Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-05-2023 11:48

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην κατάθεση του θεμέλιου λίθου του Συγκροτήματος ΙΑΝΘΗ

Καταθέτουμε σήμερα τον θεμέλιο λίθο σε ένα νέο έργο του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ), το οποίο αισιοδοξεί να στεγάσει τα όνειρα και τις προσδοκίες των Λαρνακέων. Το έργο, όπως ανέφερε και η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑΓ, είναι προϊόν αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, και αποτελεί πρότυπο αρμονικής σύμπραξης του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα, αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προς όφελος της κοινωνίας μας, και ειδικά των νέων της χώρας μας που αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρότατες προκλήσεις σε σχέση με το στεγαστικό.

Η πρόσβαση όλων των πολιτών σε προσιτή κατοικία αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της διακυβέρνησής μας. Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που και η διεθνής κοινότητα κατατάσσει την προσιτή κατοικία στην κατηγορία των κοινωνικών αγαθών και θεωρεί τη διασφάλισή της ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, η προστασία του οποίου είναι απαραίτητη για να μπορούμε να μιλούμε για κοινωνικό κράτος, και όχι απλώς να μιλούμε αλλά να δείχνουμε στην πράξη μέσα από αποφάσεις, ενέργειες και έργα, όπως το σημερινό, ότι είμαστε ένα κοινωνικό κράτος.

Διαχρονικά, για τον μέσο Κύπριο, η απόκτηση στέγης – ενός κεντρικού δηλαδή άξονα περιστροφής της οικογενειακής ζωής και θαλπωρής – αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσωπικά επιτεύγματα. Με αυτό το δεδομένο, η Κυπριακή Δημοκρατία, αφού ολοκλήρωσε το γιγάντιο έργο προσωρινής στέγασης των προσφύγων μας μετά την τουρκική εισβολή του 1974 - οι περισσότεροι έχουν φιλοξενηθεί στη Λάρνακα - επικεντρώθηκε στη στέγαση των μέτρια και χαμηλά αμειβόμενων συμπατριωτών μας, ιδρύοντας τον ΚΟΑΓ το 1980.

Κατά τη διάρκεια των 40 χρόνων της παρουσίας του στον τομέα της στέγασης, ο ΚΟΑΓ βοήθησε μέχρι σήμερα πέραν των πέντε χιλιάδων οικογενειών να αποκτήσουν τη δική τους στέγη και να διατηρήσουν παράλληλα ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο. Και χαίρομαι διότι βλέπω σήμερα, πέραν από τα μέλη του νυν Συμβουλίου που κάνουν εξαιρετική δουλειά, και άτομα απ’ το προηγούμενο Συμβούλιο. Είναι ένδειξη πόσο αγαπούν τον Οργανισμό, που είναι ανάμεσα σε αυτούς που όντως προσφέρουν κοινωνικό έργο που αναγνωρίζεται και από την πολιτεία και όχι μόνο.

Ωστόσο, παρά τις πιο πάνω προσπάθειες, σήμερα βρισκόμαστε ενώπιον μιας, πρωτοφανούς για τα δεδομένα της χώρας μας, στεγαστικής κρίσης, η οποία αγγίζει κατά κύριο λόγο τη νέα γενιά, την οποία καλούμαστε και οφείλουμε να διαχειριστούμε αμέσως.

Το ιδιαίτερα υψηλό κόστος ανέγερσης κατοικίας, αλλά και η δυσκολία εξασφάλισης χρηματοδότησης, έχουν εκτοπίσει σημαντικό αριθμό συμπατριωτών μας από τη στεγαστική αγορά. Αναφέρω ενδεικτικά ότι το κόστος εξασφάλισης προσιτής στέγης, είτε με αγορά είτε με ενοικίαση, έχει αυξηθεί κατακόρυφα κατά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Ως αποτέλεσμα είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος διάβρωσης της κοινωνικής συνοχής, αφού με την αύξηση του οικογενειακού προϋπολογισμού για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών, επηρεάζονται δυσμενώς άλλες εξίσου σημαντικές και απαραίτητες ανάγκες, όπως η εκπαίδευση, η οικογένεια, οι ανάγκες των παιδιών, και πολλά άλλα.

