Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-10-2018 12:32

Πραγματοποιήθηκε δημόσια διαβούλευση με θέμα: «Quo Vadis Europa; Το Μέλλον της Ευρώπης & ο ρόλος της ΕΕ στη διεθνή σκηνή»

Στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Διαβούλευση με τους πολίτες για το Μέλλον της Ευρώπης», πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018, στο Προεδρικό Μέγαρο, συζήτηση με θέμα: «Quo Vadis Europa; Το Μέλλον της Ευρώπης & ο ρόλος της ΕΕ στη διεθνή σκηνή», η οποία συνδιοργανώθηκε από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου κ. Δημήτρης Παπαδάκης συζήτησαν με τους νέους της Κύπρου για το μέλλον της Ευρώπης και τις εξωτερικές της σχέσεις. Στη συζήτηση την οποία συντόνιζε η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών κα Σόφη Μιχαηλίδου έλαβαν μέρος γύρω στους 140 μαθητές και φοιτητές, στην παρουσία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Ιωάννας Παναγιώτου και αριθμού αρχηγών ξένων διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης μαθητές του ειδικού σχολείου του Αγίου Σπυρίδωνα της Λάρνακας μοίρασαν στους παρευρισκόμενους επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια, στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας του σχολείου τους για τη μείωση της χρήσης πλαστικού και την προστασία του περιβάλλοντος, η οποία ξεκίνησε από τα δημοτικά σχολεία της Λάρνακας και επεκτείνεται παγκύπρια με τη συνεργασία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη, της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων και του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.  

Η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών κα Σόφη Μιχηαλίδου ανέφερε ότι με την κίνηση αυτή τα παιδιά θέλουν «να θυμόμαστε όλοι την Ευρώπη που θέλουμε, την Ευρώπη των ίσων ευκαιριών, των οριζόντιων πρωτοβουλιών, της κοινωνίας των πολιτών, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, της προστασίας των παιδιών και του περιβάλλοντος». Αναφερόμενη στον σκοπό της σημερινής συζήτησης η κα Μιχαηλίδου, είπε, ότι μέσω της ιστοσελίδας «Ευρωπαϊκά Μιλώντας» και μέσω εκδηλώσεων όπως η σημερινή σκοπός μας είναι να δώσουμε φωνή στον Κύπριο πολίτη και να ανοίξουμε έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο για τη δική μας Ευρώπη. Διότι η δική μας Ευρώπη θέλουμε να ξεκινά από τον πολίτη και να καταλήγει στον πολίτη.

Παίρνοντας τον λόγο στη συνέχεια ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο κ. Ανδρέας Κεττής είπε ότι σήμερα εγκαινιάζεται και επίσημα από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η θεσμική εκστρατεία ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών. «Είναι πολύ συμβολικός και ο χώρος και η μέρα, αφού έχουμε μαζί μας και τον Υπουργό Εξωτερικών και ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», είπε ο κ. Κεττής ενώ στη συνέχεια ανέφερε ότι όταν όλοι ψηφίζουν, όλοι κερδίζουν γι’ αυτό και το κεντρικό σύνθημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι «Αυτή τη φορά ψηφίζω». Αυτές οι εκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το μέλλον της Ευρώπης, όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις έχουμε το καθήκον ν’ ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα και να δείξουμε πόσο αφοσιωμένοι είμαστε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ευρύτερο πρότζεκτ ειρήνης που στο τέλος της μέρας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε.

Στη σύντομη τοποθέτησή του πριν από την έναρξη του διαλόγου, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική αυτή την πρωτοβουλία και εξέφρασε την ελπίδα ότι και με τη συνεργασία του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών με το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες αυτού του είδους. «Αυτή η εξαιρετική πρωτοβουλία της δημόσιας διαβούλευσης έρχεται να αντιμετωπίσει στην ουσία ένα διαχρονικό πρόβλημα της ΕΕ, ένα πρόβλημα το οποίο οφείλουμε να αναγνωρίσουμε δημόσια, το ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες νιώθουν ότι οι Βρυξέλλες είναι πολύ μακριά και ότι τα μηνύματά τους δεν φτάνουν εκεί». Πιστεύω ακράδαντα, πρόσθεσε, ότι το μέλλον της ΕΕ είναι άμεσα συνυφασμένο με την εξωτερική διάσταση, το να μπορεί η Ένωση να έχει διεθνή φωνή, να μπορεί να επηρεάζει εξελίξεις και δεδομένα. Κι εδώ είναι μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας, για την ΕΕ και τα κράτη μέλη. Το πρώτο ερώτημα που πρέπει να μας απασχολήσει είναι: ευρωπαϊκό ή εθνικό συμφέρον; Πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις στα θέματα εξωτερικής πολιτικής; Θεωρούμε, συνέχισε, ότι «η ένταξη μας στην ΕΕ είναι η σημαντικότερη επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1960». Ακολούθως ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2012 ήταν μια μοναδική ευκαιρία για τους διπλωμάτες μας, για όλη τη δημόσια υπηρεσία ν’ αντιληφθούμε πραγματικά τι σημαίνει ΕΕ, ποιες είναι οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε. Σχετικά με την εξωτερική μας πολιτική, ανέφερε ότι «δύο από τους τρεις βασικούς πυλώνες της εξωτερικής μας πολιτικής όπως έχουν καθοριστεί από το 2013 από τον κ. Κασουλίδη, ενδεχομένως τον πλέον ευρωπαϊστή πολιτικό στην Κύπρο, με θητεία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, έχουν άμεση σχέση με την ιδιότητα μας ως κράτους μέλους της Ένωσης. Ο πρώτος αφορά την ανάγκη να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με όλα τα γειτονικά κράτη και να είμαστε ωφέλιμοι για την ίδια την ΕΕ. Να μεταφέρουμε μηνύματα της ΕΕ στα γειτονικά κράτη ως το πιο κοντινό κράτος μέλος στην περιοχή που είναι φυσιολογικό να γνωρίζει καλύτερα κάποια δεδομένα και να τυγχάνει μεγαλύτερης εμπιστοσύνης από αυτά.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι να έχουμε παρουσία στα ευρωπαϊκά Συμβούλια όλων των Υπουργών και ειδικότερα τα Συμβούλια των Υπουργών Εξωτερικών και να μη ζητούμε τον λόγο να μιλήσουμε μόνο για το Κυπριακό και την Τουρκία. Σήμερα έχουμε θέσεις και για τα θέματα τρομοκρατίας και για τα θέματα μετανάστευσης, για την κατάσταση στη Συρία, στο Ιράν και γενικότερα ό,τι αφορά την ΕΕ. Αυτό δεν ήταν δεδομένο όταν γίναμε μέλος το 2004 διότι δεν γνωρίζαμε πώς η ίδια η Ένωση λειτουργεί. Συνοψίζοντας, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θέλει να στηρίξει την τεράστια προσπάθεια της κας Μογκερίνι, η οποία αντιλαμβάνεται τη σημασία της περιοχής, ώστε η φωνή και ο αντίκτυπος της Ευρώπης να ενισχυθεί. Οφείλω να είμαι ειλικρινής και να πω, πρόσθεσε, ότι παρά τα όσα κάνει η Ευρώπη για την περιοχή από τις συζητήσεις μας με τα γειτονικά κράτη προκύπτει ότι δεν έχουν και την καλύτερη εντύπωση για την ΕΕ. Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει ν’ αντιμετωπίσουμε. Από τη στιγμή που δίνουμε οικονομική βοήθεια, έχουμε συγκεκριμένες πολιτικές γιατί υπάρχει αυτή η εντύπωση; Ένας από τους βασικούς λόγους είναι, είπε, επιστρέφοντας στο σημείο από το οποίο ξεκίνησε το θέμα ευρωπαϊκό συμφέρον έναντι εθνικού συμφέροντος.

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου κ. Δημήτρης Παπαδάκης, ανέφερε κατά τη δική του τοποθέτηση πριν από την έναρξη του διαλόγου ότι στο ερώτημα λιγότερη ή περισσότερη Ευρώπη η απάντηση για τον ίδιο είναι ξεκάθαρη: Καλύτερη Ευρώπη. Έχουμε μια οικογένεια και πρέπει να προσπαθήσουμε να τη βελτιώσουμε, όχι να την καταστρέψουμε, πρόσθεσε.«Στις επερχόμενες εκλογές θα επιχειρηθεί μια προσπάθεια αποδόμησης του οικοδομήματος της ΕΕ και θα πρέπει οι πολίτες στις εκλογές να στείλουν το μήνυμα ότι αυτό που κατακτήθηκε με πόνο θα πρέπει να διατηρηθεί και να βελτιωθεί κι ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν με τον λαϊκισμό και τον φόβο, στο πλαίσιο του εύκολου πολιτικού λόγου, να μας γυρίσει σε εποχές που οδήγησαν την Ευρώπη σε καταστροφή». Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδάκης είπε ότι «ο ρόλος της Ευρώπης σήμερα, ειδικά στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων είναι τεράστιος. Σε μια περιοχή εύφλεκτη μόνο και μόνο η προοπτική ένταξης στην ΕΕ εξασφαλίζει τη μη ύπαρξη συγκρούσεων, παρόλο που υπάρχουν στοιχεία έντονα εθνικιστικά, διαιρετικά, συγκρουσιακά κυρίως λόγω ξένων επεμβάσεων από χώρες μη κράτη μέλη της ΕΕ». Στη συνέχεια, ανέφερε, ότι ενώ η Ευρώπη κατηγορείται για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό πρόβλημα δεν είναι αυτή που το δημιούργησε αλλά τρίτες χώρες. Ποιοι έχουν αναλάβει το βάρος αναρωτήθηκε του προσφυγικού προβλήματος, οι ΗΠΑ ή η Ρωσία; Η Ευρώπη είναι που φιλοξενεί τους πρόσφυγες. Στο ζήτημα αυτό βεβαίως, πρόσθεσε, η Ευρώπη πάσχει καθώς δεν επιδεικνύεται η απαραίτητη κοινοτική αλληλεγγύη γι’ αυτό και χρειάζεται να βρεθούν λύσεις.

Τέλος, ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε την εγγύτητά μας με τη Μέση Ανατολή και πρότεινε να φιλοξενηθεί στην Κύπρο μια διεθνής διάσκεψη για επίλυση του Συριακού για ν’ αναδείξουμε και τη γεωστρατηγική μας θέση και τον  ρόλο της χώρας μας. Είναι ένα πλεονέκτημα για τη χώρα μας το γεγονός ότι έχει καλές σχέσεις και με τον αραβικό κόσμο και με το κράτος του Ισραήλ, είπε, και θα πρέπει να το αξιοποιήσουμε στο έπακρο.

_____________

ΜΧ/ΣΧ