Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-01-2023 13:58

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην κατάθεση του θεμέλιου λίθου του Πολιτιστικού Χωριού Λέμπας

 

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στην ιστορική αυτή μέρα για την κοινότητα Λέμπας.  

Και τούτο, γιατί η πρωτοβουλία των αείμνηστων Στας Παράσχου και Άκη Κλεάνθους για τη δημιουργία πολιτιστικού χωριού στην κοινότητα, ως επίσης των άλλων ανθρώπων του πολιτισμού, αλλά και της τοπικής Αρχής που ενστερνίστηκαν το όραμά τους, σήμερα παίρνει σάρκα και οστά.

Ένα όραμα το οποίο υιοθετήσαμε από την πρώτη στιγμή, θέλοντας να αξιοποιήσουμε και να εξελίξουμε την πλούσια παρακαταθήκη που άφησε στη Λέμπα και στο εικαστικό τοπίο της πατρίδας μας ευρύτερα, ο διεθνούς εμβέλειας δημιουργός από την Αναφωτία, Στας Παράσχος.

Σε συνέχεια της πλούσιας δραστηριοποίησής του στο εξωτερικό, όπου κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα στον καλλιτεχνικό και ακαδημαϊκό κόσμο της Μεγάλης Βρετανίας, ο Στας Παράσχος ίδρυσε το Κυπριακό Κολλέγιο Τέχνης στην Πάφο.

Στο πλαίσιο αυτό, πέτυχε να εμπνεύσει και να προσελκύσει πληθώρα καταξιωμένων, αλλά και νέων καλλιτεχνών, ως επίσης επισκεπτών, προβάλλοντας την Κύπρο ως τόπο ανάπτυξης της σύγχρονης εικαστικής παραγωγής.

Είναι αυτό το πλούσιο κληροδότημα που στο εξής αποκτά συνέχεια.

Σημειώνω ενδεικτικά ότι η δημιουργία του Πολιτιστικού Χωριού, συνολικού προϋπολογισμού τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ άλλων, προβλέπει την ανάπτυξη κτηριακών υποδομών που θα αποτελέσουν τον πυρήνα της Σχολής Καλών Τεχνών.

Το σύμπλεγμα των αναβαθμισμένων υποδομών θα διαθέτει επίσης πολυλειτουργικές εγκαταστάσεις, εργαστήρια, αίθουσες εκθέσεων, ως επίσης χώρους διαμονής και φιλοξενίας των καθηγητών, των φοιτητών και άλλων καλλιτεχνών.

Στο πλαίσιο αυτό και σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου και του υφιστάμενου ερευνητικού κέντρου, η Λέμπα θα καταστεί πραγματικός πνεύμονας ανάπτυξης της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, αλλά και τόπος παραγωγής και αλληλεπίδρασης πολιτισμών.

Η Ιστορία και ο πολιτισμός συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο πάνω στον οποίο δομείται η ταυτότητα κάθε λαού.

 Είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο που η διαφύλαξη της Ιστορίας, της ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και η ανάδειξη του σύγχρονου πολιτισμού της πατρίδας μας, τέθηκε στο επίκεντρο των δικών μας προσπαθειών, επίσης.

Μέσα από μία σειρά δράσεων στο πλαίσιο μιας συνεκτικής πολιτικής, με κορωνίδα αυτών την ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού, πετύχαμε την αποτελεσματικότερη και πιο αναβαθμισμένη διαχείριση του πολιτισμού, δίδοντας, παράλληλα, ώθηση στην πολιτιστική δραστηριότητα, την καλλιτεχνική δημιουργία και τη διεθνή προβολή του πολιτισμού μας.

Είμαι απολύτως βέβαιος ότι με την ολοκλήρωσή του το 2023, το Πολιτιστικό Χωριό στη Λέμπα θα συνδράμει στην περαιτέρω ανάδειξη της κρυμμένης αυτής δυναμικής της Κύπρου, της κρυμμένης αυτής δυναμικής της Λέμπας, που, όπως ορθώς ανέφερε ο Πρόεδρος της κοινότητας, ανάγεται σε προγενέστερους, αρχαίους χρόνους.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να εισηγηθώ – και είναι δική σας αρμοδιότητα να πράξετε – όπως το πολιτιστικό χωριό να αποκαλείται πολιτιστικό χωριό Στας Παράσχου Λέμπας. Θα ήταν η ελάχιστη τιμή σε αυτόν που άφησε τη σφραγίδα του όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και διεθνώς.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Λέμπα με την ελκυστικότητα που παρουσιάζει στο τοπίο, στην παράδοση, στον πολιτισμό θα είναι μια κοινότητα υπό αναφορά με τη λειτουργία του νέου κέντρου, του πολιτιστικού χωριού της Λέμπας Στας Παράσχος.

 (ΡΜ/ΕΠ/ΣΧ)