01-08-2024 19:26
Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην τελετή επίδοσης των πτυχίων Προσκόπου της Κυπριακής Δημοκρατίας που διοργανώνει το Σώμα Προσκόπων Κύπρου
Σας καλωσορίζω στο Προεδρικό Μέγαρο με μεγάλη χαρά και πραγματικά χαίρομαι που συμμετέχω σε αυτήν την πολύ όμορφη εκδήλωση μαζί με τόσες νέες και τόσους νέους από όλη την Κύπρο, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το πιο ελπιδοφόρο κομμάτι της κοινωνίας μας, τη νέα γενιά του τόπου μας.
Πέραν του συμβολισμού, η πραγματοποίηση της εκδήλωσής σας στο Προεδρικό Μέγαρο καταδεικνύει και τη σημασία που αποδίδουμε τόσο εγώ προσωπικά που υπήρξα και αεροπρόσκοπος –δεν ξέρω αν υπήρξε προηγούμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που ήταν λυκόπουλο και μετά πρόσκοπος, αλλά εγώ ήμουν περήφανος αεροπρόσκοπος στην Πάφο– όσο η Κυβέρνηση και το κράτος στην προαγωγή δράσεων που έχουν στον πυρήνα τους τον ανθρωπισμό, την αλληλεγγύη και την προσφορά. Όλα αυτά δηλαδή που υπηρετεί ο Προσκοπισμός.
Θέλω σήμερα, με την ευκαιρία αυτή της εκδήλωσης, να σας επαινέσω εκ μέρους της Πολιτείας για την πολύχρονη διαχρονική προσπάθεια που καταβάλλετε, ώστε να διατηρείτε αναλλοίωτο αυτό το τεράστιο βιωματικό σχολείο με 116 χρόνια παρουσίας και προσφοράς.
Και επειδή το τελευταίο μου ταξίδι ήταν στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και βρισκόμαστε στο μέσο της Ολυμπιάδας του Παρισιού, της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης στον κόσμο, θέλω να υπενθυμίσω ότι ο Προσκοπισμός στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση και στην Κύπρο είναι γέννημα της Ολυμπιάδας του 1908. Συγκεκριμένα, με την ευκαιρία των 4ων Ολυμπιακών Αγώνων, που φιλοξενήθηκαν στο Λονδίνο, ο πρωτοπόρος εκπαιδευτικός Αθανάσιος Λευκαδίτης, που ήταν μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, συνάντησε ένα παιδί που φορούσε τη στολή του προσκόπου. Όταν ρώτησε ποιος ονομάζεται «Πρόσκοπος», το παιδί απάντησε πως είναι ένα παιδί πάντα πρόθυμο να βοηθάει τους άλλους και να κάνει μια καλή πράξη κάθε μέρα. Αυτό το περιστατικό ήταν που λειτούργησε ως η αφορμή για τον Λευκαδίτη να ιδρύσει την πρώτη ομάδα Ελλήνων Προσκόπων.
Τρία χρόνια αργότερα δημιουργήθηκε και στην Κύπρο ο προσκοπισμός και η πρώτη προσκοπική ομάδα λειτούργησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο, υπό την καθοδήγηση του Χαράλαμπου Νικολαΐδη. Η ομάδα αριθμούσε 40 μέλη, ανάμεσά τους και ένας από τους σπουδαιότερους Κύπριους καλλιτέχνες του τόπου μας, ο ζωγράφος Αδαμάντιος Διαμαντής.
Σε αυτές τις περίπου 11 δεκαετίες που πέρασαν από τότε ο Προσκοπισμός έχει να επιδείξει σημαντικότατο έργο. Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά έγιναν Πρόσκοποι και στη συνέχεια διακρίθηκαν σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής του τόπου μας. Παρόντες σε κάθε κάλεσμα του κυπριακού συνόλου και της Πολιτείας, είτε αυτό αφορά παροχή βοήθειας σε διάφορες καταστροφές, είτε σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες, είτε στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 και την τουρκική εισβολή το 1974, όταν πρόσκοποι συνεργάστηκαν με υπηρεσίες και νοσοκομεία για την περίθαλψη των τραυματιών και όχι μόνο.
