Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-12-2018 20:08

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Ερύμανθου, με τίτλο «Γνωστή και άγνωστη Ελλάδα. Ένα ταξίδι χωρίς Ιθάκη»

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση του φίλου Ερύμανθου για να τελέσω τα εγκαίνια της νέας του δουλειάς, η οποία φέρει τον τίτλο «Γνωστή και άγνωστη Ελλάδα. Ένα ταξίδι χωρίς Ιθάκη».

Ζηλωτής της ωραιότερης τέχνης, αυτής της ζωγραφικής, ο Ερύμανθος εξαντλεί σε κάθε του δουλειά το αστείρευτο δημιουργικό του ταλέντο, καταθέτοντας στα έργα του όλο το εύρος της ψυχής του.

Αφορμώμενος αυτή τη φορά από την ομορφιά της γνωστής και κυρίως της άγνωστης για τους περισσότερους Ελλάδας και εμπνευσμένος από την ποίηση του Ομήρου, του Καβάφη και του Ελύτη, αποδίδει στα δημιουργήματα του την αδιάσπαστη, άφθαρτη ενότητα του χώρου και του χρόνου που χαρακτηρίζει διαχρονικά τον Ελληνισμό.

Στο νέο αυτό κύκλο της δουλειάς του, διάχυτα το γαλάζιο και το άσπρο που διακρίνουν το σκηνικό του νησιωτικού τοπίου, αλλά και το ανυπέρβλητο και μοναδικό φως που προσδιόρισε τη μοίρα της Ελλάδας και των ανθρώπων της, εμφανή άλλοτε σε τρικυμισμένες και άλλοτε σε γαλήνιες θάλασσες, δημιουργούν στον καθένα πανίσχυρες εντυπώσεις και κυριαρχικούς συνειρμούς.

Εντυπώσεις και συνειρμούς, αρκετούς για να αποδώσουν πλήρως τη δυναμική και το υποδηλούμενο μήνυμα που θέλησε ο Ερύμανθος να μεταδώσει μέσα από την όλη σύνθεση της νέας του δημιουργικής δουλειάς.

Το μήνυμα ακριβώς πως τελικά η Ιθάκη δεν αποτελεί αυτοσκοπό αλλά τον δρόμο για να αντλήσεις διδάγματα, γνώσεις και σοφία μέσα από ένα αδιάκοπο ταξίδι στη γνωστή και άγνωστη Ελλάδα, στον αρχαίο, τον νεότερο και σύγχρονο της κόσμο, την πλούσια, ένδοξη και πολυτάραχη ιστορία της.

Ένα ταξίδι και μία ιστορία μεστά από εναλλαγές και περιπέτειες, που όμως δεν κατέστησαν ποτέ δυνατό να αλλοιώσουν την αυθεντικότητα που τη διακρίνει, αλλά ούτε και το φρόνημα, το ήθος και το γόνιμο πείσμα του λαού της, που του επιτρέπουν πάντοτε στο τέλος να αναγεννάται και να προοδεύει.

Θέλω θερμά να συγχαρώ τον Ερύμανθο, ο οποίος, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει, μέσα από την καλλιτεχνική του έκφραση δεν μας κάνει κοινωνούς μόνο σπουδαίων δημιουργημάτων αλλά και πολυσήμαντων μηνυμάτων.

Είναι ακριβώς με αυτό τον τρόπο, που ο Ερύμανθος κατάφερε να ξεχωρίσει συμβάλλοντας καθοριστικά στην καλλιέργεια της ζωγραφικής τέχνης στον τόπο μας, ως έκφρασης πολιτισμού.

Αγαπητέ Ερύμανθε,

Ολοκληρώνοντας επιτυχώς με την παρούσα δουλειά το ταξίδι προς την Ιθάκη, δεν έχω παρά να σου ευχηθώ σύντομα με έμπνευση, όραμα και όρεξη να θέσεις τις βάσεις για ένα νέο ταξίδι, προσφέροντας μας πολλές ακόμη ενδιαφέρουσες διαδρομές μέσα από την καλλιτεχνική σου δημιουργία.

---------------------------

ΡΜ/ΕΙ