιγοπροβάτων της Κύπρου αξίας 5 εκ. ευρώ και το σχέδιο μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον γεωργικό τομέα αξίας 4 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, εναρμονιζόμενοι με τις ενωσιακές πολιτικές, επεκτείναμε τις δράσεις αναδιοργάνωσης και βελτίωσης της λειτουργίας του αγροτικού τομέα. Η μεταρρύθμιση του τομέα της διαχείρισης κινδύνων στη γεωργική παραγωγή, καθώς και οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού αγροδιατροφικών προϊόντων και τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών προς όφελος των αγροτών μας, είναι μόνο μερικές από αυτές. Επιπρόσθετα, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ανάδειξη της μοναδικότητας των κυπριακών προϊόντων. Η κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης αποτελεί συλλογική επιτυχία, ενώ σταθερή επιδίωξη μας είναι η καταχώριση και άλλων αγροτικών μας προϊόντων στους καταλόγους γεωγραφικών ενδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη, ετοιμάζεται αίτημα για καταχώριση του δεύτερου πιο σημαντικού αγροτικού μας προϊόντος μετά το χαλλούμι, της «πατάτας κοκκινογής». Προς την ίδια κατεύθυνση, σε εθνικό επίπεδο, διαμορφώσαμε και καταθέτουμε σύντομα στη Βουλή για έγκριση, το νομοσχέδιο για την καθιέρωση της απονομής Κυπριακού Σήματος σε ποιοτικά αγροτικά προϊόντα του τόπου μας.

Στο σημείο αυτό, θα ήταν παράλειψη μου να μην εκφράσω την ιδιαίτερη μου ικανοποίηση για την εποικοδομητική συμμετοχή και την καθοριστική συμβολή των αγροτικών οργανώσεων, αλλά και των ίδιων των αγροτών, στη συνεχιζόμενη προσπάθεια της Κυβέρνησης για αναδιάρθρωση και αναζωογόνηση του αγροτικού τομέα, με την προώθηση των απαραίτητων δράσεων και μεταρρυθμίσεων.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ ξανά τον ΚΟΑΠ και τον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών για τη δράση τους, καθώς και για την πρωτοβουλία τους για διοργάνωση του Φεστιβάλ. Επίσης, ευχαριστώ τους χορηγούς, τον Δήμο Λευκάρων και όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της σημερινής εκδήλωσης. Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου τους δικαιώνει, αφού μέσω του Φεστιβάλ επιτυγχάνεται η ενίσχυση των αγροτών μας, η ανάδειξη της αξίας των ποιοτικών προϊόντων του τόπου μας και η προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή διασκέδαση.

Σημ. Την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας ανέγνωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής.

 

(ΙΚ)