Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-12-2018 11:31

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για θέματα επικαιρότητας

Κανείς δεν πρέπει ή δεν μπορεί να ενοχλείται από το γεγονός ότι η Κύπρος προσπαθεί με ισορροπημένο τρόπο να παίξει ένα ρόλο πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του σήμερα Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2018, στους δημοσιογράφους, ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς αν «είναι ενοχλημένη η Λευκωσία με τον τρόπο που η Μόσχα επιχειρεί να παρέμβει σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας» είπε ότι «καταρχάς η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανάλογα καθορίζει τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική της, χωρίς αυτό να επηρεάζει ή να εμποδίζει το γεγονός ότι έχουμε εξαιρετικές σχέσεις και με τη Ρωσία.

Επειδή έγινε λόγος για στρατιωτικοποίηση πρέπει να υπογραμμίσουμε το προφανές ότι, καμιά προσπάθεια στρατιωτικοποίησης γίνεται στην Κύπρο, τουναντίον προσπαθούμε να επιλύσουμε το Κυπριακό που είναι πρόβλημα κατοχής και παρουσίας κατοχικού στρατού, να φύγει ο στρατός θέλουμε.

Δεν γίνονται προσπάθειες στρατιωτικοποίησης και αυτή η παρατήρηση δεν μπορεί να αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία. Η χώρα μας έχει διεθνείς συμφωνίες με πάρα πολλά κράτη με τα οποία διατηρούμε στενές σχέσεις και στο πλαίσιο αυτό, όπως είπαμε χθες, παρέχονται διευκολύνσεις  κατ’ εξοχήν για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Δεν  τίθεται θέμα καμιάς στρατιωτικοποίησης.

Όμως, οι επιλογές της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας ανήκουν στην Κυβέρνηση της και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είναι σαφές ότι η Κύπρος ούσα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ερωτηθείς αν μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ρωσίας, το θέμα με τους χειρισμούς της Κύπρου για τις διευκολύνσεις που παρέχει, θεωρείται λήξαν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να συζητήσει για αυτές τις διευκολύνσεις. Η Κύπρος και στο πλαίσιο των τριμερών σχέσεων συνεργασίας αναπτύσσει διαρκώς τις σχέσεις της, όπως θα έκανε οποιοδήποτε ανεξάρτητο κράτος με γνώμονα τα συμφέροντα των Κυπρίων πολιτών, αλλά και τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας.

Η ασφάλεια στην περιοχή μας από άλλους παράγοντες απειλείται και συγκεκριμένα από τις ενέργειες, τις οποίες προβαίνει διαρκώς η Τουρκία».

Πρόσθεσε ότι «στην τηλεφωνική επικοινωνία των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου – Ρωσίας, όπως ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει δηλώσει, επιβεβαιώθηκε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει φιλικές, στενές σχέσεις με τη Ρωσία, συζητήθηκε και η μελλοντική ανταλλαγή επισκέψεων. Οι σχέσεις αυτές είναι σταθερές και διατηρούνται.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει τις επιλογές που κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη διεθνή σκηνή. Στο πλαίσιο που υπάρχει κάποιος βαθμός ελευθερίας, ασκείται με γνώμονα τα κυπριακά συμφέροντα, αλλά δεν μπορεί να αμφισβητείται από κανένα αυτή η θέση της Κύπρου ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο προσανατολισμός που αυτό σημαίνει. Και, βεβαίως, αυτό δεν μας φέρνει σε αντίθεση με καμιά από τις τρίτες χώρες, όπως είναι η Ρωσία, με την οποία διατηρούμε ιδιαίτερες σχέσεις».

Ερωτηθείς αν δόθηκαν εξηγήσεις από πού πηγάζει η ενόχληση της Ρωσίας και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι μπορεί να πηγάζει από τον ενεργότερο ρόλο των ΗΠΑ στις τριμερείς συνεργασίες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «κανείς δεν πρέπει ή δεν μπορεί να ενοχλείται από το γεγονός ότι η Κύπρος προσπαθεί με ισορροπημένο τρόπο να παίξει ένα ρόλο πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

Αυτό είναι που κάνει η εξωτερική μας πολιτική, με τις πολύ στενές σχέσεις τόσο με το Ισραήλ, όσο και με τους Παλαιστίνιους, με την Αίγυπτο, με την Ιορδανία, με τις αραβικές χώρες της περιοχής. Βεβαίως, η Κύπρος προσπαθεί διαρκώς να επεκτείνει αυτές τις σχέσεις και με κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτές είναι σχέσεις συνεργασίας, δεν μπορεί να ενοχλήσουν κανένα και, βεβαίως, τα όσα η ειδική στρατηγική, γεωγραφική θέση της Κύπρου μας επιτρέπει να προσφέρουμε σε χώρες, με τις οποίες συνεργαζόμαστε, δεν μπορεί να εκλαμβάνονται ως στρατιωτικές κινήσεις. Δεν είναι».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η κα Λουτ ξεκίνησε την περιοδεία της από τις Βρυξέλλες, με συνάντηση με την κα Μογκερίνι, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η κα Λουτ έχει αναλάβει μια συγκεκριμένη αποστολή από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Εμείς, στη Λευκωσία, περιμένουμε την επόμενη συνάντηση με την κα Λουτ για να ξεκινήσει η προσπάθεια για να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς και να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις. Το πώς θα διαχειριστεί η κα Λουτ την αποστολή που της έχει αναθέσει ο Γενικός Γραμματέας είναι δικό της θέμα όπως και το πότε και αν θα συναντηθεί με την Μογκερίνι.

Απλώς το ότι γίνεται αυτή η συνάντηση επιβεβαιώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μέρος της εξίσωσης για την προσπάθεια λύσης του Κυπριακού, και αυτό είναι θετικό».

(ΡΜ/ΑΧ)