Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-10-2018 14:04

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 10 χρόνων λειτουργίας του θεσμού της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που βρίσκομαι ανάμεσά σας, για να χαιρετίσω την εκδήλωση που διοργανώνεται από την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κα Λήδα Κουρσουμπά, σε συνεργασία με την Τράπεζα Κύπρου, στο πλαίσιο της Εκστρατείας της Επιτρόπου για τη συμπλήρωση των 10 χρόνων λειτουργίας του θεσμού.

Όπως γνωρίζετε, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε το τελικό κείμενο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου του 1989 και η Σύμβαση τέθηκε σε ισχύ στις 2 Σεπτεμβρίου του 1990. Η Κύπρος επικύρωσε τη Σύμβαση στις 7 Φεβρουαρίου του 1991, αφού είχε εγκριθεί με κυρωτικό Νόμο (243/1990) από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.  

Η επίσημη έναρξη της λειτουργίας του θεσμού του Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού στην Κύπρο, το 2008 (μετά την ψήφιση του ειδικού Νόμου 74(Ι)/2007), σηματοδότησε μια νέα εποχή στον τομέα της διασφάλισης των δικαιωμάτων των παιδιών στη χώρα μας, ενώ παράλληλα συνιστά έκφραση της ουσιαστικής δέσμευσης της Κυπριακής Πολιτείας να λειτουργεί στο πνεύμα και το περιεχόμενο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Δέκα χρόνια μετά, έχουν σημειωθεί μεγάλα και σημαντικά βήματα και έχουν γίνει τεράστιες και πολύ αξιόλογες προσπάθειες από το Γραφείο της Επιτρόπου και από την ίδια την κα Λήδα Κουρσουμπά προσωπικά, η οποία υπερασπίζεται με πάθος τα δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των παιδιών σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς.

Με ένα δυναμικό και πλούσιο έργο, έχει συμβάλει ουσιαστικά στις σημαντικές αλλαγές που σημειώθηκαν στον χώρο της Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο εγκαθίδρυσης μιας πιο παιδοκεντρικής προοπτικής. Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και η σημερινή παρουσίαση του έντυπου υλικού με την εικονογράφηση των άρθρων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με σκοπό να διανεμηθεί στα σχολεία της Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Αγαπητά μου παιδιά,

Είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα έχετε την ευκαιρία, μαζί με τους δασκάλους σας, να λάβετε μέρος στα βιωματικά εργαστήρια που έχουν οργανωθεί από το Γραφείο της Επιτρόπου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με στόχο να γνωρίσετε και να συζητήσετε για τα δικά σας δικαιώματα.

Διότι πρέπει να γνωρίζετε ότι έχετε δικαίωμα στη ζωή, στην υγεία, στην κοινωνική ασφάλιση, στη φυσική αγωγή και στην ανάπτυξή σας. Έχετε δικαίωμα να έχετε το δικό σας σπίτι και να απολαμβάνετε την αγάπη της οικογένειάς σας. Έχετε δικαίωμα στην εκπαίδευση, στον ελεύθερο χρόνο, στο παιχνίδι και στην ψυχαγωγία. Έχετε δικαίωμα να ζείτε σ’ ένα ειρηνικό και ασφαλές περιβάλλον, που διασφαλίζει τις παροχές για ένα επαρκές βιοτικό επίπεδο.

Να είστε βέβαιοι ότι όλοι εμείς οι μεγάλοι θα αγωνιστούμε για την προάσπιση των δικών σας δικαιωμάτων, αλλά να θυμάστε πάντοτε ότι έχετε κι εσείς τη δική σας φωνή και τη δική σας άποψη, την οποία δικαιούστε και πρέπει πάντοτε να εκφράζετε ελεύθερα.

Αγαπητή κα Κουρσουμπά,

Σας διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού κι εγώ προσωπικά θα στηρίζουμε πλήρως τις δράσεις και το έργο σας που αφορά στην προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών μας. Όπως γνωρίζετε, προβαίνουμε ήδη σε λήψη μέτρων, ώστε να ανταποκρινόμαστε περισσότερο στις ανάγκες που παρουσιάζονται, εναρμονίζοντας τις πολιτικές και τις δράσεις μας σύμφωνα με τις παρατηρήσεις σας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την ιδιαίτερη εκτίμηση και τα συγχαρητήριά μου για το αξιόλογο έργο και την προσφορά σας, στα δέκα αυτά χρόνια που υπηρετείτε με αφοσίωση τον θεσμό της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Η συμβολή σας είναι ανεκτίμητη, τόσο σε επίπεδο προάσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών όσο και σε επίπεδο προβολής της πατρίδας μας, ως χώρας που σέβεται και υπερασπίζεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών της.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω και την Τράπεζα Κύπρου για την πολύ σημαντική συμβολή της στη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης. Η έμπρακτη στήριξή της υπήρξε πάντοτε πολύτιμη. Εύχομαι σε όλους κάθε επιτυχία και δύναμη στο σημαντικό έργο που επιτελείτε.

 (ΙΠ)