Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-12-2018 17:19

Ο Επίτροπος Προεδρίας συναντήθηκε με τον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου

Ο Επίτροπος Προεδρίας, κ. Φώτης Φωτίου, είχε συνάντηση σήμερα στο Γραφείο του με τον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο κ. Stephen Lillie.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Φωτίου ενημέρωσε τον Ύπατο Αρμοστή για θέματα διασποράς κάνοντας εκτενή αναφορά στη σημασία υλοποίησης δράσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η διασπορά μας είναι μεγάλη και οργανωμένη.  Παράλληλα, ο κ. Φωτίου και ο κ. Lillie, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν το θέμα των δικαιωμάτων των πολιτών, ιδιαίτερα όσον αφορά τις επιπτώσεις στα μέλη της διασποράς μας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενόψει Brexit.

Αναφορικά με το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, ο Επίτροπος Προεδρίας επεσήμανε στον Ύπατο Αρμοστή ότι, χωρίς την ουσιαστική συνεργασία και συμβολή της τουρκικής κατοχικής δύναμης, η ανθρωπιστική πτυχή της τραγωδίας των αγνοουμένων μας δεν μπορεί να επιλυθεί. Για τον σκοπό αυτό ζήτησε τη συνδρομή του Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία, για να παραχωρήσει τα αρχεία που διαθέτει στην αρμόδια Αρχή, συμβάλλοντας έτσι εποικοδομητικά στην επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος.

Παράλληλα, ο κ. Φωτίου ανέφερε στον κ. Lillie ότι η δραματική μείωση εντοπισμού οστών Ελληνοκυπρίων στις κατεχόμενες περιοχές, λόγω της έλλειψης βούλησης από την Τουρκία προκειμένου να συνεργαστεί, μάς προβληματίζει ιδιαίτερα.  

Στη συνέχεια, ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις κατεχόμενες περιοχές, ιδιαίτερα όσον αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο Ριζοκαρπάσου σε σχέση με τους εκπαιδευτικούς και την απαγόρευση συγκεκριμένων βιβλίων, επισημαίνοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή των εγκλωβισμένων μας στη γη των πατέρων τους.

Ο Επίτροπος Προεδρίας επεσήμανε ότι η πλήρης αποκατάσταση και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, λύσης που θα επανενώνει τη χώρα και θα τερματίζει την κατοχή.

Από την πλευρά του ο κ. Lillie υπογράμμισε τη στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων, εκφράζοντας παράλληλα τη σημασία που αποδίδει το Ηνωμένο Βασίλειο στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Ο ΄Υπατος Αρμοστής, διαβεβαίωσε παράλληλα ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για επίλυση των εκκρεμούντων θεμάτων που προκύπτουν σχετικά με το θέμα των εγκλωβισμένων.

Τέλος, ο κ. Φωτίου εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες τόσο του ιδίου όσο και της Κυβέρνησης για τη στήριξη και συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις διαχρονικά στενές και φιλικές σχέσεις των Κυβερνήσεων των δύο χωρών.

------------------------

ΡΜ/ΕΙ