Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-11-2022 11:03

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στο 1ο Παγκύπριο Συνέδριο με θέμα: «Αγροτική Ανάπτυξη - Από την Έρευνα στην Πράξη»

Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω χαιρετισμό στο 1ο Παγκύπριο Συνέδριο με θέμα: «Αγροτική Ανάπτυξη - από την Έρευνα στην Πράξη». Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να συνενώσει την ερευνητική κοινότητα της Κύπρου στην προσπάθεια για στοχευμένη έρευνα στον αγροτικό τομέα. Εκφράζω τα συγχαρητήριά μου στο Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο, στο Τμήμα Γεωργίας, στο Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών και στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, που συνδιοργανώνουν το σημερινό Συνέδριο. Ταυτόχρονα, ευχαριστώ θερμά όλους τους ερευνητές που συμμετέχουν στο Συνέδριο, παρουσιάζοντας, στον σύντομο χρόνο που διαθέτουν, τα αποτελέσματα της σκληρής δουλειάς που προηγήθηκε.

Μια γρήγορη ματιά στο ευρύ θεματολόγιο και στους εισηγητές του Συνεδρίου είναι αρκετή για να αντιληφθεί κανείς τη σημασία και την αξία του. Το περιβάλλον και η γεωργία, η εισαγωγή και χρήση νέων τεχνολογιών και ο ρόλος της γεωργίας στη βιομηχανία τροφίμων, αποτελούν τις ενότητες που αναπτύσσονται. Πρόκειται για θέματα συνυφασμένα με τους στρατηγικούς στόχους του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, καθώς και με τους στόχους της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις μέρες μας, η γεωργία έχει ένα ευρύ ρόλο να διαδραματίσει, αφού συνδέεται άμεσα με την προστασία του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση φυσικών πόρων και την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων. Ιδιαίτερα η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας αποτελεί μεγάλη και αναδυόμενη πρόκληση λόγω και των συνεπειών της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ταυτόχρονα, η άσκηση του γεωργικού επαγγέλματος στην εποχή μας δεν εξαρτάται πλέον μόνο από το εργατικό δυναμικό, αλλά από την εξοικείωση στη χρήση νέων τεχνολογιών και την εφαρμογή καινοτομιών.

Συνεπώς, δράσεις όπως η σημερινή δίνουν την ευκαιρία σε φορείς και άτομα, που ασχολούνται με θέματα εφαρμοσμένης έρευνας, να προβάλουν τα αποτελέσματα ερευνητικών εργασιών που σχετίζονται με την κυπριακή γεωργία και να ανταλλάξουν απόψεις με φορείς της αγροτικής ανάπτυξης, με σκοπό την εφαρμογή στην πράξη των αποτελεσμάτων της έρευνας και, κατ’ επέκταση, τη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας. Τέτοιου είδους δράσεις αναδεικνύουν τα αποτελέσματα της έρευνας και διευρύνουν τις προοπτικές υλοποίησης πρωτότυπων και καινοτόμων ερευνητικών εργασιών, διαχέοντας την παραγόμενη γνώση στις επιστημονικές και επαγγελματικές ομάδες που ασχολούνται με τον γεωργικό τομέα.

Ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στηρίζουμε με κάθε τρόπο δράσεις όπως η σημερινή, η οποία συμβαδίζει απόλυτα με τους στόχους που θέσαμε στο πλαίσιο του στρατηγικού μας σχεδιασμού για την προγραμματική περίοδο 2023-2027. Ενδεικτικά αναφέρω τη συμπερίληψη στον σχεδιασμό αυτών των οικολογικών προγραμμάτων που περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο των άμεσων παρεμβάσεων, των περιβαλλοντικών δράσεων στο κεφάλαιο για την αγροτική ανάπτυξη και των επενδυτικών μέτρων που προτεραιοποιούν τις περιβαλλοντικές δράσεις και δράσεις προώθησης της καινοτομίας.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την αισιοδοξία μου για την πορεία και τις προοπτικές εκσυγχρονισμού και ανασυγκρότησης του αγροτικού μας τομέα. Η σημερινή πρωτοβουλία αποδεικνύει ότι ο τόπος μας μπορεί να προωθήσει και να αξιοποιήσει ερευνητικά αποτελέσματα στον τομέα της γεωργίας. Είμαι σίγουρος ότι τα αποτελέσματα των ερευνών που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, θα αξιοποιηθούν με τον καταλληλότερο τρόπο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα της Κύπρου.

Συγχαίρω και πάλι θερμά τους διοργανωτές, τους ομιλητές και όλους όσοι στηρίζουν τη σημαντική αυτή προσπάθεια. Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου και ευελπιστώ ότι αυτό θα καταστεί θεσμός για τη γεωργική ανάπτυξη του τόπου μας.

(ΕΠ/ΣΧ)