Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-03-2019 19:31

Απονεμήθηκαν τα βραβεία του 2ου Διαγωνισμού Δημιουργικής Επικοινωνίας ΓΤΠ, με θέμα: «Στις Ευρωεκλογές Ψηφίζω»

Τα βραβεία στους νικητές του 2ου Διαγωνισμού Δημιουργικής Επικοινωνίας με θέμα: «Στις Ευρωεκλογές Ψηφίζω», που διοργάνωσε το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ), σε συνεργασία με επτά πανεπιστήμια της Κύπρου, απονεμήθηκαν το βράδυ της 1ης Μαρτίου 2019, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κτήριο Διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας, στη Λευκωσία. Επίτιμος προσκεκλημένος και κύριος ομιλητής της βραδιάς ήταν ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος απένειμε και τις τιμητικές πλακέτες στους διακριθέντες φοιτητές, μαζί με την Πρώτη Κυρία Άντρη Αναστασιάδη, υπό την αιγίδα της οποίας τελεί ο Διαγωνισμός.

Τους παρευρισκομένους καλωσόρισε η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών κα Σόφη Μιχαηλίδου, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η Πρώτη Κυρία και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Χαμπιαούρης (εκ μέρους του κ. Υπουργού τον χαιρετισμό ανέγνωσε η Αν. Διευθύντρια του Υπουργείου κα Αθηνά Μιχαηλίδου). Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κύπρος Κυπριανού, οι οποίοι επέδωσαν τιμητικές πλακέτες στους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων των βραβευθέντων φοιτητών.

Ο Μιχάλης Χαπέσιης, φοιτητής του Τμήματος Τεχνών, της Σχολής Επιστημών της Αγωγής, Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, απέσπασε το πρώτο βραβείο για το έργο του: «Η ψήφος σου μιλά». Πρόκειται για μια γραφιστική απεικόνιση (αφίσα) που χρησιμοποιεί τη μεταφορά για να περιγράψει τη δύναμη της ψήφου και την αξία της συμμετοχής στις Ευρωεκλογές, καθώς δίνεται η ευκαιρία στους ψηφοφόρους να «μιλήσουν» με την ψήφο τους, αλλάζοντας καταστάσεις.

Τη δεύτερη θέση κατέκτησε η Μόνικα Χριστοφόρου, η οποία φοιτά στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Κοινωνικά Πληροφοριακά Συστήματα, της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, με το έργο της «Ξεχωρίζω – Στις Ευρωεκλογές ψηφίζω». Σε αυτό το σύντομο video animation, οι Ευρωεκλογές ταυτίζονται με τις τάσεις της μόδας, οι οποίες επηρεάζουν και διαμορφώνουν την ταυτότητα, κυρίως των νέων. Διερωτάται εάν, με τη συμμετοχή των νέων στις Ευρωεκλογές, μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα τάση της μόδας, θέτοντας το ερώτημα: «Αν ήταν μόδα, θα ψήφιζα;»

Με το τρίτο βραβείο τιμήθηκαν οι φοιτήτριες Chiara Inna Nowak και Mariia Bushuieva του Προγράμματος Web Design and Development της Σχολής Επιστημών του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, για το έργο τους «ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΨΗΦΙΖΩ». Πρόκειται για ένα video animation 15’’ που, μέσα από τη μουσική και τις μουσικές νότες, παροτρύνει τους ψηφοφόρους όλων των ηλικιών να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις προσεχείς εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καλώντας τους να ενώσουν τις φωνές τους και να ακουστεί ηχηρά και μελωδικά το μήνυμα ότι «Σε αυτές τις ευρωπαϊκές εκλογές, ο καθένας έχει φωνή».

