Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-11-2022 20:58

Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος: «Δημιουργήσαμε το κατάλληλο περιβάλλον για προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών και βελτίωση της αεροπορικής συνδεσιμότητας»

Στην 44η Έκθεση Κυπρίων Ξενοδόχων παρέστη ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος. Στον χαιρετισμό του ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι «Δημιουργήσαμε το κατάλληλο περιβάλλον για προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών και βελτίωση της αεροπορικής συνδεσιμότητας», αποτέλεσμα των έντονων προσπαθειών της κυβέρνησης προς διάφορες κατευθύνσεις, με στόχο να επιτευχθεί η αύξηση της συνδεσιμότητας και η θωράκιση των αερομεταφορών.

Επιπρόσθετα, ο κ. Καρούσος επισήμανε ότι τα σχέδια κινήτρων έχουν φέρει ήδη τα πρώτα αποτέλεσμα μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για ενίσχυση των βάσεων των Ryanair και Wizz Air με υπερσύγχρονα αεροσκάφη. Ενώ, η φιλελευθεροποίηση της αγοράς που αφορά στις υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης που παρέχονται στους αερολιμένες επέφερε μείωση του κόστους, με αποτέλεσμα μείωση της τάξης του 40% μέχρι και 50%, καθιστώντας τα αεροδρόμια περισσότερο ανταγωνιστικά.

Ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι, ο στόχος της κυβέρνησης είναι, μέσα από τα νέα σχέδια κίνητρων 2023 - 2027, να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση της αεροπορικής συνδεσιμότητας της χώρας με την ανάπτυξη νέων δρομολογίων, τη διατήρηση και εμβάθυνση των υφιστάμενων, την επέκταση της τουριστικής περιόδου, αλλά και την ανάκαμψη των αερομεταφορών από τις επιπτώσεις της πανδημίας, του πολέμου στην Ουκρανία και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι αερομεταφορές στο σημερινό ανταγωνιστικό και μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Αναμένεται ότι η εφαρμογή του νέου σχεδίου κινήτρων για την περίοδο 2023 - 2027 θα επιφέρει αύξηση της τάξης του 52% στον αριθμό επιβατών, από περίπου 9 εκ. το 2022 σε 13,7 εκ. το 2027.

Κλείνοντας, ο Υπουργός αναφέρθηκε στις προκλήσεις του Fit55 όσον αφορά τις αερομεταφορές και στις πρωτοβουλίες και προτάσεις της Κύπρου που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, μετά από προσπάθειες της Κύπρου για ανάδειξη των δυσανάλογων επιπτώσεων όσον αφορά στα νησιώτικα κράτη μέλη της ΕΕ από την εφαρμογή των νέων προνοιών στο ETS Aviation, συμπεριλήφθηκε ειδική αναφορά στο κείμενο της Οδηγίας σε νησιώτικα κράτη μεγέθους μικρότερου των 10,000 χλμ², για τα οποία η διαφορά του κόστους ανανεώσιμων και συμβατικών καυσίμων θα καλύπτεται στο 100%.

(ΘΓ/ΝΓ)