Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-12-2018 20:02

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ Φώτη Φωτίου στην ετήσια χοροεσπερίδα του Σωματείου «Κορμακίτης»

Χαίρομαι πολύ για αυτή τη νέα ευκαιρία της επαφής μας, ιδιαίτερα μέσα στο γιορτινό κλίμα των Χριστουγέννων και του αναμενόμενου ερχομού του καινούργιου χρόνου. Για τούτο, θα ήθελα από την αρχή να σας απευθύνω τις εγκάρδιες ευχές μου για εσάς και όλους τους αγαπημένους σας. Η Γέννηση του Θεανθρώπου και ο ερχομός του καινούργιου χρόνου να υλοποιήσει τις επιθυμίες και τα όνειρα σας, φέροντας μεγαλύτερη χαρά και ευτυχία στα σπίτια σας.

Και, ακόμα, να φέρει την πολυπόθητη λύση στο Κυπριακό, λύση που να είναι σύμφωνη με τις δίκαιες θέσεις μας και τις αρχές στις οποίες βασιζόμαστε για ένα καλύτερο και περισσότερα υποσχόμενο μέλλον για όλους μας.

Γνωρίζετε τις προσπάθειες που καταβάλλει προσωπικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την προώθηση μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης του προβλήματος. Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία διερεύνησης του πεδίου από πλευράς Ηνωμένων Εθνών για επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Η δική μας βούληση είναι δεδομένη. Αλλά θα πρέπει και από Τουρκικής πλευράς να υπάρξει η ίδια καλή θέληση και βούληση προκειμένου να δοθεί σημαντική ώθηση  στη νέα προσπάθεια και να έχουμε ένα αποτέλεσμα προς το συμφέρον και των δυο πλευρών. Η λύση για την οποία εμείς αγωνιζόμαστε, είναι λύση που να επανενώνει τη χώρα μας και να τερματίζει την κατοχή, χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, λύση που να διασφαλίζει τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι ιδιαίτερο το ενδιαφέρον μας για την Μαρωνιτική κοινότητα και την προοπτική, ειδικότερα, τα τέσσερα μαρωνίτικα χρόνια να τεθούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση ως ένα αυτόνομο σύμπλεγμα.

Οι δεσμοί που διατηρούμε με την Μαρωνιτική κοινότητα είναι ισχυροί, αδελφικοί και αναλλοίωτοι.  Μεριμνώντας για την κοινότητα, η κυβέρνηση διαμόρφωσε ένα στρατηγικό σχεδιασμό με βάση τον οποίο παρέχεται ειδική στήριξη στους Μαρωνίτες για την επανεγκατάσταση στα χωριά τους, καθώς και στήριξη προς τα σωματεία για τις εκδηλώσεις και την όλη δραστηριότητα τους. Στο ίδιο πλαίσιο παραχωρήθηκε έκτακτη βοήθεια προς τις τέσσερεις κοινότητες και την Εκκλησία, όπως και επιπρόσθετη βοήθεια προς την Αρχιεπισκοπή για δημιουργία πολιτιστικού και ποιμαντικού έργου. Αυτά πέραν των πολλών άλλων που γίνονται για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη διαβίωση και την πρόοδο της Μαρωνιτικής κοινότητας, την εκπαίδευση  και τη διατήρηση και ανάδειξη, γενικά, της θρησκείας, της ιστορίας και του πολιτισμού της.

Πορευόμαστε ένα δρόμο κοινό, με αισιοδοξία και πίστη στις δυνατότητες και τις προοπτικές του συνόλου του λαού μας και όλων των παραγόντων της Μαρωνίτικης κοινότητας, και με δεδομένη τη συμπαράσταση και το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε ο δρόμος αυτός να ανοίξει διάπλατα για επιτέλεση των στόχων μας.

Ολοκληρώνοντας, συγχαίρω το σωματείο «Κορμακίτης» για τις προσπάθειες που καταβάλλει με στόχο τη διατήρηση της ιστορίας, των παραδόσεων και των αξιών της κοινότητας, όπως και στη σύσφιγξη των σχέσεων ιδιαίτερα μεταξύ των νέων της κοινότητας.

Καλές, χαρούμενες γιορτές.

---------------------------- 

ΡΜ/ΕΙ