Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-05-2023 08:07

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων με την ευκαιρία της Γιορτής της Πολύτεκνης Μάνας, χθες

Είναι με ιδιαίτερη χαρά αλλά και συγκίνηση που συμμετέχω στην σημερινή εκδήλωση, στην σημερινή γιορτή αφιερωμένη στις μητέρες που έχουν αποκτήσει τέσσερα ή περισσότερα παιδιά. Εκδήλωση αναγνώρισης και εκτίμησης της προσφοράς τους στην κοινωνία μας, την οποία ως Πολιτεία, οφείλουμε να αναγνωρίζουμε και να τιμούμε, μέσα από ουσιαστικές ενέργειες και αποφάσεις.

Σε μία εποχή κατά την οποία ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι ρυθμοί της καθημερινότητας, σε συνδυασμό με τις μεταβαλλόμενες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, προκαλούν πολλαπλές και σύνθετες υποχρεώσεις και προκλήσεις, ο ρόλος της μητρότητας και της πολύτεκνης μάνας καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικός. Απευθυνόμενος σε εσάς, αγαπητές πολύτεκνες μητέρες, θέλω να σας εκφράσω τη μεγάλη μου εκτίμηση και τον αμέριστο σεβασμό μου για την πολύτιμη συνεισφορά σας στην οικοδόμηση της κοινωνίας μας. Εξάλλου είναι κάτι που γνωρίζω προσωπικά, ως πολύτεκνος πατέρας τεσσάρων παιδιών, και αφού μεγάλωσα σε μια πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα παιδιά, και γνωρίζω και από τη μακαριστή μάνα μου τι σημαίνει να μεγαλώνεις σε πολύτεκνη οικογένεια.

Θέλω να ευχαριστήσω, προτού της όποιας άλλης αναφοράς, την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων για το σημαντικό έργο που επιτελεί, συμβάλλοντας στην υποστήριξη και προώθηση των δικαιωμάτων και των αναγκών των πολύτεκνων οικογενειών, ενώ παράλληλα προωθεί τον σεβασμό και την κοινωνική ευαισθησία. Εξάλλου, κύριος στόχος της Οργάνωσης είναι,  μέσα από πράξεις και όχι λόγια, που είμαι σίγουρος έχετε χορτάσει, και με διεκδικητικότητα και με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, να προωθούνται τα  θέματα που απασχολούν την πολύτεκνη οικογένεια. Γι’ αυτό θέλω να σας πω σήμερα ότι σε αυτή την προσπάθεια, διότι είναι μια προσπάθεια που θα διαρκέσει, σας προσεγγίζουμε και σας θεωρούμε συνεργάτες και συνοδοιπόρους. Θα χαρώ το αμέσως επόμενο διάστημα να καθίσουμε μαζί για να δούμε πώς συγκεκριμένα υλοποιούμε μια στρατηγική η οποία δεν περιορίζεται στην παροχή επιδομάτων όποτε είναι η γιορτή της πολύτεκνης μάνας, όπως γίνεται σήμερα, αλλά μια πολιτική που θα αγγίζει κατά κύριο λόγο το δημογραφικό μας πρόβλημα. Για να αντιμετωπιστεί στην ουσία χρειάζεται μια πολιτική που αγγίζει και τη φορολογική πολιτική του κράτους, αγγίζει και τα θέματα νεολαίας.

Αναφερθήκατε προηγουμένως πώς μια νέα οικογένεια θα προχωρήσει στο να κάνει ένα, δύο, τρία, τέσσερα παιδιά όταν με τις μισθολογικές απολαβές που έχει, στην ουσία σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορεί καν να ενοικιάσει ένα διαμέρισμα για να μείνει. Άρα, αν θέλουμε να μιλήσουμε για αποτελεσματική αντιμετώπιση του δημογραφικού, χρειαζόμαστε συνολική πολιτική και δεν πρέπει να περιοριζόμαστε στις ανακοινώσεις επιδομάτων, τα οποία δεν λύνουν το πρόβλημα σε καμιά απολύτως περίπτωση.

Η δημογραφική γήρανση του πληθυσμού είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η οποιαδήποτε χώρα, αλλά ειδικότερα στη χώρα μας είναι μια τεράστια πρόκληση την οποία για να μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε πρέπει να αντιληφθούμε τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που έχει σε πολλούς άλλους τομείς, όπως η οικονομία.

Ένα θέμα που υπάρχει σήμερα και πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι η ανάγκη να φέρουμε ξένο προσωπικό στην Κύπρο διότι δεν υπάρχει προσωπικό στη χώρα μας. Και την ίδια στιγμή να έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα με το μεταναστευτικό.

Αντιλαμβάνεστε ότι αν δεν υπάρχει συνολική πολιτική δεν μπορούμε στην ουσία και δεν θα καταφέρουμε ποτέ να αντιμετωπίσουμε το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που είναι το δημογραφικό. Είναι μια πρόκληση μείζονος σημασίας, την οποία ως Κυβέρνηση έχουμε ψηλά στις προτεραιότητες μας.