Όπως κατ’ επανάληψη τόνισα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, και είχα μια εξαιρετική συνάντηση με το Συμβούλιο του ΚΟΑΓ, έχουμε υποχρέωση ως πολιτεία, αλλά και ως κοινωνία, να επαναπροσδιορίσουμε,  λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα, τη στεγαστική μας πολιτική, μέσα από μια ολιστική και ρεαλιστική προσέγγιση η οποία, ανάμεσα σε πολλούς παράγοντες, να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κυπριακής κοινωνίας και τις προκλήσεις της εποχής μας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να θέσουμε γερά και υγιή θεμέλια για την ευημερία και την προοπτική των μελλοντικών μας γενεών, δημιουργώντας στην πράξη ουσιαστική ελπίδα και προοπτική.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει τον σχεδιασμό ενός νέου πλαισίου Στεγαστικής Πολιτικής, καθώς και τη σύσταση Ενιαίου Στεγαστικού Φορέα, ο οποίος θα έχει την ευθύνη διαμόρφωσης της Στεγαστικής Πολιτικής του Κράτους προς αντιμετώπιση των αναγκών των πολιτών. Με τη σύστασή του, αυτός ο νέος Ενιαίος Στεγαστικός Φορέας θα αποτελεί το ένα και μόνο σημείο αναφοράς μέσω του οποίου ο πολίτης θα καθοδηγείται για τις στεγαστικές επιλογές του, στη βάση των αναγκών του και των οικονομικών και οικογενειακών του δεδομένων, λαμβάνοντας την ίδια στιγμή υπόψη και άλλες προτεραιότητες που έχουμε ως Κυβέρνηση, όπως την ανάγκη για αναζωογόνηση της υπαίθρου, στήριξη των ακριτικών περιοχών, τη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, όλα αυτά τα θέματα τα οποία καλούμαστε να λάβουμε υπόψη στη Στεγαστική Πολιτική μας.

Η υλοποίηση της προεκλογικής μας πρότασης για τη νέα Στεγαστική Πολιτική είναι σύγχρονη και φιλόδοξη, αλλά παράλληλα ολιστική και υλοποιήσιμη, και μετρημένη. Εδράζεται στην εφαρμογή στοχευμένων ιδεών και αποτελεί έμπρακτο δείγμα της αποφασιστικότητάς μας να άρουμε, ανάμεσα σε άλλα, τα εμπόδια που καθηλώνουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες των νέων μας για την απόκτηση της δικής τους στέγης.

Πρόθεσή μας είναι, μέσω της Νέας Στεγαστικής Πολιτικής, να υλοποιηθούν οι προεκλογικές μας υποσχέσεις προς τον κυπριακό λαό:

