Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-05-2023 09:07

Ανακοίνωση του Τμήματος Γεωργίας αναφορικά με τα αποτελέσματα του 14ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου

Ολοκληρώθηκε χθες, 25 Μαΐου 2023, το διαγωνιστικό μέρος του 14ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου. Η διεθνούς κύρους κριτική επιτροπή του Διαγωνισμού ήταν επταμελής και τέλεσε υπό τον συντονισμό του Prof. Antonio Morata. Ο Prof. Antonio Morata έχει καθοριστεί από τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου ως Πρόεδρος της Επιτροπής και επιτηρητής των διαδικασιών διεξαγωγής του διαγωνισμού. Η ρύθμιση των διαδικασιών του Διαγωνισμού βασίζεται στο διεθνές Πρότυπο του OIV με τίτλο: «Standard for International Wine and Spirituous Beverages of Vitivinicultural Origin Competitions».

Ο 14ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου, που διοργανώνεται από το Τμήμα Γεωργίας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος, καθώς και του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV), λαμβάνει χώρα από τις 22 μέχρι τις 26 Μαΐου 2023. Ο Διαγωνισμός επιβεβαιώνει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Πολιτεία στον αμπελοοινικό τομέα και τη βούληση για την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Στον φετινό Διαγωνισμό συμμετείχαν 29 τοπικά οινοποιεία, υποβάλλοντας 163 διαφορετικά δείγματα οίνου, καταχωρισμένα σε δύο κατηγορίες βάσει των εγκεκριμένων και αναγνωρισμένων διεθνών προτύπων. Η μία κατηγορία είναι αυτή των ξηρών, ημίξηρων και ημίγλυκων οίνων και η άλλη κατηγορία είναι αυτή των γλυκών οίνων δηλαδή οίνων με περιεκτικότητα σε σάκχαρα πάνω από 45 γραμμάρια ανά λίτρο.

Βραβείο λαμβάνει το 30% των συμμετοχών από την κάθε κατηγορία, ως ορίζει το διεθνές πρότυπο του OIV. Ως εκ τούτου, 44 οίνοι έχουν λάβει χρυσό μετάλλιο και 2 οίνοι έχουν λάβει αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία των ξηρών, ημίξηρων και ημίγλυκων οίνων. Στην κατηγορία των γλυκών οίνων, όπου μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνεται και ο οίνος Π.Ο.Π. «Κουμανδαρία», 4 οίνοι έχουν λάβει μεγάλο χρυσό μετάλλιο.

Επιπρόσθετα, έχουν δοθεί ειδικές διακρίσεις για τις περιπτώσεις οίνων που έχουν παραχθεί αποκλειστικά από τις γηγενείς ποικιλίες της Κύπρου όπως είναι το «Μαραθεύτικο», το «Όφθαλμο», το «Σπούρτικο», το «Ξυνιστέρι» και το «Γιαννούδι».

Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Τμήματος Γεωργίας και είναι διαθέσιμα στον σύνδεσμο εδώ.

Κορύφωση των εκδηλώσεων θα αποτελέσει η Τελετή Βράβευσης και το Επίσημο Δείπνο που θα διεξαχθεί σήμερα, Παρασκευή, 26 Μαΐου 2023 και ώρα 7:00 μ.μ., στο ξενοδοχείο St Raphael Resort & Marina στη Λεμεσό. Για πληροφορίες και εισιτήρια για την τελετή βράβευσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 25 877010.

 

(ΜΒ/ΣΧ)