Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-01-2023 20:22

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην απονομή των Κρατικών Βραβείων Αρχιτεκτονικής 2022

Με ξεχωριστή χαρά βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας στην απονομή των Κρατικών Βραβείων Αρχιτεκτονικής 2022, σε μία μάλιστα επετειακή εκδήλωση, αφού ο καταξιωμένος θεσμός συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια δημιουργικής παρουσίας.

Τριάντα χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν αναδειχθεί υψηλά δείγματα δουλειάς των Κυπρίων αρχιτεκτόνων ως αποτέλεσμα της ισχυρής δυναμικής που έχει αναπτύξει ο κλάδος στην πολύχρονη αυτή πορεία.

Είναι στο πλαίσιο αυτό που θέλω να συγχαρώ θερμά τόσο τις προτάσεις που βραβεύονται απόψε όσο και τις υπόλοιπες συμμετοχές που έλαβαν μέρος στις διαφορετικές κατηγορίες έργων του διαγωνισμού.

Στο σύνολό τους, το εύρος των ιδεών και προσεγγίσεων που παρουσιάστηκαν, διακρίνονται για τη δημιουργικότητα, την τεχνική και την καινοτομία στον σχεδιασμό, αλλά και τη λειτουργικότητά τους όσον αφορά τον σκοπό για τον οποίο προορίζονται.

Την ίδια στιγμή, μέσα από τη συνθετική και μορφολογική τους αρτιότητα, έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση μίας νέας πραγματικότητας στο υφιστάμενο δομημένο περιβάλλον.

Ως ανέφερα και στην αρχή, αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση καθώς η άρτια και σύγχρονη παιδεία των επαγγελματιών του κλάδου, τους καθιστά θεμελιωτές των νέων τάσεων και τεχνικών, αλλά και της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στον τόπο μας.

Και τούτο εν μέσω των πολλαπλών κρίσεων που διήλθε η πατρίδα μας και τη γενικευμένη ύφεση που είχε πλήξει κυρίως την οικοδομική βιομηχανία και τους συναφείς με αυτήν κλάδους.

Κρίσεις και ύφεση που δεν μας άφησαν αδιάφορους, και σαν αποτέλεσμα των μέτρων που υιοθετήσαμε, καταγράφηκε μεγάλος αριθμός επενδύσεων, αύξηση τόσο στις πωλήσεις όσο και στις πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες, ενώ επιτεύχθηκαν υψηλά ποσοστά απασχόλησης και κάθετης μείωσης της ανεργίας.

Τα όσα αναφέρω επιβεβαιώνονται από τα σχετικά στατιστικά στοιχεία που καταγράφουν:

  • Αύξηση στη ροή των νέων κατατεθειμένων πωλητήριων εγγράφων της τάξης του 36% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και 26% σε σχέση με το 2019, δηλαδή προ της πανδημίας.
  • Οι ξένες επενδύσεις στην τρίτη τετραμηνία του 2022 παρουσιάζουν αύξηση της τάξεως του 100%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Όσον αφορά την ανεργία στον τομέα των κατασκευών, σημειώνω ότι το 2013 αυτή άγγιζε το 37.1%, ποσοστό το οποίο το 2021 μειώθηκε στο 6.2%.

Την ίδια στιγμή, πέραν της παροχής φορολογικών, πολεοδομικών και άλλων κινήτρων, θα ήθελα να τονίσω ότι υιοθετήθηκαν πρόσθετα μέτρα τα οποία επέφεραν, επίσης, πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Μεταξύ αυτών, σημειώνω:

  • Τη νέα απλοποιημένη και ευέλικτη πολιτική πολεοδομικής αδειοδότησης, στη βάση ενός σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου.
  • Την ταχύρρυθμη διαδικασία αδειοδότησης στρατηγικών επενδυτικών έργων και περαιτέρω διευκόλυνση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων Κυπρίων και ξένων υπηκόων.
  • Την αναθεώρηση, αλλά και εκπόνηση νέων Σχεδίων Ανάπτυξης, με πρόνοιες και πολιτικές βασισμένες σε σύγχρονες αρχές πολεοδομικού σχεδιασμού.
  • Την υιοθέτηση του νέου ολοκληρωμένου πλαισίου στεγαστικής πολιτικής το οποίο διαμορφώνει δέσμη πολεοδομικών κινήτρων, με τη δυνατότητα αύξησης των συντελεστών δόμησης για τη δημιουργία κοινωνικής στέγης και την παραγωγή προσιτής κατοικίας.

Υπήρξε στόχος μας να οικοδομήσουμε ένα κράτος που να ανταποκρίνεται και να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών.

Και είμαι πραγματικά ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί, παρά τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε, τον επόμενο μήνα θα παραδώσουμε μία οικονομία δομημένη σε γερές βάσεις και, μέσω των μεταρρυθμίσεων που έχουμε υιοθετήσει, έναν σύγχρονο και πιο ευέλικτο κρατικό μηχανισμό, έτοιμο να ανταποκριθεί στις όποιες ενδεχόμενες κρίσεις.

Το πλέον σημαντικό είναι ότι η δυναμική που έχουμε δημιουργήσει, ενισχύεται από τις προοπτικές και τους σχεδιασμούς που συμπεριλάβαμε στο Σχέδιο «Κύπρος__το αύριο».

Ένα σχέδιο ύψους 4.4. εκατομμυρίων ευρώ, με το οποίο μέσα από τις 58 τόσες δράσεις, νέες μεταρρυθμίσεις, θα δημιουργήσουμε ένα ακόμα πιο σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος.

Καταλήγοντας, θέλω να εκφράσω θερμές ευχαριστίες προς την Πρόεδρο και τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής που εργάστηκαν με επαγγελματισμό και ζήλο για την αξιολόγηση των έργων που προτάθηκαν, καθώς και σε όλους όσοι συνέβαλαν με το υποστηρικτικό τους έργο προς την Κριτική Επιτροπή, στην επιτυχή κατάληξη του Διαγωνισμού.

Πέραν των νικητών, συγχαίρω για ακόμη μία φορά και όσους συμμετείχαν στον διαγωνισμό, ως επίσης τους ιδιοκτήτες των έργων που ανέθεσαν τις μελέτες και χρηματοδότησαν την υλοποίηση των ξεχωριστών αυτών κατασκευών.

Θέλω να ευχηθώ σε όλους ακόμη περισσότερες επιτυχίες. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι η αρχιτεκτονική τέχνη στην Κύπρο με όλους εσάς θα σημειώσει ακόμη περισσότερα άλματα.

 

(ΡΜ/ΜΒ)