Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-10-2022 20:45

Δήλωση Πρώτου Αντιπροέδρου και Υπουργού Εσωτερικών της Τσεχίας κ. Vít Rakušan στην τελετή υπογραφής Συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Τσεχίας για οικονομική συμβολή για σκοπούς διαχείρισης αυξημένων μεταναστευτικών ροών

Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση στην Κύπρο καθώς και για την πρόσκληση στο MED5 στο οποίο ανυπομονούμε να καταστούμε νέο μέλος. Μπορεί να μην διαθέτουμε θάλασσα, αλλά αντιμετωπίζουμε μια νέα κατάσταση – αντιμετωπίζουμε μια πολύ μεγάλη κρίση σε ολόκληρη την Ευρώπη και η μεταναστευτική κρίση είναι ένα κοινό ζήτημα, όχι μόνο για τη χώρα σας αλλά και για την Κεντρική Ευρώπη.

Στην Τσεχία έχουμε πάνω από 400,000 πρόσφυγες από την Ουκρανία. Αυτό αποτελεί ποσοστό 3,8 % του πληθυσμού μας – είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός. Επίσης, οι αριθμοί από την παράνομη μετανάστευση, διά μέσου της Τσεχίας, είναι τώρα υψηλότεροι από ποτέ. Συνεπώς, μπορούμε να κατανοήσουμε την κατάστασή σας πολύ καλά.

Και εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση στην Ευρώπη, πρέπει να γνωρίζουμε τι σημαίνει αλληλεγγύη. Αυτού του είδους η βοήθεια από τη Δημοκρατία της Τσεχίας στην Κύπρο είναι ένδειξη αλληλεγγύης. Είναι μια απόδειξη του ότι όλοι στην ΕΕ γνωρίζουμε πολύ καλά την κατάσταση που επικρατεί στις άλλες χώρες.

Εύχομαι αυτή η συνδρομή, που είναι μέρος του προγράμματος μας για βοήθεια προς τη χώρα, θα σας βοηθήσει επίσης στην πολιτική επιστροφών, η οποία είναι σημαντική για τη χώρα και το μέλλον σας.

Είναι πραγματικά μεγάλη η ικανοποίησή μου που μπορούμε να σας βοηθήσουμε και που βρίσκομαι σήμερα εδώ, μαζί σας.

(EK/ΙΚ)