Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-02-2023 22:00

Προεδρικές Εκλογές 2023 – Επίσημη δήλωση του υποψηφίου για την Προεδρία κ. Αβέρωφ Νεοφύτου για τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, σε επίσημη δήλωσή του μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των Προεδρικών εκλογών, ανέφερε τα ακόλουθα:

«Βλέπετε γιατί άξιζε εδώ και δεκαετίες να υπηρετώ αυτόν τον περήφανο κόσμο του Δημοκρατικού Συναγερμού; Ένα κόμμα με αρχές και αξίες και με ανθρώπους που παραμένουν δίπλα από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, γι’αυτά που πιστέψαμε, την ενωμένη Κύπρο μας, τη δυνατή οικονομία, για να μπορούμε να έχουμε αξιοπρεπείς πολίτες.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι απολύτως σεβαστό. Έχω ήδη συγχαρεί τους ανθυποψηφίους μου, τον κ. Χριστοδουλίδη και τον κ. Μαυρογιάννη, για την επιτυχία τους να περάσουν στον δεύτερο γύρο. Δώσαμε ένα σκληρό αγώνα, στις πλέον αντίξοες πολιτικά συνθήκες. Φέραμε ένα αποτέλεσμα πολύ κοντά στο ποσοστό του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές και λαμβάνοντας και περισσότερες ψήφους απ’ ό,τι στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Δεν ήταν όμως αρκετό. Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου όσους μας εμπιστεύτηκαν, που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, που στάθηκαν δίπλα στην ιστορική μας παράταξη και τις ιδέες της και πορεύθηκαν μαζί μας στο υπέροχο αυτό ταξίδι, παρά την προσπάθεια της διάσπασης. Και δεν ευχαριστώ μόνο τους Συναγερμικούς, αλλά και όσους συστρατεύθηκαν πιστεύοντας στις αρχές και το πρόγραμμά μας. Πρέπει να έχουν ψηλά το κεφάλι γιατί παρέμειναν προσηλωμένοι και υπερασπίστηκαν αξίες που αργά ή γρήγορα θα δικαιωθούν.

Η απόφαση για την επόμενη ημέρα είναι συλλογική. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι ένα δημοκρατικό κόμμα με ισχυρότατες θεσμικές διαδικασίες. Τα όργανά του θα αξιολογήσουν το αποτέλεσμα και την περαιτέρω στάση μας. Ένα είναι το σίγουρο, ένα είναι το βέβαιο: ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα παραμείνει ενωμένος και δυνατός, πρωταγωνιστής στη Βουλή και την κοινωνία. Θα παραμείνω προσωπικά δεσμευμένος σε αυτή την υψηλή αποστολή. Το χρωστώ στους αγώνες και στα όσα έχετε κάνει, όχι μόνο τους τελευταίους μήνες αλλά και όσα μας κληροδότησε ο Γλαύκος Κληρίδης με τις αρχές, τις αξίες και τα πιστεύω του. Είναι φάρος για τον Δημοκρατικό Συναγερμό οι αρχές του για εθνική δικαίωση, δυνατή οικονομία και αξιοπρεπείς πολίτες. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το πώς θα πορευθεί στη συνέχεια ο ΔΗΣΥ, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Το έχω πει και προεκλογικά, το δηλώνω και απόψε. Λειτουργώ θεσμικά. Μη με συγχύζετε με άλλους». Στη συνέχεια, ανέφερε πως αύριο πρόκειται να συνεδριάσει το πολιτικό γραφείο του κόμματος για τη λήψη αποφάσεων. Ο ίδιος, όπως τόνισε, έχει άποψη και θα την εκφράσει κατά τη συνεδρία του πολιτικού γραφείου. Προανήγγειλε, εξάλλου, την υποψηφιότητά του για την Προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Νεοφύτου είπε: «Οποιαδήποτε απόφαση είναι απόφαση του πολιτικού γραφείου. Δεν υπάρχουν άλλα όργανα που θα αποφασίσουν. Συνομιλούμε, κουβεντιάζουμε, αλλά έχουμε ένα καταστατικό που το σεβόμαστε. Λειτουργούμε θεσμικά και μέσα στους αυστηρούς κανόνες που διέπουν το καταστατικό της ιστορικής μας παράταξης. Με δημοκρατικό τρόπο, με ανοιχτό διάλογο. Έτσι αποφασίζουμε εμείς στον Δημοκρατικό Συναγερμό, γι’αυτό και είμαστε για δεκαετίες η κυρίαρχη δύναμη και θα συνεχίσουμε να είμαστε οι πρωταγωνιστές».

Ερωτηθείς αναφορικά με τη συνάντηση που είχε απόψε, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε: «Όπως μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση, είναι κανόνας το κόμμα να μιλά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που είναι και επίτιμος Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Κουβεντιάσαμε αυτό που δήλωσα μόλις τώρα».

Καταλήγοντας, ο κ. Νεοφύτου ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για «το άψογο των εκλογών», ενώ συνεχάρη τους πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες, καθώς και όλους τους ανθυποψηφίους του.

(ΜΚ/ΙΚ)