Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-01-2018 15:11

Περιστατικά ιλαράς: Καλούνται οι γονείς να συμπληρώσουν τους εμβολιασμούς των παιδιών τους για την ιλαρά

Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει το κοινό για την εκδήλωση τριών περιστατικών ιλαράς κατά τον Ιανουαρίου 2018. Και τα τρία περιστατικά είναι εισαγόμενα, δηλαδή νόσησαν στο εξωτερικό. Πρόκειται για δύο αδέλφια ηλικίας 3 και 6 ετών, ανεμβολίαστα, αλλοδαπής οικογένειας, τα οποία επισκέφθηκαν τη χώρα προέλευσής τους, στην οποία υπάρχει την στιγμή αυτή επιδημία ιλαρά. Το τρίτο παιδί ηλικίας 15 μηνών, επίσης ανεμβολίαστο, με καταγωγή από την ίδια χώρα, επισκέφθηκε επίσης την πατρίδα του, με αποτέλεσμα να νοσήσει και αυτό με ιλαρά.

Τα δύο περιστατικά έχουν ήδη αποθεραπευτεί. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν εκδηλωθεί οποιαδήποτε περιστατικά μετάδοσης της νόσου στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Παρόλο που δεν πρόκειται για επιδημία, αφού τα περιστατικά νόσησαν στο εξωτερικό, δείχνει ότι ο ιός μπορεί ανά πάσα στιγμή να εισαχθεί στον τόπο μας και θα πρέπει να έχουμε καλή εμβολιαστική κάλυψη, ώστε να μην μεταδοθεί σε παιδιά ή και ανεμβολίαστους ενήλικες στην Κύπρο.

Για τον σκοπό αυτό, καλούνται οι γονείς να συμπληρώσουν τους εμβολιασμούς των παιδιών τους για ιλαρά σύμφωνα με την ηλικία τους, με βάση το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών της παιδικής ηλικίας. Το εμβόλιο που χορηγείται σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι το εμβόλιο MMR, το οποίο χορηγείται στα παιδιά σε δύο δόσεις και, συγκεκριμένα, η πρώτη δόση στην ηλικία των 12-15 μηνών και η δεύτερη δόση στην ηλικία των 4-5 ετών.

Το εμβόλιο διατίθεται και δωρεάν στα κρατικά Κέντρα Μητρότητας, σε όλες τις πόλεις.
_____________
ΜΚΥ/ΕΑ/ΣΧ