  1. Η εξασφάλιση στέγασης σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ιδιαίτερα τους νέους και τα νεαρά ζευγάρια,
  2. Η συγκέντρωση όλων των υφιστάμενων κρατικών στεγαστικών σχεδίων σε ένα ενιαίο πλαίσιο μέσα από έναν και μόνο φορέα, ώστε οι δικαιούχοι να μπορούν να επωφεληθούν τα μέγιστα από τα στεγαστικά μας σχέδια. Σήμερα υπάρχουν τέτοια σχέδια στον ΚΟΑΓ, υπάρχουν από το Υπουργείο Εσωτερικών, τους Επάρχους. Είμαστε σε συνεχή διαβούλευση με τον Υπουργό Εσωτερικών και σύντομα θα καλέσουμε σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να ανακοινώσουμε συγκεκριμένα το πώς θα λειτουργήσει αυτός ο ενιαίος στεγαστικός φορέας.
  3. Η συγκέντρωση και κατηγοριοποίηση κρατικών τεμαχίων γης, ώστε να είναι δυνατή η αξιολόγηση των αναπτυξιακών τους δυνατοτήτων και η εκπόνηση συγκεκριμένων και στοχευμένων πολιτικών στέγασης. Δεν μας διαφεύγει ότι οι μέχρι σήμερα πολιτικές επικεντρώνονταν στο να συνδράμουν στην προσπάθεια των πολιτών να αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία, κατά κύριο λόγο. Ο ΚΟΑΓ προχώρησε ένα βήμα περισσότερο από την απόκτηση κατοικίας. Οι πραγματικότητες, όμως, έχουν αλλάξει και στόχος της Νέας Στεγαστικής Πολιτικής θα είναι και η δημιουργία και προώθηση επιπρόσθετων σχεδίων για διάθεση κατοικίας σε προσιτό ενοίκιο. Αυτό δηλαδή που ο Οργανισμός έχει ξεκινήσει.
  4. Η ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος είναι σε θέση, με στοχευμένα κίνητρα, να συνδράμει και να βοηθήσει στην αύξηση του διαθέσιμου κτηριακού αποθέματος. Η σύμπραξη και ανάπτυξη συνεργασίας του Ενιαίου Στεγαστικού Φορέα με τον ιδιωτικό τομέα και φυσικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί προτεραιότητά μας, αφού έτσι εξυπηρετείται όχι μόνο ο τομέας της στέγασης, αλλά και άλλοι σημαντικοί τομείς της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας της χώρας μας.
  5. Η διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των μέτρια και χαμηλά αμειβόμενων κοινωνικών στρωμάτων σε χρηματοδότηση για την απόκτηση σύγχρονης και αξιοπρεπούς πρώτης κατοικίας, μέσα από την εξαγγελία στοχευμένων χορηγιών και σχεδίων.
  6. Η ενίσχυση και βελτίωση των ήδη υφιστάμενων στοχευμένων στεγαστικών σχεδίων για παροχή οικονομικής ενίσχυσης για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας για μόνιμη ιδιοκατοίκηση.

Η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής και η προσφορά ίσων ευκαιριών πρόσβασης σε προσιτή και αξιοπρεπή κατοικία σε όλα τα στρώματα του πληθυσμού, προσβλέπει στην περαιτέρω αξιοποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, αλλά και στην ενίσχυσή του, με νέες και καινοτόμες λύσεις, που θα δημιουργήσουν συνέργειες και μια δυναμική διαδικασία ενεργοποίησης των φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στην έγκαιρη παραγωγή οικιστικών μονάδων, με στόχο τη δημιουργία στρατηγικού αποθέματος οικιστικών μονάδων, που να διασφαλίζει την προσφορά κατοικίας διάφορων κατηγοριών. Απώτερος στόχος είναι η ενεργοποίηση μιας ενιαίας εθνικής στρατηγικής για την προσιτή στέγαση, μέσα από ένα πλέγμα πολιτικών και δράσεων, όπου, κατά ολοκληρωμένο τρόπο, θα διαμορφώνονται άμεσες, μεσοπρόθεσμες, αλλά και μακροπρόθεσμες ενέργειες διαχείρισης και αξιοποίησης σημαντικών αποθεμάτων κρατικής και ιδιωτικής γης, μέσα από ευέλικτα μοντέλα συνεργασίας.

Η αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε χρονίζοντα προβλήματα και να κάνουμε πράξη τις προεκλογικές μας εξαγγελίες, αποδείχθηκε μόλις τον προηγούμενο μήνα με την εξαγγελία του Σχεδίου Χορηγιών για τις Πολυκατοικίες σε Κυβερνητικούς Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων «ΚτίΖΩ». Το Σχέδιο προσδοκά να διασφαλίσει το δικαίωμα των προσφύγων μας να διαβιούν σε ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες.

Σήμερα, πάμε ένα βήμα παρακάτω, για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα σε αξιοπρεπή στέγαση για όλα τα στρώματα της κοινωνίας μας και ειδικότερα της νέας γενιάς του τόπου μας που αποτελεί και το μέλλον της πατρίδας μας και σύντομα, σε σύσκεψη που θα έχουμε και στην παρουσία του ΚΟΑΓ, θα ανακοινώσουμε σε όλους τους εμπλεκόμενους αυτό τον Ενιαίο Φορέα Στεγαστικής Πολιτικής.

Θερμά συγχαρητήρια και πάλι στον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης.

 

(ΡΜ/ΜΒ/ΣΧ)