Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-11-2022 14:14

Συνάντηση του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς με τον Αιγύπτιο ομόλογό του

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη, στην Αίγυπτο, για παρακολούθηση της Πολυεθνικής Άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 12/2022», πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022,  συνάντηση με τον ομόλογο του, Αντιστράτηγο Osama Roshdy Askar στο Αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου.

Κατά την συνάντηση οι  δυο Αρχηγοί, προέβησαν σε μια αρχική αξιολόγηση της άσκησης και πέραν από την επισήμανση της εξαιρετικής σχεδίασης και διεξαγωγής από το προσωπικό των 4 χωρών που συμμετείχαν, καθώς και του σταθερά αυξανόμενου ενδιαφέροντος άλλων φίλιων χωρών για να ενταχθούν σε αυτήν, αναγνώρισαν τη συμβολή τόσο της άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ» όσο και άλλων αντίστοιχων διεθνών ασκήσεων στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Συζήτησαν επίσης τις τρέχουσες εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή καθώς και άλλα θέματα που άπτονται ευρύτερα της παγκόσμιας και περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας, όπως η κατάσταση στην Ουκρανία αλλά και στη Λιβύη.

Επιπλέον έγινε ανασκόπηση της προόδου υλοποίησης του Προγράμματος Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας καθώς και του αντίστοιχου Τριμερούς με την Ελλάδα για το τρέχον έτος καθώς και μια εκτενής ανταλλαγή απόψεων σε ό,τι αφορά στις δράσεις που προγραμματίζεται να ενταχθούν στα αντίστοιχα προγράμματα για το 2023, η συνομολόγηση των οποίων είναι στο τελικό της στάδιο. 

Ο Αρχηγός στο πλαίσιο αυτό ευχαρίστησε τον ομόλογο του για την εξαιρετική συνεργασία αλλά και φιλοξενία του προσωπικού και των μέσων της Εθνικής Φρουράς τόσο για την άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ» για έκτη συνεχόμενη χρονιά, όσο και για άλλες δράσεις που πραγματοποιούνται στην Αίγυπτο, και εξέφρασε την πρόθεση για συνέχιση αλλά και διεύρυνση της και σε άλλους τομείς. Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την εκτίμηση του για την αποδοχή και εξαιρετική διοργάνωση της πρόσφατης επίσκεψης μικτής ομάδας λειτουργών και επιτελείων του Υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΦ για διερεύνηση επιπλέον πεδίων συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Ο Αντιστράτηγος Askar, ανταπέδωσε  τις ευχαριστίες για τη συνεργασία καθώς και για τη φετινή μεγάλη συμμετοχή της Εθνικής Φρουράς στην άσκηση και σημείωσε και αυτός με τη σειρά του ότι υπάρχουν πολλοί τομείς κοινού ενδιαφέροντος που οι Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών μπορούν να ωφεληθούν αμοιβαία. Οι δύο Αρχηγοί αναγνώρισαν επίσης ότι πέραν των αμιγώς επιχειρησιακής φύσεως συνεκπαιδεύσεων και συνεργασίας, σημαντικό ρόλο έχει και η ανάπτυξη αντίστοιχων κοινωνικών δράσεων με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων και γνώση της κουλτούρας των δύο χωρών. Προς αυτή τη κατεύθυνση χαρακτήρισαν ως σημαντική  την πρωτοβουλία που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022 με τη φιλοξενία οικογενειών στελεχών των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων στην Κύπρο και την επικείμενη αντίστοιχη φιλοξενία στελεχών της Εθνικής Φρουράς τον Δεκέμβριο στην Αίγυπτο.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τους δύο Αρχηγούς, να αναγνωρίζουν ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες είναι κοινές και να επιβεβαιώνουν την αμοιβαία σθεναρή θέληση για περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης  μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών για αντιμετώπιση τους.

Η συνάντηση των δυο Αρχηγών, αποτελεί συνέχεια των διμερών επαφών υψηλού επιπέδου σε πολιτικοστρατιωτικό επίπεδο μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αιγύπτου, άλλα και των αντίστοιχων τριμερών με την Ελλάδα.  Επιβεβαιώνει δε τις άριστες σχέσεις και την πολυεπίπεδη  στρατηγική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών  και συνεχίζει σταθερά να εξελίσσεται και να ενισχύεται, επί τη βάση αρχών και κανόνων του διεθνούς δικαίου και η οποία στηρίζεται στο κοινό όραμα και στόχο για αποτελεσματική διαχείριση μέσω των διμερών και πολυμερών συνεργασιών των προκλήσεων ασφάλειας και τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

(ΜΧ/ΣΧ)