Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-11-2023 13:35

O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προέβη σε ενημέρωση των εκπροσώπων των ΜΜΕ

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης προέβη σήμερα 14 Νοεμβρίου σε ενημέρωση των εκπροσώπων των ΜΜΕ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στη δήλωσή του, ο Εκπρόσωπος είπε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει απόψε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κ. António Guterres. Όπως είναι γνωστό, η τηλεφωνική επικοινωνία που ήταν προγραμματισμένη για χθες αναβλήθηκε λόγω καθυστέρησης της πτήσης του Προέδρου της Δημοκρατίας προς το Βερολίνο.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα θέσει, για ακόμη μια φορά, ενώπιον του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την ανάγκη για διορισμό απεσταλμένου από πλευράς του το συντομότερο δυνατόν. Σημειώνουμε τη θετική απάντηση από πλευράς μας στη συγκεκριμένη προσωπικότητα που ο Γενικός Γραμματέας πρότεινε, απάντηση που δόθηκε εντός 24 ωρών. Αναμένουμε επίσημη ενημέρωση ως προς την τοποθέτηση της τουρκικής πλευράς και τα επόμενα βήματα προς τον διορισμό απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα για να διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συζητήσει, επίσης, με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών τις τελευταίες εξελίξεις στην Πύλα και θα υπογραμμίσει την προσήλωσή μας στην υλοποίηση όσων η συναντίληψη προνοεί – τα οποία αποτελούν άλλωστε αποτέλεσμα διεξοδικών και εντατικών διαβουλεύσεων – και ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από πλευράς μας οτιδήποτε διαφορετικό πλην των προνοιών της συναντίληψης. Η Κυπριακή Δημοκρατία με ειλικρινή πολιτική βούληση ανέλαβε πρωτοβουλία επιστρατεύοντας τη διπλωματία, με αποτέλεσμα την επίτευξη μιας συναντίληψης που αφενός διαφυλάττει το καθεστώς της νεκρής ζώνης και αποτρέπει την παραβίαση του στάτους-κβο, και αφετέρου περιλαμβάνει πρόνοιες επωφελείς για όλους τους κατοίκους της Πύλας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Αναμένουμε από τα Ηνωμένα Έθνη και την ειρηνευτική δύναμη να διασφαλίσουν την επανέναρξη των εργασιών στην Πύλα μετά την προσωρινή παύση που ζητήθηκε από πλευράς της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μετά την ένταση που δημιουργήθηκε από πλευράς του κατοχικού καθεστώτος, αφού, όπως και ο ίδιος ο Βοηθός ΓΓ κ. Jean-Pierre Lacroix τόνισε κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, η εφαρμογή της συναντίληψης που επιτεύχθηκε είναι ουσιαστικής σημασίας.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συζητήσει με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου μέσω της Κύπρου, για απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Η συζήτηση για την πρωτοβουλία αποτελεί συνέχεια σχετικής επιστολής που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, όπως επίσης και στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, με την οποία αναλύει και αναπτύσσει λεπτομερώς τις πτυχές υλοποίησης της πρωτοβουλίας.

Η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά τη στήριξη που τυγχάνει τόσο από πλευράς κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και από τα κράτη της περιοχής, έχει πλέον περάσει από το πολιτικό στο τεχνικό επίπεδο. Η πολυπλοκότητα, το μέγεθος και η έκταση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας επιτάσσει την εμπλοκή και τη συμβολή κρατών, θεσμών και διεθνών οργανισμών. Η συμμετοχή διαφόρων σωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στην επιτυχή λειτουργία της πρωτοβουλίας είναι επιτακτική – το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) και η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) διαδραματίζουν ρόλο στη διευκόλυνση του συντονισμού, του ελέγχου και της παρακολούθησης. Όπως αναφέρει και στην επιστολή του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη είναι έτοιμος να συζητήσει και να συμμετάσχει άμεσα στα βήματα πριν από την επιχειρησιακή εφαρμογή της πρότασης με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και Συντονιστή Έκτακτης Βοήθειας κ. Martin Griffiths.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει, επίσης, τον Γενικό Γραμματέα για το αποτέλεσμα της επίσκεψης τεχνικής ομάδας από την Κύπρο στο Ισραήλ, όπου συζητήθηκαν συγκεκριμένα τεχνικά στοιχεία της υλοποίησης της πρωτοβουλίας και τα οποία θα αναπτυχθούν περαιτέρω τις επόμενες μέρες όπου μαζί με την τεχνική ομάδα θα μεταβεί εκ νέου στο Ισραήλ ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος.

Εξάλλου, από σήμερα 14 Νοεμβρίου 2023, τίθεται σε εφαρμογή η τελική λύση του ηλεκτρονικού συστήματος του Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων, γνωστό διεθνώς ως UBO (Ultimate Beneficial Owner).

Το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, η δημιουργία του οποίου αποτελεί απαίτηση της 4ης και 5ης Οδηγίας κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στόχο έχει την πρόληψη και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας μέσω της ενισχυμένης διαφάνειας των πληροφοριών.

Μέσω της αυξημένης διαφάνειας που θα επιτευχθεί, το εργαλείο αυτό θα παρέχει στις αρμόδιες και εποπτικές Αρχές, όπως είναι η Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), το Τμήμα Τελωνείων, το Τμήμα Φορολογίας, η Αστυνομία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και άλλες, άμεση πρόσβαση σε ακριβείς και επικαιροποιημένες πληροφορίες, διευκολύνοντας και ενισχύοντας τις προσπάθειες και ενέργειές τους για εξέταση πολύπλοκων εταιρικών δομών, με στόχο τον εντοπισμό ενδεχομένων παράνομων δραστηριοτήτων.

Η λειτουργία έχει καταστεί εφικτή ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του γραφείου της Εφόρου Εταιρειών, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής μέσω του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής ως διαχειριστής του έργου.

Το έργο θα ολοκληρωθεί σε τρία στάδια, με την πρώτη περίοδο να αρχίζει από τις 14 Νοεμβρίου 2023 και να τελειώνει την 31η Δεκεμβρίου 2023, ενώ το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2024.

Η Υπηρεσία και η διαδικασία εγγραφής των πραγματικών δικαιούχων μπορεί να γίνεται πλέον ηλεκτρονικά μέσω της κυβερνητικής πύλης Cylogin που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του κράτους Gov.cy.

Ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι η προθεσμία του 2ου κύκλου εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στα Διοικητικά Συμβούλια μέσω του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, έχουν υποβληθεί για το Συμβούλιο Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών, Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων 24 εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, για την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου 118, για τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης 83 και για την Αρχή Αδειών 35.

Παράλληλα, υπενθυμίζουμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη από τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου η διαδικασία του 3ου και τελευταίου γύρου αυτής της φάσης, που αφορά την εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στα Διοικητικά Συμβούλια της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, του Πολεοδομικού Συμβουλίου και του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου.

Οι δηλώσεις ενδιαφέροντος θα είναι αναρτημένες στο gnomodotiko.gov.cy και στις ιστοσελίδες των αντίστοιχων Υπουργείων και η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τους τέσσερις αυτούς οργανισμούς θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι.

Καλούμε για άλλη μια φορά τους συμπολίτες και συμπολίτισσες μας που ενδιαφέρονται να συμβάλουν στο έργο αυτών των οργανισμών να εκδηλώσουν ενδιαφέρον».

(ΡΜ/ΑΦ/ΑΣΠ)