Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-03-2019 14:31

Τα Ομηρικά Έπη στις 24 γλώσσες της ΕΕ, τουρκικά και κυπριακή διάλεκτο - Εκδήλωση ΓΔ Μετάφρασης Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη στήριξη του ΓΤΠ

Πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη, 5/3/2019, στο Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» η τελετή παράδοσης των εκδόσεων της Οδύσσειας και Ιλιάδας από την Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Κατά τη διάρκεια του τελετουργικού της εκδήλωσης, Επικεφαλής Διπλωματικών Αποστολών Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο ανέγνωσαν σύντομα αποσπάσματα από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια στις οικίες γλώσσες τους. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Χρίστος Ελληνίδης. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από την εικαστική έκθεση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών με τίτλο «Ο Όμηρος και η αυγή της Δυτικής Λογοτεχνίας» καθώς και με θεματικές κατασκευές από τον Κύπριο εικαστικό Γιάννη Λαζάρου.

Η πρωτοβουλία συγκέντρωσης των βιβλίων ξεκίνησε το 2014 με την ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της EΕ, όταν το Γραφείο της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης στο Παρίσι, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα γραφεία στην Ευρώπη δημιούργησε την πρώτη περιοδεύουσα έκθεση των μεταφράσεων της Οδύσσειας. Έκτοτε, η έκθεση ταξίδεψε και έκανε σταθμούς σε όλη την Ευρώπη, αποδεικνύοντας τρανά την ανεξίτηλη παρουσία και επιρροή του Ομήρου στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τη γλωσσική ποικιλομορφία.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μητρικής Γλώσσας με τη στήριξη του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) και χορηγό επικοινωνίας το ΡΙΚ.

(ΝΑ/ΑΜ)