Στις τρεις καλύτερες συμμετοχές απονεμήθηκαν χρηματικά βραβεία ύψους €1.000, €750 και €500, ενώ όλοι οι βραβευθέντες δημιουργοί, μαζί με τους τρεις επιλαχόντες δημιουργούς Μαρία Πογιατζή (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας), Μόνικα Φαρακάλλα (Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου) και Θεοχάρη Δημητρίου (Πανεπιστήμιο Frederick) θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικό ταξίδι στις Βρυξέλλες, με όλα τα έξοδα καλυμμένα, όπου θα επισκεφθούν τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα μάθουν για τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Καθοριστικό κριτήριο για τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης ήταν τα υπό βράβευση έργα να διέπονται από ισχυρό βαθμό πειστικότητας στη μετάδοση του κεντρικού μηνύματος και να μπορούν να αξιοποιηθούν από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ει δυνατόν ως έχουν, στο πλαίσιο της εκστρατείας για ευαισθητοποίηση των Κυπρίων Ευρωπαίων πολιτών για μαζική συμμετοχή στις Ευρωπαϊκές Εκλογές 2019. Όπως εξήγησε το μέλος της κριτικής επιτροπής κ. Ανδρέας Κεττής, παρουσιάζοντας το σκεπτικό της βράβευσης, επιδίωξη της επιτροπής υπήρξε η βράβευση ολοκληρωμένων προτάσεων από αισθητικής πλευράς που ταυτόχρονα να μπορούν να αποδεικνύουν τη χρησιμότητά τους στον σύγχρονο κόσμο της εξαιρετικά απαιτητικής και ανταγωνιστικής αγοράς της διαφήμισης και επικοινωνίας. Για το πλήρες κείμενο του σκεπτικού της βράβευσης πατήστε εδώ.

Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών Σόφη Μιχαηλίδου, ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Ανδρέας Κεττής, ο εικαστικός Νίκος Κουρούσιης, ο Προϊστάμενος της Κυπριακής Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης Μάριος Μιχαηλίδης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Avantgarde Σταύρος Κυριακίδης, η Ανώτερη Λειτουργός του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών Πατρίσια Χατζησωτηρίου και ο Ανώτερος Φωτογράφος του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών Χρίστος Αβρααμίδης.

Στην τελετή βράβευσης παρέστησαν Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, Πρέσβεις, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, εν ενεργεία Ευρωβουλευτές και υποψήφιοι Ευρωβουλευτές, καθώς και επαγγελματίες από τον χώρο της επικοινωνίας/διαφήμισης, εκπρόσωποι οργανώσεων νεολαίας και φοιτητές από όλα τα πανεπιστήμια.

Υπενθυμίζεται ότι ο 2ος Διαγωνισμός Δημιουργικής Επικοινωνίας εστίασε στη δημιουργία ενός πρωτότυπου έργου που θα μπορεί να αξιοποιηθεί ως εργαλείο επικοινωνίας για την προώθηση της δημοκρατικής συμμετοχής των Κυπρίων πολιτών στις επικείμενες Ευρωεκλογές, που θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου 2019. Στόχος, ήταν να πεισθούν οι Κύπριοι ότι οι Ευρωεκλογές είναι το πιο αποτελεσματικό βήμα, μέσω του οποίου μπορούν να επιλέξουν εκείνους που θα τους εκπροσωπούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι αποφάσεις του οποίου επηρεάζουν την καθημερινότητά τους σε πολλούς και ποικίλους τομείς. Εξάλλου, σημαντικό κριτήριο για την αξιολόγηση των συμμετοχών αποτέλεσε η δυνατότητα του έργου να λειτουργήσει στο σύγχρονο επαγγελματικό περιβάλλον της Επικοινωνίας.

Στον διαγωνισμό υπεβλήθησαν συνολικά 23 έργα (ατομικά και ομαδικά) από 28 πτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων που είχαν συνυπογράψει το σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας με το ΓΤΠ: Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (UNIC), Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (EUC), Πανεπιστήμιο Frederick, UCLan Cyprus και Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου.

__________________

ΕΑ/ΑΧ/ΣΧ