Με βάση τη Στατιστική Υπηρεσία, το 2021 ο αριθμός των γεννήσεων στις περιοχές που η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο αυξήθηκε σε 10.309 από 9.930  τον προηγούμενο χρόνο και το ακαθάριστο ποσοστό γεννητικότητας για το 2021 υπολογίστηκε στο 11,5  ανά 1.000 κατοίκους. Ωστόσο, το συνολικό ποσοστό γονιμότητας, παραμένει σε αρκετά χαμηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά, ο δείκτης γονιμότητας, ο οποίος πρέπει να είναι τουλάχιστον 2,10 παιδιά ανά γυναίκα, ανά οικογένεια, για να επιτευχθεί ο στόχος της υγιούς ανανέωσης του πληθυσμού στην Κύπρο, με βάση τις τελευταίες μετρήσεις βρίσκεται μόλις στο 1,4. που είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Και αντιλαμβάνεστε τις προκλήσεις. Είμαστε από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, ενώ πριν 15-20 χρόνια η Κύπρος ήταν από τις πρώτες χώρες της ΕΕ. Και είναι ενδεικτικό πόσες πολύτεκνες, μητέρες τιμούσατε πριν δέκα, πριν 20 χρόνια και πόσες θα τιμήσουμε σήμερα. Οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν την τραγικότητα της κατάστασης.

Αναμφίβολα, τα σημερινά κοινωνικά πρότυπα και ο τρόπος ζωής έχουν δημιουργήσει αρκετά ρήγματα στην κοινωνική συνοχή, απειλώντας τις παραδοσιακές ισορροπίες και πολλαπλασιάζοντας τις ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας. Στην Κύπρο τα περισσότερα νεαρά ζευγάρια επιλέγουν πλέον να κάνουν ένα ή δύο παιδιά, αφού οι πολυεπίπεδες δυσκολίες, απαιτήσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σημερινή οικογένεια, δυσχεραίνουν τις συνθήκες και αποτελούν τροχοπέδη στην απόφαση για τεκνοποίηση. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, καθίσταται όλο και πιο επιτατική η ανάγκη στήριξης του θεσμού της οικογένειας και ιδιαίτερα η έμπρακτη και ουσιαστική συμβολή προς τις πολύτεκνες οικογένειες, που αποτελούν, ανάμεσα σε πολλά άλλα, τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας μας.

Ως Κράτος λοιπόν καλούμαστε να υιοθετήσουμε τέτοια μέτρα, ώστε να δοθούν τα αναγκαία κίνητρα που απαιτούνται για να επιτευχθεί ο στόχος  της  αύξησης των γεννήσεων, και κατ’ επέκταση να αντιμετωπίσουμε και το δημογραφικό πρόβλημα.

Από αυτό εδώ το βήμα, και γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά τις προκλήσεις της πολύτεκνης οικογένειας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα εργαστούμε μαζί με την Οργάνωση, με συνέπεια και αποφασιστικότητα, για την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής όπως ακριβώς αυτή περιγράφεται στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, που στην ουσία αποτελεί το προϊόν της συζήτησης που είχαμε όλο αυτό το διάστημα.

Σήμερα θα ήθελα να ανακοινώσω ως πρώτο βήμα τις προτάσεις που περιέχονται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης μας. Παρά το γεγονός ότι είναι οι πρώτες 75 μέρες της διακυβέρνησης μας, θεωρούσα ως υποχρέωση να κάνουμε κάποιες ανακοινώσεις.

Ο στόχος είναι να επανέλθει συνολικά το επίδομα μητέρας. Το αυξάνουμε αμέσως κατά 50 ευρώ. Έχουμε πλάνο το οποίο μιλά για τη συνολική επαναφορά, όπως είναι το αίτημά σας.

Επιπλέον σήμερα, και βάσει των υπολογισμών που ζητήσαμε να γίνουν μέχρι χθες, είμαι σε θέση να σας ανακοινώσω την άμεση καταβολή εφάπαξ θερινού επιδόματος 70 ευρώ ανά παιδί για κάθε οικογένεια με τρία εξαρτώμενα παιδιά και 100 ευρώ ανά παιδί για οικογένειες με 4 ή περισσότερα εξαρτώμενα. Το επίδομα θα δοθεί αμέσως.

Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 3 εκ. ευρώ.

Δεν επαναπαυόμαστε. ‘Ενα σημαντικό δεδομένο – επαναλαμβάνω προέρχομαι από πολύτεκνη οικογένεια, είμαι σε πολύτεκνη οικογένεια – θέλω να σας πω ότι επεξεργαζόμαστε και θα έχουμε τις επόμενες μέρες την ανακοίνωση που θα αφορά στο ωράριο εργασίας για τις πολύτεκνες μητέρες – διότι το πιο σημαντικό για την κάθε μητέρα, για την κάθε οικογένεια είναι να υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες για να μπορεί να κάνει περισσότερα παιδιά.

Θα ανακοινωθούν μέτρα που θα σχετίζονται με λιγότερο και πιο ευέλικτο ωράριο εργασίας για τους πολύτεκνους γονείς, τόσο για τις μητέρες όσο για τους πατέρες.

Γνωρίζω από πρώτο χέρι τις προκλήσεις, τις δυσκολίες. Την ίδια στιγμή όμως, γνωρίζω ότι παρά τις δυσκολίες που καλούνται οι πολύτεκνοι να αντιμετωπίσουν καθημερινά, παρά τα προβλήματα, θεωρώ ότι είναι μια τεράστια ευλογία να μεγαλώνεις μια πολύτεκνη οικογένεια και να έχεις μια πολύτεκνη οικογένεια. Ναι, υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα, αλλά την ευλογία δεν μπορεί να την αντικαταστήσει, δεν μπορεί να την υποβαθμίσει η οποιαδήποτε δυσκολία και το οποιοδήποτε πρόβλημα.

Καταλήγω, υποστηρίζοντας απόλυτα ότι η πολιτική επιδομάτων στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων δεν είναι κάτι που θα ακολουθηθεί από τη δική μας Κυβέρνηση: στόχος είναι τα εισοδηματικά κριτήρια να μην υπολογίζονται στα επιδόματα που θα δίδονται για τις πολύτεκνες οικογένειες. 

(ΡΜ/ΑΦ/ΕΧΡ)