Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-11-2018 08:46

Συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκο Χριστοδουλίδη με τον John Bolton, Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου Trump

Συνεχίζοντας το πρόγραμμα επαφών του στην Ουάσιγκτον όπου εκτελεί επίσκεψη εργασίας, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018 (στις 20:00 ώρα Κύπρου), με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου κ. John Bolton.

Κατά τη συνάντηση, έγινε ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με την αναβαθμισμένη διμερή συνεργασία των δύο χωρών, υπό το φως και της υπογραφής της «Δήλωσης Προθέσεων» Κύπρου – ΗΠΑ, και ειδικότερα για το πώς η συνεργασία αυτή δύναται, στη βάση μιας θετικής προσέγγισης, να βοηθήσει στην προώθηση λύσεων στα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής.

Συζητήθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στις πολυεπίπεδες τριμερείς συνεργασίες που αναπτύσσονται και τις προοπτικές που διανοίγουν, καθώς και οι ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσουν στην προσπάθεια της Ευρώπης για δημιουργία εναλλακτικών ενεργειακών οδών. Τέλος, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον κ. Bolton για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών, ως αποτέλεσμα της αποστολής της κας Lute.

Ενωρίτερα, ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την ηγεσία της Αμερικανοϊσραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων (AIPAC), στο πλαίσιο της οποίας αντηλλάγησαν απόψεις για τις σχέσεις και τη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ, ως επίσης και με το Ισραήλ. Οι αξιωματούχοι της AIPAC μετέφεραν πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έγινε αποδεκτή, για να προσφωνήσει το επερχόμενο παγκόσμιο συνέδριο της Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον τον Μάρτιο 2019.

Την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018, ο Υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στη Νέα Υόρκη όπου, στις 11:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Κύπρου), θα έχει συνάντηση με την Μόνιμη Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβειρα Nikki Haley. Το απόγευμα θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον, όπου θα παρακαθίσει σε δείπνο που παραθέτει ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών κ. Mike Pompeo στο State Department.

(ΑΧ/ΣΧ)