Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-09-2018 11:55

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη στην επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας και στον θάνατο δυο πρώην βουλευτών, στην Ολομέλεια

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Την επόμενη Δευτέρα γιορτάζουμε την 58η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Βουλή των Αντιπροσώπων τιμά σήμερα όχι μόνο τη μνήμη όλων όσοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τη δημιουργία και την υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και τον λαό μας στο σύνολό του. Ο κυπριακός λαός, παρά τις δύσκολες συνθήκες κατά τα πρώτα χρόνια της Δημοκρατίας, τις αβάσταχτες συνέπειες του 1974 που εξακολουθεί να βιώνει ακόμα, 44 χρόνια μετά, αλλά και τις επιπτώσεις της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, συνέβαλε και συμβάλλει με αποφασιστικότητα, θυσίες και εργατικότητα στην εδραίωση της δημοκρατίας και στην ευημερία της κοινωνίας και της οικονομίας μας. 

Η προσεχής επέτειος μας δίδει για άλλη μια φορά την ευκαιρία να διακηρύξουμε ως Βουλή των Αντιπροσώπων τη θέλησή μας και τη δέσμευση να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νόμιμων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα βασίζεται στα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και θα εφαρμόζει τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θα ήθελα προ ημερησίας διατάξεως να αναφερθώ και στον θάνατο δύο πρώην βουλευτών και βετεράνων πολεμιστών του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου: του Χρίστου Κουρτελλάρη και του Μιχάλη Πουμπουρή, οι οποίοι απεβίωσαν τον περασμένο Αύγουστο.

Ο Χρίστος Κουρτελλάρης απεβίωσε την 1η Αυγούστου, σε ηλικία 99 ετών. Γεννήθηκε το 1919, στους Εργάτες, και υπήρξε βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας του ΑΚΕΛ-Αριστερά από το 1970 μέχρι και το 1991. Το 1943 κατετάγη εθελοντικά στο Κυπριακό Σύνταγμα και υπηρέτησε με τις συμμαχικές δυνάμεις ενάντια στη ναζιστική απειλή στη Μέση Ανατολή και την Ιταλία. Μετά από το τέλος του πολέμου, είχε ηγετικό ρόλο στο κίνημα της αποστράτευσης και, με την επιστροφή του στην Κύπρο, στην ίδρυση της Συνεργατικής Έπαυλης Ονίσιας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολεμιστών Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Υπήρξε επίσης στέλεχος του αγροτικού κινήματος, το οποίο υπηρέτησε για δεκαετίες, μεταξύ άλλων και ως γενικός γραμματέας της ΕΚΑ.

Ο Μιχάλης Πουμπουρής, γεννημένος το 1919, στον Μαραθόβουνο Αμμοχώστου, ρίχθηκε από τα έντεκα του χρόνια στη βιοπάλη εργαζόμενος στις οικοδομές και στα μεταλλεία. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στρατεύθηκε εθελοντικά στον αγώνα ενάντια στον χιτλεροφασισμό και υπηρέτησε στο μέτωπο της Ιταλίας. Με το τέλος του πολέμου αναμίχθηκε ενεργά στο κίνημα των Κυπρίων στρατιωτών για την αποστράτευσή τους και φυλακίστηκε από τους Βρετανούς μαζί με εκατοντάδες άλλους στο στρατόπεδο της Χατάτπα, στην έρημο της Αιγύπτου, μέχρι τον Μάιο 1946. Με την επιστροφή του στην Κύπρο πρωτοστάτησε στις διεκδικήσεις του αγροτικού κόσμου. Από το 1981 μέχρι και το 1991 ήταν βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου του ΑΚΕΛ-Αριστερά, διατελώντας μάλιστα και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματός του για δύο χρόνια. Απεβίωσε την 31η Αυγούστου.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο πρώην βουλευτών μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σας καλώ τώρα να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη όλων όσοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας και στη μνήμη των πρώην βουλευτών Χρίστου Κουρτελλάρη και Μιχάλη Πουμπουρή.

(ΑΧ/ΕΙ)