Η προσκοπική εμπειρία, και εδώ μεταφέρω προσωπικά βιώματα, προσφέρει στους νέους τη δυνατότητα να αναπτύξουν δεξιότητες ζωής, που θα τους συνοδεύουν σε όλη τους την πορεία. Μαθαίνουν να είναι συνεργάτες, ηγέτες, να εργάζονται σε ομάδες, να λαμβάνουν τολμηρές και δύσκολες αποφάσεις και να αντιμετωπίζουν προκλήσεις με θάρρος και αποφασιστικότητα. Αυτές οι δεξιότητες είναι ανεκτίμητες, όχι μόνο στην προσωπική, καθημερινή τους ζωή, αλλά και στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία και στην ευρύτερη κοινωνική τους συμβολή.
Αγαπητά μου παιδιά,
Όλοι εσείς αποτελείτε ένα σημαντικό κομμάτι της νεολαίας μας και είμαστε πολύ περήφανοι, γιατί αποδεικνύετε σήμερα ότι βρίσκεστε πάντα στην πρώτη γραμμή της προσφοράς και του εθελοντισμού. Με τρόπο διακριτικό –ακόμη ένα χαρακτηριστικό του προσκοπισμού– αλλά πάντοτε ουσιαστικό, κάνετε πράξη το σύνθημα «Έσω Έτοιμος», «Πάντα Πρόθυμος», και γίνεστε μπροστάρηδες στη μεγάλη προσπάθεια, για να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Όπως προανέφερα, και είμαι πολύ περήφανος, ήμουν κι εγώ ένας από εσάς και κρατάω πολύ όμορφες αναμνήσεις από την εποχή που υπηρετούσα ως πρόσκοπος.
Το πτυχίο που σας παραδίδεται σήμερα, το πτυχίο του Προσκόπου της Δημοκρατίας, δεν είναι απλά ένα πιστοποιητικό γνώσεων και εμπειριών. Είναι κάτι πολύ πιο ουσιαστικό και σημαντικό. Είναι ο σταθμός για το πέρασμα στο επόμενο στάδιο, του βαθμοφόρου, που θα σας επιτρέψει να μεταλαμπαδεύσετε το πνεύμα του Προσκοπισμού και να διατηρήσετε αδιάκοπη τη θέληση για προσφορά.
Η απόκτηση του Πτυχίου Δημοκρατίας αποτελεί την ανώτατη διάκριση και την αναγνώριση της επίτευξης των στόχων και της εκπαίδευσης ενός προσκόπου. Είναι η αναγνώριση μιας μακράς διαδρομής από τα παιδικά χρόνια μέχρι την ενηλικίωση του Προσκόπου.
Για την ολοκλήρωση αυτού του πολύ σημαντικού σταδίου έχετε, αγαπητοί μου, αφιερώσει αρκετό χρόνο και έχετε αναλάβει υψηλές υποχρεώσεις για την επιτυχή υλοποίηση των στόχων και των ιδανικών που υπηρετεί ο προσκοπισμός.
Μέσα από τη διαδικασία αυτή έχετε αναπτύξει συναισθήματα, όπως της ενσυναίσθησης και της συμπόνιας προς τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον. Με τις δράσεις σας έχετε βιώσει το αίσθημα της ολοκλήρωσης μέσα από το φιλανθρωπικό έργο της προσφοράς και της ανιδιοτέλειας.
Για όλα αυτά, θέλω να επαναλάβω ότι είμαι περήφανος τόσο προσωπικά όσο και ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συγχαρητήρια τόσο σε εσάς όσο και στους γονείς σας.
(ΡΜ/ΓΣ/ΕΑθ)