Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-09-2022 11:31

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στην ημερίδα με τίτλο «Έλεγχος και πιστοποίηση γαλακτοκομικών προϊόντων - Η περίπτωση του χαλλουμιού»

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στην ημερίδα με τίτλο «Έλεγχος και πιστοποίηση γαλακτοκομικών προϊόντων - Η περίπτωση του χαλλουμιού». Η ημερίδα, που περιλαμβάνει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις από εγνωσμένου κύρους πανεπιστημιακούς και άλλους έγκριτους ομιλητές, διοργανώνεται από την Παναγροτική Ένωση Κύπρου (ΠΕΚ), σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Στους διοργανωτές αξίζουν θερμά συγχαρητήρια, τόσο για την επιλογή του θέματος όσο και για τη χρονική στιγμή που επέλεξαν να υλοποιήσουν την πρωτοβουλία τους αυτή.

Φίλες και φίλοι,

Η καταχώριση του χαλλουμιού στο μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Απρίλιο του 2021, είναι το επισφράγισμα μιας μακρόχρονης και επίπονης προσπάθειας για την προστασία του προϊόντος. Στην επιτυχή κατάληξη της προσπάθειας αυτής, σημαντική ήταν η συμβολή του αγροτικού κινήματος, το οποίο και ευχαριστώ θερμά για την ειλικρινή και εποικοδομητική του στάση όλα αυτά τα χρόνια.

Το χαλλούμι είναι, αδιαμφισβήτητα ένα ξεχωριστό ποιοτικό προϊόν, με καθαρά κυπριακή ταυτότητα, το οποίο κρύβει μέσα του τα αρώματα της κυπριακής γης που συγκεντρώνονται στο γάλα και στον δυόσμο από τα οποία παρασκευάζεται, αλλά και τη γνώση και το μεράκι των παραγωγών που μεταφέρθηκαν από γενιά σε γενιά. Τα χαρακτηριστικά αυτά, κατέταξαν επάξια το χαλλούμι μεταξύ των ποιοτικότερων τυριών, σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι εξάγεται σε περισσότερες από 40 χώρες παγκοσμίως, αποτελώντας το δεύτερο σε αξία εξαγωγικό προϊόν της χώρας μας.

Η καταχώριση του χαλλουμιού ως προϊόντος ΠΟΠ θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην προστασία του από περιπτώσεις μιμητισμού και από προσπάθειες σφετερισμού της φήμης του. Με την καταχώριση, τόσο η αξία όσο και η ζήτηση του αυθεντικού και πιστοποιημένου πλέον προϊόντος αναμένεται να αυξηθούν, με θετικό αντίκτυπο για την περαιτέρω ανάπτυξη του γεωργοκτηνοτροφικού μας τομέα και γενικότερα για την οικονομία του τόπου μας.

Η προστασία της ΠΟΠ αποτελεί το κλειδί για τη διασφάλιση της ποιότητας, της αυθεντικότητας και εν τέλει της εμπορίας του προϊόντος τόσο στην Ευρώπη όσο και σε τρίτες χώρες με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση συνάπτει σχετικές συμφωνίες. Η προστασία αυτή, διασφαλίζει ότι η ονομασία «χαλλούμι» θα παραμείνει αποκλειστικό προνόμιο και πλεονέκτημα των κύπριων παραγωγών και δεν θα καταστεί κοινή (generic), όπως άλλα γνωστά τυριά (π.χ. cheddar, edam, gouda κ.λπ.)

Φίλες και φίλοι,

Το Υπουργείο Γεωργίας βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό των κτηνοτρόφων και των τυροκόμων, ώστε να αντιμετωπιστούν οι οποιεσδήποτε δυσκολίες και να υπερπηδηθούν τα οποιαδήποτε εμπόδια κατά την προσαρμογή τους στην πλήρη εφαρμογή των προδιαγραφών της ΠΟΠ. Ήδη, το τελευταίο διάστημα, χάρη στην επιμονή, την υπομονή και τις μεθοδικές κινήσεις της Κυβέρνησης, αλλά και στην εποικοδομητική στάση όλων των εμπλεκόμενων στην αλυσίδα παραγωγής χαλλουμιού, στα ράφια των υπεραγορών μπορεί κανείς να συναντήσει μόνο χαλλούμια ΠΟΠ, κάτι που πριν λίγα χρόνια φάνταζε ως ουτοπία.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό μου, σας διαβεβαιώνω για μια ακόμα φορά, ότι το Υπουργείο Γεωργίας, θα συνεχίσει να θέτει υπό την αιγίδα του εκδηλώσεις όπως η σημερινή, στο πλαίσιο της προσπάθειας του για περαιτέρω στήριξη και προστασία των δικαιωμάτων των κύπριων παραγωγών. Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της σημερινής ημερίδας. Συγχαρητήρια και πάλι στους διοργανωτές και ευχαριστίες στους έγκριτους ομιλητές. Σας ευχαριστώ.

(ΝΓ/ΕΧΡ)