Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-04-2023 14:32

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε σύσκεψης με θέμα τις κυρώσεις κατά φυσικών και νομικών προσώπων από την Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης με θέμα τις κυρώσεις κατά φυσικών και νομικών προσώπων από την Κύπρο που επέβαλαν ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο.

Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι κατά τη σύσκεψη «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε όπως ετοιμαστεί ένας οδικός χάρτης με τις αποτελεσματικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν».

Επανέλαβε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η αξιοπιστία της χώρας μας, ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμία παρέκκλιση από τις κυρώσεις της ΕΕ και πρόσθεσε: «Είναι με ικανοποίηση που ενημερωθήκαμε και για την τοποθέτηση της Ύπατης Αρμοστείας του Ηνωμένου Βασιλείου που εξαίρει τη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά και την τοποθέτηση του State Department τις προηγούμενες μέρες.

Όλες οι Υπηρεσίες του κράτους και οι αρμόδιες Αρχές, συντονισμένα, επικοινώνησαν τόσο σε τεχνοκρατικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο με τις αντίστοιχες Αρχές σε Ηνωμένο Βασίλειο και σε Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, έτσι ώστε να βρεθούν οι γρηγορότεροι και πιο αποτελεσματικοί δίαυλοι παροχής των στοιχείων, ώστε να διαβιβαστούν στη Νομική Υπηρεσία για να μπορούν να αξιολογηθούν.

Πέραν τούτου, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ενημέρωσε ότι τραπεζικά ιδρύματα προχώρησαν στην παγοποίηση των τραπεζικών λογαριασμών των φυσικών και νομικών προσώπων που ήταν στις λίστες και ενημέρωσε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρεί ότι η  Κύπρος τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα και βλέπει με ικανοποίηση τα βήματα που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάνει.

Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια 43 χιλιάδες εταιρείες κέλυφος έχουν κλείσει στην Κύπρο, 123 χιλιάδες τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν κλείσει και σήμερα επί του συνόλου των καταθέσεων μόνο 2,2% έχουν τελικούς δικαιούχους Ρώσους υπηκόους».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε ως προς τις διαδικασίες σύστασης της Εθνικής Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων, η οποία θα έχει και τεχνοκρατική υποστήριξη από την αντίστοιχη Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου».  

(ΡΜ/ΕΠ/ΕΧΡ)