Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-12-2018 09:07

Συνάντηση Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας με την Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του OHE για το Κυπριακό

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για επαφές, είχε την Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018, το πρωί στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, ξεχωριστές συναντήσεις με την Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του OHE για το Κυπριακό κα Jane Holl Lute, και με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα για το Μακεδονικό ζήτημα κ. Matthiew Nimetz. 

Μετά τις συναντήσεις, ο κ. Κατρούγκαλος προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους:

«Είχα σήμερα δύο πολύ σημαντικές συναντήσεις για κρίσιμα εθνικά μας θέματα, με την Jane Holl Lute και τον Matthiew Nimetz, για τα καθοριστικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας αλλά και ζητήματα που αφορούν γενικότερα το διεθνές δίκαιο και τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, το Κυπριακό και το Μακεδονικό.

Με την κα Lute, επιβεβαιώσαμε την προσήλωσή μας στην ανάγκη να επιλυθεί το Κυπριακό, βάσει των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Της επανέλαβα τις γνωστές μας θέσεις, για το ότι η διεθνής διάσταση του Κυπριακού δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη την πρόοδο που έγινε στο Crans-Montana και αποτυπώθηκε στο λεγόμενο πλαίσιο Guterres. Φυσικά, η ελληνική θέση παραμένει ότι το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και ότι δεν μπορεί πια να διατηρηθεί το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων.

Με τον κ. Nimetz επιβεβαιώσαμε την προσήλωσή μας, την προσήλωση της Ελλάδας, στο πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι αυτή η προσήλωση είναι αμοιβαία και για την άλλη πλευρά. Συζητήσαμε την πρόοδο και ορισμένα προβλήματα που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα και τον ευχαρίστησα για τη σημαντική συμβολή που είχε μέχρι σήμερα στην επίλυση - ελπίζω οριστική - του θέματος αυτού».

ΑΧ