Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-01-2023 12:10

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα αποκαλυπτήρια του γλυπτού για τα μέλη και τους αθλητές του Γυμναστικού Συλλόγου «ΕΥΑΓΟΡΑΣ» Αμμοχώστου

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερα αισθήματα συγκίνησης που αποδίδουμε σήμερα τον ελάχιστο οφειλόμενο φόρο τιμής στα μέλη και τους αθλητές του Γυμναστικού Συλλόγου «ΕΥΑΓΟΡΑΣ» Αμμοχώστου που έλαβαν μέρος στους εκάστοτε αγώνες της πατρίδας μας, ιδιαίτερα προς όσους θυσιάστηκαν ή είναι ακόμη αγνοούμενοι. Την ίδια ώρα αποτίνουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους πεσόντες νέους, αλλά και όσους ακόμα αγνοούνται.

Σε όσους έλαβαν μέρος στους αγώνες για την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τη διασφάλιση της ελευθερίας και εδαφικής ακεραιότητας της κατά τη διάρκεια της βάρβαρης τουρκικής εισβολής.

Ο Γυμναστικός Σύλλογος «ΕΥΑΓΟΡΑΣ» Αμμοχώστου, διαγράφοντας πλέον μία πορεία 120 χρόνων, έχοντας ως φάρο τους ιδρυτικούς του σκοπούς, πέραν του αθλητισμού,  εστίασε διαχρονικά τη δραστηριοποίησή του στη διαφύλαξη των ελληνοχριστιανικών ιδεωδών, την εθνική καταγωγή, αλλά και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του πλούσιου πνευματικού πλούτου των Αμμοχωστιανών.

Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε μια σύντομη αναδρομή για τα όσα ο ΓΣΕ, ο Πρόεδρος, τα μέλη, οι αθλητές, οι προπονητές του συνεισέφεραν στους εκάστοτε αγώνες, όπως πολύ γλαφυρά περιέγραψε ο Πρόεδρος του ΓΣΕ.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα μέλη του, πιστά στις αρχές, τις αξίες και τα προαιώνια ιδανικά της φυλής μας, διακρίνονταν και διακρίνονται στο σύνολό τους από αγνό πατριωτισμό.

Μια αγάπη γνήσια και άδολη που τους οδήγησε, θέτοντας εαυτόν στις υπηρεσίες της πατρίδας, να βρεθούν στην υπηρεσία των εκάστοτε εθνικών μας αγώνων.

Δηλώνοντας παρόντες σε κάθε κάλεσμα της πατρίδας, επέδειξαν απαράμιλλο ψυχικό σθένος και ηθικό μεγαλείο, μετουσιώνοντας σε ευγενέστερη πράξη της ζωής τους τη δικαίωση, αλλά και την προκοπή ολόκληρου του λαού της Κύπρου.

Στο πλαίσιο αυτό, εξυψώνοντας σε κάθε αγώνα το φρόνημα του Κυπριακού Ελληνισμού, μετατράπηκαν διαχρονικά, μαζί με τους υπόλοιπους αγωνιστές, σε ακατάλυτα σύμβολα της αρετής, της ανδρείας και της εθνικής μας αξιοπρέπειας.

Το σεπτό τούτο μνημείο που αποτελεί πρωτοβουλία του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου και του Διοικητικού Συμβουλίου του Γυμναστικού Συλλόγου «ΕΥΑΓΟΡΑΣ» Αμμοχώστου και το οποίο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Φίλιππος Γιαπάνης, με τη συνδρομή του Αρχιτέκτονα Άγγελου Σαββίδη, αποτελεί ύψιστη έκφραση σεβασμού και ευγνωμοσύνης προς όλους εκείνους που με τη θυσία της ζωής και τον αγώνα τους άνοιξαν τον δρόμο προς την ελευθερία, τη θεμελίωση και προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προς όλους όσοι έπεσαν ή αγνοούνται, Έλληνες της Κύπρου ή Ελλαδίτες.

