Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-07-2023 12:49

Γραπτή δήλωση του Υφυπουργού Πολιτισμού κ. Μιχάλη Χατζηγιάννη

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Άμα ξέρεις πού πας, ξέρεις και πότε πρέπει να φύγεις. Κι εγώ δεν ήρθα εδώ και δεν συνέπραξα στην εξουσία για να κερδίσω φήμη και δόξα, αλλά διότι σε ένα δεύτερο «άγγιγμα ψυχής», συμμερίστηκα το όραμα για τον Πολιτισμό, του από χρόνια φίλου μου και Προέδρου σήμερα κ. Νίκου Χριστοδουλίδη. Εξαρχής, και πριν να αποδεχθώ την τιμή που μου έκανε να μου προτείνει το χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργείου Πολιτισμού, συμφωνήσαμε ότι αναλαμβάνω για να προωθήσω τρία σημαντικά ζητήματα του προεκλογικού του προγράμματος σε εύλογο χρονικό διάστημα: 

Πρώτο: Την επαγγελματική κατοχύρωση των καλλιτεχνών, με περίπου δυόμισι χιλιάδες καλλιτέχνες να διευκολύνονται στην καταβολή των κοινωνικών τους ασφαλίσεων, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν σύνταξη.  

Δεύτερο: Την έκδοση προπληρωμένης κάρτας Νεολαίας-Πολιτισμού αξίας 200 ευρώ, για νέους που θα έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2023. 

Και τρίτο: Την απαλλαγή από φορολόγηση των χρημάτων που εταιρείες, οργανισμοί ή και ιδιώτες προσφέρουν ως χορηγίες σε εκδηλώσεις πολιτισμού.

Γι’ αυτά, από την πρώτη στιγμή στο Υφυπουργείο Πολιτισμού δουλεύουμε με προσοχή, μεθοδικά και εντατικά, με αποτέλεσμα η προετοιμασία να μας έχει φέρει σε σημείο που να είναι ορατό και το τέρμα.

Παράλληλα, στη βάση του Νόμου διά του οποίου δημιουργήθηκε πέρσι το Υφυπουργείο Πολιτισμού, οι αρχαιότητες της Κύπρου, από την 1η Ιουλίου 2023 εντάχθηκαν – και ορθώς – στο Υφυπουργείο μας. Η ενσωμάτωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, το οποίο δημιουργήθηκε το 1936, στο νεοσύστατο Υφυπουργείο Πολιτισμού απαίτησε σημαντική προεργασία και συντονισμό πολλών Υπηρεσιών και ανθρώπων, η οποία έγινε και γίνεται αθόρυβα και στη βάση ενός στρατηγικού σχεδιασμού, που μέσα από σύγχρονες αντιλήψεις να οδηγεί στο μέλλον. Και είμαι πεπεισμένος ότι θα το πετύχουμε!

Από τον Μάρτιο που ανέλαβα ως Υφυπουργός Πολιτισμού είχα συναντήσεις με εκατοντάδες καλλιτέχνες και ανθρώπους που υπηρετούν τον Πολιτισμό. Συζητήσαμε τα προβλήματα, δώσαμε λύσεις ή και τροχοδρομούμε σχεδιασμούς που ανατάσσουν την πολιτιστική δραστηριότητα και που τα αποτελέσματά τους θα φανούν στο εγγύς μέλλον.

Το μέγιστο στοίχημα της ζωής μου είναι η μουσική δημιουργία, η σύνθεση, το τραγούδι και η στενή σχέση και συνάφεια μου με τον κόσμο. Από εκεί έρχομαι και εκεί επιστρέφω. Οι λογαριασμοί μου με τη μουσική θα είναι ανοικτοί όσο θα υπάρχω.  

Για μένα το πιο γοητευτικό χαρακτηριστικό της εξουσίας είναι όταν κατορθώνει να επιφέρει αλλαγές που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Νομίζω ότι αυτό, όσο καιρό είμαι στο Υφυπουργείο Πολιτισμού, το σχεδιάσαμε και μπήκε σε πορεία υλοποίησης, χάριν στους ακάματους συνεργάτες μου, τη Γενική Διευθύντρια και τους Λειτουργούς του Υφυπουργείου, τους οποίους ευχαριστώ από καρδιάς για την ποιοτική δουλειά τους και την αφοσίωση τους στον Πολιτισμό.

Εκ βαθέων, θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη για την εμπιστοσύνη που έδειξε σε μένα αναθέτοντάς μου το χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργείου Πολιτισμού. Ελπίζω ότι το σύντομο πέρασμά μου από την Κυβέρνηση, είχε αποτύπωμα με θετικό πρόσημο.

Τέλος, απευθυνόμενος στους καλλιτέχνες και σε όλους τους συμπατριώτες μου που πίστεψαν σε μένα, θέλω να πω και το εξής: Στηριζόμενοι στη μακρά παράδοση του Πολιτισμού μας, κρίνω ότι θα πρέπει να αγωνιστούμε με πάθος για να τον ανατάξουμε στις ράγες του σύγχρονου κόσμου δημιουργώντας μια κοινωνία με πολιτιστική παιδεία. Μια κοινωνία πάνω στην οποία, μέσω της γνώσης, να θεμελιώνεται μια σύνθετη και πολυπολιτισμική ποιότητα ζωής, που να σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και – στην τελική – να δημιουργεί ήθος. Πιστεύω ότι μόνο αυτό θα μας σώσει και ως τόπο και ως ευρωπαϊκή Κύπρο!  

Γειά σας και να είστε όλοι καλά.

(ΕΠ)