Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-05-2023 09:43

Χαιρετισμός του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξη Βαφεάδη στην τελετή διορισμού Πρεσβευτών Οδικής Ασφάλειας

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας εγκαινιάστηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, για πρώτη φορά, το 2007. Το 2013 πραγματοποιήθηκε η 2η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας και από τότε επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια, με συγκεκριμένη κεντρική θεματολογία κάθε φορά.

Σκοπός της Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας είναι η ευαισθητοποίηση όλων μας και η κατανόηση των κινδύνων στις οδικές μετακινήσεις, με την ανάληψη δράσεων για τη μείωση των θανάτων στους δρόμους. Πάνω από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε οδικές συγκρούσεις κάθε χρόνο –περισσότερα από δύο κάθε λεπτό– ενώ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αυτές αποτελούν την κύρια παγκόσμια αιτία θανάτου μεταξύ παιδιών και νεαρών ηλικίας 5-29 ετών.

Η εβδομάδα 15-21 Μαΐου έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας για το 2023, με θεματολογία τις βιώσιμες μεταφορές και ιδιαίτερα την ανάγκη στροφής από το αυτοκίνητο στο περπάτημα, το ποδήλατο και τη χρήση των δημοσίων μεταφορών. Η οδική ασφάλεια είναι τόσο προϋπόθεση όσο και αποτέλεσμα αυτής της επιδιωκόμενης αλλαγής.

Ειδικότερα, το μήνυμα  #RethinkMobility στοχεύει προκειμένου να γίνουν το περπάτημα, η ποδηλασία και η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς ασφαλή και βολικά, ώστε όλοι να μπορούν να στραφούν προς την ενεργό, βιώσιμη κινητικότητα. Η οδική ασφάλεια πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα κάθε προσπάθειας. Αυτή η αλλαγή τρόπου μεταφοράς περιλαμβάνεται και στις εισηγήσεις του Παγκόσμιου Στρατηγικού Σχεδίου για τη Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2021-2030, που στόχο έχει τη μείωση των θανάτων και τραυματισμών σε τροχαίες συγκρούσεις κατά τουλάχιστον 50% κατά την εν λόγω περίοδο. Ο στόχος αυτός ταυτίζεται με τον γενικό στόχο του δικού μας Στρατηγικού Σχεδίου.

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας για το 2023, το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας ορίζει σήμερα και επίσημα τους νέους Πρεσβευτές Οδικής Ασφάλειας ώστε να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση, τη διαφώτιση και την ενημέρωση όλων των χρηστών του οδικού δικτύου διότι, παρά τη βελτίωση που σημειώθηκε στον τόπο μας τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό των θανάτων σε οδικές συγκρούσεις εξακολουθεί να είναι ψηλότερο από τον επιδιωκόμενο στόχο και σίγουρα μακριά από το «όραμα μηδέν» που αποτελεί τη μακροπρόθεσμη επιδίωξή μας.

Οι Πρέσβειρες του 2021, Ραφαέλλα και Μαρίνα και οι Πρεσβευτές του 2022, Αλέξης και Μιχάλης, πραγματοποίησαν ποικίλες δράσεις, όπως διαλέξεις σε σχολεία και στρατόπεδα, συνεντεύξεις σε μέσα μαζικής επικοινωνίας, έλαβαν μέρος σε εκστρατείες και είχαν συναντήσεις με τοπικές Αρχές και άλλους φορείς με κύριο στόχο την βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς, την καλλιέργεια οδικής συνείδησης και το σεβασμό των άλλων χρηστών του δρόμου.

Ο Αλέξης είναι σήμερα εδώ μαζί μας και θα ήθελα να τον ευχαριστήσω εκ μέρους του Συμβουλίου, αλλά και προσωπικά για την προσφορά του και τον ζήλο με τον οποίο συνεχίζει τη δράση του ως Πρεσβευτής Οδικής Ασφάλειας.

Με χαρά υποδεχόμαστε τους νέους Πρεσβευτές Οδικής Ασφάλειας, τον Μιχάλη Παυλίδη, πρόεδρο και παίκτη της ομάδας παραπληγικών μπάσκετ «Ήφαιστος» και συνιδρυτή του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «ΥΠΑΡΧΩ» και τον Βλαδίμηρο Τζωρτζή, πρωταθλητή σε αγώνες αυτοκινήτου (NASCAR).

Αγαπητοί Μιχάλη και Βλαδίμηρε,

Ως πρόεδρος του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, σας ευχαριστώ που αποδεχθήκατε με χαρά την πρόσκληση-πρόκληση να είστε οι νέοι μας Πρεσβευτές. Είμαι βέβαιος ότι θα υποστηρίξετε τον ρόλο αυτό με τον ίδιο ενθουσιασμό και πάθος που δείχνετε και για τις άλλες σας δραστηριότητες. Μέσα από τις δικές σας εμπειρίες και βιώματα είμαι σίγουρος ότι θα βοηθήσετε στην καλλιέργεια οδικής συνείδησης δίνοντας το μήνυμα ότι η βελτίωση της οδικής ασφάλειας πρέπει να αποτελεί συλλογική ευθύνη και χρειάζεται προσπάθεια από όλους για την ανάπτυξη σωστής οδικής συμπεριφοράς.

Η Μονάδα Οδικής Ασφάλειας, εγώ προσωπικά, και φυσικά η Υπουργός Δικαιοσύνης θα είμαστε δίπλα σας για να υποστηρίξουμε το έργο σας για να ενθαρρύνουμε περαιτέρω την ενεργό συμμετοχή των συμπολιτών μας στον δύσκολο αυτό αγώνα για μείωση των οδικών συγκρούσεων για το καλό του κοινωνικού συνόλου.

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι κάθε επιτυχία.

ΘΓ/ΕΠ/ΣΧ