Θα υπογραμμίζει, ταυτόχρονα, την υποχρέωση που έχουμε όσον αφορά τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας και τη συνέχιση του αγώνα για απελευθέρωση, απαλλαγή από την κατοχή και επανένωση της πατρίδας μας.

Έναν αγώνα τον οποίο συνεχίζετε όλοι εσείς, ο Δήμος και τα μέλη του Συλλόγου, αποτελώντας φάρο διατήρησης της μνήμης της κατεχόμενης Αμμοχώστου, αλλά και επιστροφής στις πατρογονικές μας εστίες.

Έναν στόχο που ο κάθε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την κατοχή και εντεύθεν έθεσε ως στόχο της πολιτικής του διαδρομής.

Μιλήσατε, φίλε Δήμαρχε, για την πικρία που διακρίνει και διακατέχει τους φίλους Αμμοχωστιανούς. Όσους έχουν υποστεί τις συνέπειες της εισβολής, όσους προσφυγοποιήθηκαν και είναι την ίδια πικρία που θέλω να εκφράσω και ο ίδιος, διότι σε λίγες μέρες εγκαταλείποντας την Προεδρία, το μόνο πικρό που θα έχω να μεταφέρω είναι την αδυναμία, ως αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας, να επιτύχουμε μια αποδεκτή λύση, μια λύση που θα ήταν λειτουργική, βιώσιμη, που θα μας απάλλασσε από τις αναχρονιστικές εγγυήσεις, τα επεμβατικά δικαιώματα, την παρουσία του κατοχικού στρατού, τη μετατροπή της Κύπρου μέσα από τον εποικισμό της κατεχόμενης πατρίδας, σε μια εξαρτώμενη από την Τουρκία, χώρα.

Λυπάμαι γιατί παρά τις άοκνες προσπάθειες ακόμα και προ της λύσης να επιστραφεί η Αμμόχωστος στους νόμιμους κατοίκους της, βιώνοντας ή εν τη υλοποιήσει των ψηφισμάτων 550 και 789, δυστυχώς αντιμετωπίσαμε την τουρκική αδιαλλαξία.

Το χείριστο όλων είναι που οι αναθεωρητικοί στόχοι της Τουρκίας με την ανοχή και της διεθνούς κοινότητας και πολλών άλλων που διαδραματίζουν ρόλο στα παγκόσμια πολιτικά δρώμενα, δεν απέτρεψαν την ανατροπή των όσων καταγράφονται στο έδαφος.

Αυτό για το οποίο θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι πως δεν θα αργήσει η μέρα μέσα από τις απαράδεκτες συμπεριφορές της Τουρκίας που θα κληθεί να πληρώσει το τίμημα, διότι αν δεν κληθεί θα το πληρώσει και πάλι είτε η Ευρώπη είτε οι χώρες της περιοχής που δέχονται τις απροκάλυπτες απειλές της Τουρκίας, είτε λέγονται νήσοι του Αιγαίου της Ελλάδας είτε λέγεται Συρία είτε Ιράκ είτε Λιβύη είτε Αρμενία, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.  

Η Ευρώπη δέχεται τη μια πρόκληση που διαδέχεται την άλλη. Παρακολουθείτε τι γίνεται με τις προσπάθειες της Φινλανδίας και Σουηδίας. Παρακολουθείτε τι γίνεται με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ίδια την Τουρκία. Δεν μπορεί αυτό να συνεχίσει, και δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορους, όπως άφησε στο παρελθόν κάποιους άλλους, για να καταγράφεται σήμερα 70 χρόνια μετά ένας πόλεμος μέσα στην Ευρώπη.

Θα ήθελα, αποτίνοντας φόρο τιμής, να πω κάτι. Όσο ατενίζουμε την κατεχόμενη Αμμόχωστο, όσο ατενίζουμε την κατεχόμενη πατρίδα μας, άλλο τόσο πρέπει να πεισμώνουμε άλλο τόσο πρέπει να επιμένουμε έτσι ώστε το δίκαιο, και να είστε βέβαιοι, δεν θα αργήσει η ώρα που θα επικρατήσει.

(ΡΜ/ΕΠ)