Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-10-2018 14:37

Ομιλία Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κας Λήδας Κουρσουμπά στην εκδήλωση «Ταξίδι με τα Παιδιά στη Δικαιωματοχώρα»

Σήμερα έχω πολλούς λόγους να είμαι χαρούμενη. Πρώτα από όλα είμαι χαρούμενη γιατί έχω την τύχη, να βλέπω μαζεμένα, απέναντί μου τόσα πολλά παιδιά. Η χαρά μου μεγαλώνει, γνωρίζοντας ότι, ο λόγος που μαζευτήκατε εδώ είναι για να μάθετε για τα δικαιώματά σας, τα δικαιώματα του παιδιού. Τέλος, ένας ακόμη λόγος για να είμαι χαρούμενη είναι γιατί, μαζί μας εδώ, είναι επίσης μια όμορφη παρέα, την οποία έχετε ήδη γνωρίσει, στα εργαστήρια που έχουν προηγηθεί: Οι Δικαιωματοήρωες. Είμαι βέβαιη ότι θα ανυπομονείτε να τους γνωρίσετε και από κοντά.

Οι Δικαιωματοήρωες, έχουν ως αποστολή να βοηθούν τα παιδιά να μαθαίνουν για τα δικαιώματά τους.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους; 

[απαντήσεις από παιδιά]

Πράγματι, όταν τα παιδιά γνωρίζουν τα δικαιώματά τους προστατεύουν τους εαυτούς τους, σέβονται τα δικαιώματα των άλλων, αλλά και τα προωθούν μέσα στους χώρους στους οποίους ζουν. 

Λοιπόν, πριν από περίπου 29 χρόνια, ενήλικες, από όλο τον κόσμο αποφάσισαν, επιτέλους, να συγκεντρώσουν σε ένα κείμενο, τα δικαιώματα του παιδιού. Το κείμενο αυτό το έχουν υπογράψει οι Κυβερνήσεις όλων των χωρών του κόσμου και γι’ αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να το σεβόμαστε και να το ακολουθούμε. Είναι, δηλαδή, νόμος για όλες τις χώρες. Γνωρίζετε ποιο είναι το κείμενο αυτό; 

 [απαντήσεις από παιδιά]

Ακριβώς, το κείμενο αυτό είναι η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού.  Η αλήθεια είναι ότι είναι ένα νομικό κείμενο το οποίο δεν μπορούν εύκολα τα παιδιά να καταλάβουν.  Για αυτό, και επειδή και εγώ θεωρώ πολύ σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, σκέφτηκα, να μετατρέψουμε το κείμενο της Σύμβασης, με τέτοιο τρόπο ώστε, να μπορείτε και εσεις τα παιδιά να το κατανοήσετε. Το μεταφέραμε  λοιπόν, σε πιο μικρές και πιο απλές προτάσεις. Την ίδια στιγμή, το εικονογραφήσαμε, δηλαδή δημιουργήσαμε τους Δικαιωματοήρωες. Αυτό έγινε με τη βοήθεια, της φίλης εικονογράφου, Λήδας Βαρβαρούση.  

Το αποτέλεσμα, τα δικαιώματα του παιδιού σε απλή μορφή και τις όμορφες εικόνες,  μπορείτε να βρείτε από σήμερα, στην ιστοσελίδα του Γραφείου μου.  Επισκεπτόμενοι, λοιπόν, την ιστοσελίδα της Επιτρόπου, μπορείτε να διαβάσετε και να καταλάβετε  όλα τα δικαιώματα του παιδιού.

Μέρος της δουλειάς αυτής, έχουμε χρησιμοποιήσει για να φτιάξουμε μια αφίσα και ένα τρίπτυχο, τα οποία προβάλλονται, τώρα στην οθόνη.

Θα στείλω σε όλα τα δημοτικά σχολεία της Κύπρου την αφίσα και το τρίπτυχο, ώστε να μπορέσουν όλα τα παιδιά να γνωρίσουν και να μάθουν ποια είναι τα δικαιώματά τους. 

Σε όλη αυτή τη διαδικασία, από τη στιγμή που διαμορφώσαμε την ιδέα να φτιάξουμε εικόνες για τα δικαιώματα, μέχρι και σήμερα που σας τα παρουσιάζουμε, είχαμε ένα πολύ καλό συνεργάτη που μας βοήθησε και μας στήριξε στην προσπάθεια αυτή: Είναι η Τράπεζα Κύπρου, η οποία μας φιλοξενεί και σήμερα εδώ, η οποία συμβάλλει με το δικό της τρόπο στην προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού. Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για τη συνεργασία τους, τόσο για να εικονογραφηθούν τα δικαιώματα, όσο και για να βρισκόμαστε σήμερα εδώ και να μαθαίνουμε γι’ αυτά.   

Ευχαριστώ, επίσης, τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, τον Υπουργό σας κ. Κώστα Χαμπιούρη, ο οποίος είναι σήμερα εδώ μαζί μας και στηρίζει αυτή τη δράση μας. Και όχι μόνο γι’ αυτό, γιατί είναι πάντα σύμμαχος της Επιτρόπου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, δηλαδή, σύμμαχος των δικαιωμάτων σας. Επανειλημμένα με διαβεβαιώνει ότι οποιαδήποτε εισήγηση του κάνω, που έχει στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, θα προσπαθήσει με κάθε δυνατό τρόπο να την υλοποιήσει. Και γι’ αυτό τον ευχαριστώ εκ μέρους όλων των παιδιών.

Αγαπημένα μου παιδιά,

Οι Δικαιωματοήρωες μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να γνωρίσουν τα δικαιώματά τους. Δεν μπορούν, όμως, από μόνοι τους, να προστατεύουν τα παιδιά.  Χρειάζονται τη δική σας βοήθεια. Εσείς, είστε οι καλύτεροι βοηθοί τους, όταν προστατεύετε τα δικαιώματα τα δικά σας, αλλά και των άλλων παιδιών και φροντίζετε, ο καθένας, με τον τρόπο του, κανένα παιδί, για κανένα λόγο, να μη γίνεται θύμα άδικης μεταχείρισης και παραβίασης των δικαιωμάτων του. Εσείς τα παιδιά, μαζί με τους Δικαιωματοήρωες μπορείτε να φτιάξετε μια κοινωνία στην οποία το κάθε παιδί θα απολαμβάνει τα δικαιώματά του.  Ένα περιβάλλον όπου τα δικαιώματά σας γίνονται σεβαστά, ενώ και εσείς, με τη σειρά σας, σέβεστε τα δικαιώματα όλων των ατόμων μέσα στην κοινωνία.

Δεν θα πω περισσότερα.  Εύχομαι η σημερινή μέρα να έδωσε αρκετή τροφή για σκέψη, αλλά και εφόδια για να συνεχίσετε στα σχολεία σας να μαθαίνετε για τα δικαιώματα του παιδιού. Αναμένω ότι, αυτά που μάθατε σήμερα θα τα μεταδώσετε και στα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου σας, ώστε μαζί να δημιουργήσουμε μια Κύπρο που σέβεται και προωθεί τα δικαιώματα του παιδιού.

Καλή συνέχεια.

(ΑΧ/ΣΧ)