Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-05-2023 20:00

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εκδήλωση του Πρώτου Makers Fair στην Κύπρο του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου

Είμαι εντυπωσιασμένος με τα όσα έχω δει. Θέλω να ευχαριστήσω τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου για αυτό το εξαιρετικό Κέντρο και σίγουρα αναμένουμε ένα σχεδιασμό για το πώς θα πάει στις άλλες Επαρχίες και ειδικότερα στην ύπαιθρο μας, διότι πρέπει να δώσουμε σε όλα τα παιδιά μας τις ίδιες ευκαιρίες.

Ως Πολιτεία για ένα μεγάλο διάστημα κατευθύναμε τους νέους μας, τα παιδιά μας προς συγκεκριμένα επαγγέλματα, προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Δεν έχω τίποτα με τους δικηγόρους, με τους λογιστές ούτε να νομίζει οποιοσδήποτε ότι αυτό παραπέμπει κάπου σε σχέση με τις πρόσφατες εξελίξεις.

Αλλά την ίδια στιγμή θα πρέπει ως Πολιτεία, ως Υπουργείο Παιδείας – και χαίρομαι που ο Οργανισμός Νεολαίας πρωτοπορεί σε αυτή την προσπάθεια – πρέπει να φέρουμε τους νέους μας κοντά στην τεχνολογία, να αναπτύξουν δεξιότητες, να αναπτύξουν κριτική σκέψη και ήταν κάτι που, οφείλω να το πω, ως Πολιτεία υποβαθμίσαμε, υποτιμήσαμε από μόνοι μας, για παράδειγμα, τις Τεχνικές Σχολές.

Σε άλλες χώρες, για παράδειγμα, στην Ολλανδία, στη Γερμανία, οι πιο καλοί μαθητές πάνε στις Τεχνικές Σχολές. Δημιουργήσαμε μόνοι μας ως κοινωνία μια αντίληψη ότι όσοι μαθητές – ειδικότερα στο παρελθόν, χαίρομαι που αλλάζει τώρα – πάνε στις Τεχνικές Σχολές δήθεν δεν είναι καλοί μαθητές, μια εντελώς λανθασμένη εντύπωση. Κλείσαμε το ΑΤΙ, δεν έχει καμία σχέση με το ΤΕΠΑΚ, δεν είναι μομφή προς το ΤΕΠΑΚ, αλλά εγώ θυμάμαι όταν τέλειωσα το Πρακτικό οι πιο καλοί συμμαθητές μου πήγαν στο ΑΤΙ να σπουδάσουν. Ένα εξαιρετικό τεχνολογικό ινστιτούτο. Δεν δώσαμε την απαιτούμενη σημασία.

Άρα, πρώτον, πρέπει να φέρουμε τους νέους μας κοντά στην τεχνολογία, να τους κατευθύνουμε προς τα νέα επαγγέλματα και χαίρομαι που ο Οργανισμός Νεολαίας πρωτοπορεί. Αναμένω συγκεκριμένη εισήγηση για όλη την Κύπρο και την ύπαιθρο μας.

Το δεύτερο που πρέπει να δούμε, διότι υπάρχει και η οικονομική διάσταση, είναι πώς βοηθούμε όλες αυτές τις εξαιρετικές ιδέες που έχω δει. Να πάμε από το στάδιο της ιδέας στην εμπορευματοποίηση του προϊόντος, να μπορεί να προωθηθεί για να βοηθηθεί και η οικονομία, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας κ.ο.κ.

Συγχαίρω και πάλι τον Οργανισμό Νεολαίας, αλλά και τον Δήμο Λάρνακας, ο οποίος κάνει εξαιρετική δουλειά και είμαι σίγουρος, και σε συνέχεια μιας πρόσφατης συνάντησης που είχαμε, για την απόφαση της Κυβέρνησης να μεταφερθούν στη Λάρνακα από το ΤΕΠΑΚ, ειδικά τα Ναυτιλιακά, κάτι που χρωστούμε στη Λάρνακα.

(ΡΜ/ΙΣ)