Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-09-2018 21:24

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα εγκαίνια της Γκαλερί Kapopoulos Fine Arts

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχομαι να εγκαινιάσω εκθεσιακούς χώρους, οι οποίοι παρουσιάζοντας στο φιλότεχνο κοινό τις προτάσεις εικαστικών καλλιτεχνών, λειτουργούν παράλληλα ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της κυπριακής και της διεθνούς σύγχρονης σκηνής τέχνης.

Σε μία τέτοια πολιτιστική στέγη αναμένεται να αναδειχθεί η νέα αίθουσα τέχνης Kapopoulos Fine Arts, ενισχύοντας την εδώ και δυόμιση χρόνια επιτυχημένη παρουσία της στην πατρίδα μας με την γκαλερί που διατηρεί στη Λευκωσία.

Ο «Οίκος Δημοπρασιών Καπόπουλος» θέτοντας ως στόχο από τη δημιουργία του τη συνεχή ανάπτυξη και εξέλιξη, αριθμεί ήδη συνεχή παρουσία πέραν των δύο δεκαετιών στα εικαστικά δρώμενα της Ελλάδας, καταφέρνοντας να θέσει τη δική του σφραγίδα στον τομέα της διοργάνωσης δημοπρασιών, συμβάλλοντας τόσο στην περαιτέρω διάδοση της υψηλής Τέχνης στην Ελλάδα όσο και στη μεταφορά της αξιόλογης Ελληνικής Τέχνης στο εξωτερικό.

Η γκαλερί που εγκαινιάζουμε σήμερα, επισφράγιση της πολυετούς αγαστής συνεργασίας του Ευάγγελου Καπόπουλου με τον Στέλιο Ιωαννίδη, και ως αποτέλεσμα της πηγαίας αγάπης που οι ίδιοι τρέφουν για την τέχνη και τον πολιτισμό, αποτελεί τη μετουσίωση του κοινού οράματος που είχαν να προσφέρουν και στην Κύπρο έναν ανάλογο χώρο, ο οποίος θα δίδει βήμα στην καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία.

Ιδιαίτερα ο φίλος Στέλιος, είχε ανέκαθεν την έντονη επιθυμία να ασχοληθεί εντατικότερα και να δημιουργήσει έναν χώρο που να συνδέεται με την έμφυτη του κλίση και την αγάπη που τον διακρίνει από παιδί για την τέχνη.

Επιθυμία, η οποία σχετίζεται με το  φιλότεχνο και καλλιτεχνικό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε, αναπόσπαστο μέρος του οποίου υπήρξε ο πατέρας του, ένας σπουδαίος καλλιτέχνης του τόπου μας και πολύ αγαπητός μου Βίκτωρας Ιωαννίδης.

Πέραν της αγάπης αυτής και των δύο, γνώμονα του εγχειρήματος τους αποτελεί και η εξυπηρέτηση ενός διττού στόχου:

Αφενός της φιλοξενίας στην γκαλερί και της συμπόρευσης διεθνώς αναγνωρισμένων και διαφορετικών τάσεων Ελλήνων, Κυπρίων, ξένων και νέων δημιουργών, και της συνακόλουθης ανάδειξης της υψηλής καλλιτεχνικής αξίας των εκτιθέμενων τους έργων.

Αφετέρου, της διοργάνωσης άλλων συναφών εκδηλώσεων (ατομικών εκθέσεων, πολιτιστικών εκδηλώσεων και δημοπρασιών), καλύπτοντας τις ανάγκες του σύγχρονου κοινού που επιθυμεί να ενημερωθεί και να έρθει σε επαφή με τις σύγχρονες τάσεις της τέχνης.

Και όπως διαπιστώνουμε η εύστοχη διαρρύθμιση του χώρου που έχουν επιτύχει εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τους πιο πάνω στόχους.

Ο Στέλιος και ο Βαγγέλης, υπηρετώντας διαχρονικά τους στόχους αυτούς, και μοιραζόμενοι με τους λάτρεις της τέχνης τα βιώματα και την εμπειρία τους στον χώρο του πολιτισμού, αλλά και το ασίγαστο τους πάθος για τις εικαστικές δημιουργίες, έχουν επιτύχει την ανάπτυξη μίας ιδιαίτερης σχέσης ανάμεσα στον συλλέκτη, την γκαλερί και τον καλλιτέχνη, βασισμένης στην αξιοπιστία και την αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Το νέο τους αυτό εγχείρημα, με δεδομένη την καταξιωμένη παρουσία του Kapopoulos Fine Arts, αναμφίβολα εμπλουτίζει και προάγει το πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας, αναβαθμίζοντας παράλληλα τη θέση της πατρίδας μας στον σύγχρονο διεθνές εικαστικό χάρτη.

Την ίδια στιγμή, αποτελώντας το συνδετικό κρίκο και λειτουργώντας ως πλατφόρμα πολιτιστικής ανταλλαγής σε θέματα σύγχρονης τέχνης,  θα στηρίξει και θα αναδείξει τις ικανότητες και το αξιόλογο έργο ανερχόμενων Κυπρίων εικαστικών, προωθώντας τους  τόσο στην εγχώρια όσο και στην ξένη αγορά.

Φίλε Στέλιο, Βαγγέλη θα ήθελα να σας συγχαρώ για τη μέχρι τώρα πορεία που ακολουθήσατε, καλύπτοντας μέσα από τις επιλογές σας όλα αυτά τα χρόνια της παρουσίας σας στον χώρο της τέχνης τον πολυμορφικό της χαρακτήρα, κρατώντας παράλληλα ψηλά τον πήχη της ποιότητας και της αισθητικής.

Δεν έχω παρά να σας ευχηθώ συνεχίζοντας με την ίδια συνέπεια και παραμένοντας πιστοί στις ίδιες αξίες, να αξιωθείτε στο μέλλον ακόμη μία πιο δημιουργική πορεία και ακόμη περισσότερες επιτυχίες,  συνεχίζοντας να δίδετε στους ζηλωτές της τέχνης τη δυνατότητα αυτής της ξεχωριστής πνευματικής εικαστικής αναζήτησης που συμπράττει άμεσα στην ενίσχυση του πολιτισμού.

Δεδομένης μάλιστα και της αξιόλογης επιχειρηματικής δραστηριότητας που ανέπτυξαν τόσο ο Στέλιος όσο και ο Βαγγέλης, είμαι απολύτως βέβαιος για την επιτυχία και αυτού τους του εγχειρήματος.

_____________

ΡΜ/ΣΧ