Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-05-2023 13:23

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας κ. Αθηνάς Μιχαηλίδου στα εγκαίνια έκθεσης έργων μαθητών/τριών που συμμετείχαν στα προγράμματα «Ταξίδι στη Βυζαντινή τέχνη» και «Ύμνος στην Ελευθερία»

Με ιδιαίτερη χαρά βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στην Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, για την τέλεση των εγκαινίων έκθεσης έργων τέχνης των μαθητών και μαθητριών που συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας. Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου.

Ένας από τους βασικούς στόχους του Υπουργείου Παιδείας είναι η εξοικείωση των παιδιών με την πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας μας και η καλλιέργεια της αίσθησης της προσωπικής, εθνικής και παγκόσμιας πολιτιστικής ταυτότητας. Μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς αναμφίβολα αποτελούν και τα μουσεία, τα οποία διαφυλάσσουν, προβάλλουν και αποκαλύπτουν την ιστορία, τους αγώνες και τον πολιτισμό κάθε λαού, διαμέσου των αιώνων. Γι’ αυτό και η γνωριμία με τους θησαυρούς, δηλαδή τα εκθέματα των μουσείων, πρέπει να αποτελεί βασικό πυλώνα της παιδείας, ενώ τα ίδια τα μουσεία δεν πρέπει να λειτουργούν μόνο ως εκθεσιακοί χώροι αλλά και ως χώροι εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας από το 1996 εφαρμόζει εκπαιδευτικά προγράμματα σε μουσεία της Κύπρου για μαθητές και μαθήτριες των δημοτικών σχολείων. Σε αυτά έλαβαν μέρος μέχρι σήμερα δεκάδες χιλιάδες παιδιά, τα οποία απέκτησαν βιωματικές εμπειρίες και στάσεις ζωής.

Τα έργα των παιδιών μέσα από δύο τέτοια εκπαιδευτικά προγράμματα παρουσιάζονται σήμερα εδώ. Στο Βυζαντινό Μουσείο εφαρμόζεται από το 2010 το πρόγραμμα «Ταξίδι στην Βυζαντινή Τέχνη», που μυεί τους μαθητές και τις μαθήτριες στον τρόπο δημιουργίας των βυζαντινών εικόνων και τους φέρνει σε επαφή με σημαντικές εικόνες της Κύπρου. Στην Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, μέσα από το πρόγραμμα «Ύμνος στην Ελευθερία», τα παιδιά έρχονται σε επαφή με σημαντικά έργα τέχνης για την ελληνική επανάσταση του 1821 και τη συμμετοχή της Κύπρου σε αυτήν. Στη συνέχεια, ως αποτέλεσμα της επίσκεψής τους στις εκθέσεις αυτές, και στο πλαίσιο του μαθήματος της Εικαστικής Αγωγής, τα παιδιά δημιουργούν τα δικά τους έργα τέχνης, τα οποία εκτίθενται κάθε χρόνο με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Μέσα από τις μαθητικές δημιουργίες αναδεικνύεται η φαντασία, η ευαισθησία και οι δημιουργικές ικανότητες των παιδιών μας, αλλά και το σημαντικό έργο που επιτελείται στην καθημερινή σχολική πράξη σε όλες τις βαθμίδες, από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο, στο πλαίσιο της διδασκαλίας του μαθήματος της Εικαστικής Αγωγής.

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους μικρούς μας καλλιτέχνες, που, μέσα από την ευαισθητοποίησή τους πάνω στις συγκεκριμένες θεματικές, αποτύπωσαν, με τον αυθορμητισμό της ηλικίας τους, τα βιώματα, τα συναισθήματα και τις γνώσεις που αποκόμισαν, δίνοντας ένα εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα.

Θα ήθελα, επίσης, να συγχαρώ τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ και τον Διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου και της Πινακοθήκης του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ για τις διευκολύνσεις που παρέχουν στους λειτουργούς του Υπουργείου, για την εφαρμογή του προγράμματος και τη διοργάνωση της καθιερωμένης έκθεσης των παιδιών.

Ως Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε παρόμοιες προσπάθειες και πρωτοβουλίες, που συμβάλλουν στην επίτευξη των γενικότερων στόχων της παιδείας και αναδεικνύουν ταυτόχρονα την εργασία που γίνεται στα σχολεία μας γενικά, αλλά και ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν τις τέχνες και τον πολιτισμό, τομείς που συμβάλλουν στην αισθητική καλλιέργεια και στην υγιή ενασχόληση των παιδιών μας.

Με αυτές τις σκέψεις εγκαινιάζω την έκθεση και εύχομαι σε όλα τα παιδιά να συνεχίσουν την ενασχόλησή τους με την τέχνη, απολαμβάνοντας έτσι την ικανοποίηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

 

(ΜΒ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα