Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-10-2018 16:57

Με οινοποιούς της Επαρχίας Πάφου συναντήθηκε ο Υπουργός Γεωργίας

Στόχος η ενίσχυση της ανοδικής πορείας του κυπριακού οίνου

Συνάντηση με τους οινοποιούς της Επαρχίας Πάφου, είχε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Οινοποιείο Βασιλικόν στον Κάθηκα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Υπουργός είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την πολιτική και το όραμα της Κυβέρνησης για τον αμπελοοινικό τομέα της Κύπρου και να ακούσει τα προβλήματα και τις ανησυχίες που απασχολούν τους οινοποιούς της Πάφου.

Ο κ. Καδής ανέδειξε τη μεγάλη δυναμική και τις προοπτικές του αμπελοοινικού τομέα της Κύπρου, αναγνώρισε τη συμβολή των οινοποιών στη δημιουργία της δυναμικής αυτής και τόνισε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για στήριξη του τομέα. Σύμφωνα με τον κ. Υπουργό, μέσα από το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης του Αμπελοοινικού τομέα (ΕΠΣΑ), το οποίο χρηματοδοτείται αμιγώς από ευρωπαϊκούς πόρους, διατέθηκαν κατά την περίοδο 2014-2018 περί τα 22 εκ. ευρώ, ενώ επί του παρόντος ολοκληρώνεται ο στρατηγικός σχεδιασμός του νέου ΕΠΣΑ για την περίοδο 2019-2023, του οποίου ο προϋπολογισμός ξεπερνά τα 23 εκ. ευρώ. Το ποσό αυτό αναμένεται να διατεθεί για τον εκσυγχρονισμό των κυπριακών οινοποιείων και την αναδιάρθρωση του κυπριακού αμπελώνα. Στη συνάντηση, οι οινοποιοί υπέβαλαν στον κ. Υπουργό εισηγήσεις ως προς τα χαρακτηριστικά του νέου ΕΠΣΑ.

«Η αμπελοκαλλιέργεια και η οινοποιεία αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της υπαίθρου της Πάφου, συντείνοντας στην ενίσχυση της τοπικής και εθνικής οικονομίας, στη διατήρηση του φυσικού τοπίου και στην προστασία του περιβάλλοντος», τόνισε ο Υπουργός Γεωργίας.  Η Κυβέρνηση, είπε, θα συνεχίσει να είναι αρωγός και συμπαραστάτης στην καθολική προσπάθεια που καταβάλλεται για τη διατήρηση της ανοδικής πορείας του κυπριακού οίνου.

___________

ΜΑΚ/ΣΧ