Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-03-2019 18:32

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού δρος Κώστα Χαμπιαούρη στην τελετή απονομής των Βραβείων του Διαγωνισμού Δημιουργικής Επικοινωνίας του ΓΤΠ

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να παραστώ και να απευθύνω χαιρετισμό στην τελετή βράβευσης του 2ου Διαγωνισμού Δημιουργικής Επικοινωνίας με θέμα: «Στις Ευρωεκλογές ψηφίζω», ο οποίος διοργανώνεται από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών σε συνεργασία με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου και τελεί υπό την αιγίδα της Πρώτης Κυρίας της Δημοκρατίας Άντρης Αναστασιάδη.

Ο διαγωνισμός, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, εστίασε στη δημιουργία ενός πρωτότυπου έργου που θα μπορεί να αξιοποιηθεί ως εργαλείο επικοινωνίας για την προώθηση της συμμετοχής των πολιτών στις επικείμενες Ευρωπαϊκές Εκλογές που θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου 2019. Στόχος ήταν να πεισθούν οι Κύπριοι ότι οι Ευρωεκλογές είναι το πιο αποτελεσματικό βήμα, μέσω του οποίου μπορούν να επιλέξουν εκείνους που θα τους εκπροσωπούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι αποφάσεις του οποίου επηρεάζουν την καθημερινότητά τους σε πολλούς και ποικίλους τομείς.

Επιπλέον, ο Διαγωνισμός στόχευσε στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της δημιουργικότητας των νέων, αλλά και την απόκτηση εμπειριών και ,συνεπακόλουθα, δεξιοτήτων, οι οποίες θα τους βοηθήσουν στη μελλοντική τους επαγγελματική πορεία. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι ο καλύτερος τρόπος να απολαμβάνεις τη ζωή είναι η δημιουργία, σύμφωνα με τον Εμμάνουελ Καντ.

Οι δημιουργίες των φοιτητών και φοιτητριών που επιλέγηκαν να παρουσιαστούν είναι εξαιρετικές, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η φοιτητική μας κοινότητα διαθέτει ταλέντο, ανεπτυγμένη κριτική σκέψη, μα κυρίως αποδεικνύει ότι η νέα γενιά μπορεί να εκφράζει σκέψεις, ιδέες και προβληματισμούς με ποιοτικό και δημιουργικό τρόπο.

Με δεδομένο ότι η ενασχόληση με κάθε μορφή Τέχνης απελευθερώνει και λυτρώνει την ψυχή και ενδυναμώνει και καλλιεργεί δημιουργικά την προσωπικότητα του ανθρώπου, θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ θερμά όλους τους φοιτητές και φοιτήτριες που συμμετείχαν στον εν λόγω Διαγωνισμό και ,ιδιαιτέρως, αυτούς που διακρίθηκαν. Γι’ αυτό, ας μου επιτραπεί να απευθύνω λίγα λόγια σε όσους και όσες βραβεύονται. 

Αγαπητές και αγαπητοί φοιτήτριες και φοιτητές,

Η δημιουργία είναι το ύψιστο αγαθό της ανθρώπινης φύσης και υπόστασης. Απόψε είναι μια γιορτή της δημιουργίας, της οποίας βασικοί συντελεστές είστε εσείς και, για τον λόγο αυτό, σας συγχαίρω θερμά. Συγχαρητήρια σας αξίζουν, όχι μόνο για την προσπάθειά σας να δημιουργήσετε ένα πρωτότυπο έργο ως εργαλείο επικοινωνίας, αλλά και γιατί με τη συμμετοχή σας στέλνετε το μήνυμα ότι αναγνωρίζετε την αξία της ενασχόλησης με ποιοτικές δραστηριότητες και μας επιτρέπετε να προσβλέπουμε σε ένα καλύτερο και δημιουργικό αύριο. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στηρίζει πάντοτε τέτοιες πρωτοβουλίες, που σκοπό έχουν την ενίσχυση της δημιουργικότητας και του πολιτισμού.

Η πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας κατέχει υψηλή θέση ανάμεσα στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και, ιδιαίτερα, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Μια από τις βασικές προτεραιότητές μας είναι η αναδιάρθρωση της διαχείρισης του πολιτισμού με τη δημιουργία νέων αναβαθμισμένων δομών και ,συγκεκριμένα, με τη δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού, της αυτόνομης αυτής διοικητικής δομής που θα αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στους τομείς του Πολιτισμού, των Γραμμάτων και των Τεχνών. Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019, αναμένεται η προώθηση του σχετικού νομοσχεδίου για τη δημιουργία του Υφυπουργείου.

Eπιπλέον, μια από τις κύριες πολιτικές του προγράμματος διακυβέρνησης, η οποία συμβάλλει στην αναβάθμιση του επιστημονικού και πολιτιστικού γίγνεσθαι του τόπου και στην προώθηση της συνεργασίας των κορυφαίων πνευματικών δυνάμεων της Κύπρου, καθώς και στη διεθνή παρουσία και προβολή της Κύπρου σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο στους τομείς  των επιστημών και του πολιτισμού, είναι η θεσμοθέτηση της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, με σκοπό να αποτελέσει το Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα του τόπου.

Όσον αφορά στον πολιτισμό, μεταξύ άλλων, ενισχύουμε –στη βάση διαφάνειας και μετρήσιμων κριτηρίων- εκατοντάδες φορείς και άτομα για τη διοργάνωση πολιτιστικών δράσεων στους τομείς των Εικαστικών, της Λογοτεχνίας, της Μουσικής, του Χορού, του Θεάτρου, του Λαϊκού Πολιτισμού και του Κινηματογράφου. 

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Κλείνοντας, θέλω να διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού παραμένει αρωγός και υποστηρικτής τέτοιων δημιουργικών δράσεων, οι οποίες αποδεικνύονται ιδιαίτερα ωφέλιμες για τους νέους μας και προάγουν τη δημιουργικότητα, τη γνώση και την ευρύτερη ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Συγχαίρω και πάλι όλους τους συμμετέχοντες φοιτητές και φοιτήτριες, καθώς και την κριτική επιτροπή που αξιολόγησε τα έργα: την κα Σόφη Μιχαηλίδου, Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, τον κ. Ανδρέα Κεττή, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, τον κ. Νίκο Κουρούσιη, εικαστικό, τον κ. Μάριο Μιχαηλίδη, Προϊστάμενο της Κυπριακής Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης, τον κ. Σταύρο Κυριακίδη, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Avantgarde, την κα Πατρίσια Χατζησωτηρίου, Ανώτερη Λειτουργό του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, και τον κ. Χρίστο Αβρααμίδη, Ανώτερο Φωτογράφο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.

Συγχαίρω ,επίσης, όλους όσοι βοήθησαν στην επιτυχημένη υλοποίηση της όλης προσπάθειας, καθώς και τα Πανεπιστήμιά μας που στήριξαν με κάθε δυνατό τρόπο τον συγκεκριμένο Διαγωνισμό.

____________

 Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Υπουργείου κα Αθηνά Μιχαηλίδου.

 EA/ΣΧ

Σχετικά Ανακοινωθέντα