Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-09-2018 17:18

Γραπτή απάντηση της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου κας Κλέλιας Βασιλείου στον ΓΓ του ΑΚΕΛ

Αναφορικά με τα όσα δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κ. Άντρος Κυπριανού για το θέμα της Παιδείας, η Κυβέρνηση επιθυμεί να αναφέρει τα ακόλουθα:

Σε αυτή την πραγματικά δύσκολη στιγμή που έχει βρεθεί η Παιδεία μας, θα ανέμενε κανείς από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ να τοποθετηθεί υπεύθυνα στην κρίση που ταλανίζει την Παιδεία, ως αποτέλεσμα μιας πρωτόγνωρης αξίωσης μιας ομάδας εργαζομένων να συνεχίζουν να τυγχάνουν προνομίων που τους διακρίνουν από όλες τις τάξεις εργαζομένων.

Διερωτόμαστε ειλικρινά, πόσο εναρμονίζονται οι δηλώσεις του ΓΓ με τις διαχρονικές διακηρύξεις του ΑΚΕΛ, το οποίο κόπτεται, τάχα, για τους όρους εργασίας των χαμηλά αμειβόμενων συμπολιτών μας και πόσο εναρμονίζονται με τις συνθήκες δικαιοσύνης για όλους τους εργαζόμενους.

Την ίδια ώρα διερωτόμαστε αν το ΑΚΕΛ και ο ΓΓ του αποδέχονται να διασπαθίζονται 52,7 εκ. ευρώ σε απαλλαγές εκπαιδευτικού χρόνου, αντί να δαπανώνται για τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την Παιδεία, όπως:

την υλικοτεχνική υποδομή,

την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου,

τα προγράμματα αντιμετώπισης της παραβατικότητας,

και σωρεία άλλων σημαντικών θεμάτων που έχουν καθοριστεί με τη συμφωνία της 6ης Σεπτεμβρίου.

Πώς το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι η  Κυβέρνηση θέλει τάχα τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης, όταν η Κύπρος είναι από τις χώρες που δαπανούν τα περισσότερα χρήματα για την Παιδεία στην Ευρώπη, και οι εκπαιδευτικοί  μας, ως γνωστόν, είναι από τους καλύτερα αμειβόμενους στον ευρωπαϊκό χώρο. Δυστυχώς όμως, ταυτόχρονα, τα χαμηλά μαθησιακά αποτελέσματα δεν αντικατοπτρίζουν τη δαπάνη που πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης για την εκπαίδευση.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, όμως, καλείται να απαντήσει αν προσφέρει την όποια υπηρεσία προς το καλώς νοούμενο συμφέρον της Παιδείας, όταν καλώς γνωρίζει πως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις υπαναχώρησαν από μια σειρά συμφωνιών, όπως εκείνη της 27ης Ιουλίου, της 23ης Αυγούστου και ακόμα πιο πρόσφατα της 6ης Σεπτεμβρίου 2018.

Πιστεύει ειλικρινά ο ΓΓ του ΑΚΕΛ πως η Κυβέρνηση επιθυμεί να επιβάλει δια πυρός και σιδήρου τις ετσιθελικές της τάχα αποφάσεις, όταν εκτός των ως άνω συμφωνιών καλεί σε διάλογο με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα θέματα της Παιδείας;

Λυπούμαστε, επίσης, διότι δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστο έναν άλλο ισχυρισμό του ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο οποίος χαρακτηρίζει τον αγώνα των εκπαιδευτικών σαν αγώνα του συνόλου των εργαζομένων. Και το άμεσο ερώτημα που καλείται ο κ. Κυπριανού να απαντήσει είναι κατά πόσο υπάρχει άλλη ομάδα εργαζομένων στον δημόσιο, ημιδημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, είτε στην Κύπρο είτε σε όποια άλλη χώρα της Ευρώπης, που τυγχάνουν των όσων ωφελημάτων και ευεργετημάτων που οι εκπαιδευτικοί της Κύπρου απολαμβάνουν.

Αντί ο κ. Κυπριανού και το ΑΚΕΛ να υποθάλπουν την κρίση χάρη καθαρά κομματικών συμφερόντων, ορθότερο είναι να αναλογιστούν τι το καλώς νοούμενο συμφέρον του κράτους και του συνόλου των εργαζομένων υπαγορεύει.

___________

ΡΜ/ΛΦ/ΣΧ