Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-01-2023 14:27

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στα εγκαίνια της Φωτογραφικής Έκθεσης «ELLE – Cyprus in the Feminine»

(Εθνική Βιβλιοθήκη, Βιέννη, 20 Ιανουαρίου 2023)

 

Έντιμοι προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι,

Επιτρέψτε μου κατ’ αρχάς να εκφράσω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη στους διακεκριμένους ομιλητές, τις εξοχότατες κυρίες Ghada Waly και Helga Schmid για τις εμπνευσμένες ομιλίες και την παρουσία τους στα εγκαίνια της Φωτογραφικής Έκθεσης “ELLE – Cyprus in the Feminine”.  

Η εν λόγω φωτογραφική έκθεση συνιστά ύμνο στις Γυναίκες, τη θηλυκότητα και ταυτόχρονα στην ισχύ και τη δύναμή τους, στην επαγρύπνηση και τη σύνεσή τους, στην αντοχή τους. Ιστορικά, ο ρόλος των γυναικών στην κοινωνία και τη διακυβέρνηση έχει αναπτυχθεί με πολλαπλούς τρόπους, ωστόσο η επίδρασή του ήταν πάντοτε ουσιώδους σημασίας για τον κοινωνικό ιστό.

Ακόμα και στις μέρες μας, γινόμαστε μάρτυρες του γεγονότος ότι η αλλαγή στον τρόπο αντίληψης, που σχετίζεται με την επιδίωξη για ισότητα, είναι εφικτή.  Είναι γι’ αυτό το λόγο που πρέπει να εντείνουμε αυτόν τον αγώνα. Επειδή αυτές εξακολουθούν να είναι μάχες που πρέπει να δοθούν και κατ’ουδένα τρόπο δεν έχουμε φτάσει στον προορισμό μας, προς έναν κόσμο όπου επικρατεί ειρήνη, ευημερία και αειφορία.

Έντιμοι προσκεκλημένοι,

Αποτελεί χαρά και τιμή για μένα να τελέσω τα εγκαίνια της αξιόλογης αυτής φωτογραφικής έκθεσης που διοργανώνει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας εδώ, στη Βιέννη. Ο χώρος αυτός, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας, είναι μεγάλης σημασίας, με αξιόλογες ιστορικές και πολιτιστικές συλλογές.

Η Φωτογραφική μας Έκθεση στόχο έχει να παρουσιάσει στο κοινό μια από τις πολυάριθμες πτυχές της μακράς και πλούσιας Ιστορίας της Κύπρου.

Η Κύπρος, το ανατολικότερο νησί της Μεσογείου, που βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών Ηπείρων, της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, αποτελεί σημείο συνάντησης για τους σημαντικότερους πολιτισμούς του κόσμου. Το νησί μας, με μια Ιστορία 11,000 ετών, έχει ένα ιδιαίτερο πολιτισμό και Ιστορία.

Η έκθεση αυτή αποκαλύπτει τις γλυπτές απεικονίσεις θεοτήτων και γυναικείων ειδωλίων που ανήκουν στο Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου και, ως επί το πλείστον, εκτίθενται στο Κυπριακό Μουσείο της Λευκωσίας και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της επαρχίας Λεμεσού.  Οι απεικονίσεις των γλυπτών αποκαλύπτουν διαφορετικές τεχνοτροπίες της κυπριακής τέχνης, από τη Χαλκολιθική (γύρω στην 4η χιλιετία π.Χ.) μέχρι τη Ρωμαϊκή εποχή (γύρω στην 4η χιλιετία μ.Χ.).

Η φωτογραφική προσέγγιση του φωτογράφου, Στέφανου Κουρατζή, μας ξεναγεί και μας φανερώνει με ένα ιδιαίτερο τρόπο τη μαγεία που κρύβεται στις θεότητες της γονιμότητας, στα αναθηματικά ειδώλια της Κυπρο-Αρχαϊκής περιόδου, αλλά και στις θρυλικές Ελληνίδες και Αιγύπτιες θεές της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου.  Παρατηρώντας τα γλυπτά μέσα από μία διαφορετική οπτική ματιά, ο επισκέπτης της έκθεσης επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά την ιδιαιτερότητα του κυπριακού πολιτισμού. 

Φίλες και φίλοι,

Είναι ευρέως γνωστό ότι στο παρελθόν η αρχαιολογία απέδιδε στη φωτογραφία μία και μόνη αποστολή: την τεκμηρίωση και την καταγραφή για σκοπούς αρχειοθέτησης. Μέσα από τη διαφορετική αισθητική προσέγγιση και ευαισθησία με την οποία προσεγγίζει ο φωτογράφος το κάθε άγαλμα ξεχωριστά αναδεικνύεται η κυπριακή γλυπτική και μεταφερόμαστε νοερά στο πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν του νησιού μας.  Σε αυτό το πλαίσιο, μέσα από μία νέα ματιά και μία πολύπλευρη προσέγγιση, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρά στην παραγωγή φωτογραφικών εκθέσεων, οι οποίες χρησιμεύουν ως εργαλείο για καλύτερη ανάδειξη και προβολή του πολιτισμού και της κουλτούρας της Κύπρου τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Η Έκθεση αυτή έγινε πραγματικότητα ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας της Διευθύντριας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών κας Αλίκης Στυλιανού. Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους και συνεργάτες στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών για τον ζήλο και τη σκληρή δουλειά τους, και να εκφράσω ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Πρέσβη Μαρία Μιχαήλ και το προσωπικό της πρεσβείας που συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτής της Έκθεσης.

Καθώς βρισκόμαστε συγκεντρωμένοι σήμερα εδώ, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας καθίσταται κηδεμόνας ενός ιστορικού χάρτη της Κύπρου[1] που αποτελεί μέρος της συλλογής της Βιβλιοθήκης, κάνοντας μια συμβολική δωρεά στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας. Ο εκλεκτός εκπρόσωπος της Εθνικής Βιβλιοθήκης θα αναφερθεί αναλυτικά στην ιστορική σημασία του εν λόγω χάρτη.

Με τη συνεισφορά του ιστορικού αυτού χάρτη, η Κυπριακή Δημοκρατία και το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω του Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογραμμίζει τη δέσμευσή της στη διατήρηση και προώθηση της πλούσιας ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς που μας καθοδηγεί στο μέλλον!

Σας ευχαριστώ.


[1]  “Acamantis Insula hoggidi Cipro : Posseduta dalla Republica Veneta sin' all'Anno 1571 Dal P. Cosmografo Coronelli : Dedicata All'Illustrissimo, et Eccellentissimo Signore Gio. Battista Cornaro Piscopia, Procuratore di S. Marco, et e. Coronelli, Vincenzo, 1650-1718 [MitwirkendeR]

(ΕΦυς/ΕΠ)