Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-03-2019 11:45

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη στον θάνατο του πρώην βουλευτή Ανδρέα Μούσκου και στην επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Θα ήθελα προ ημερησίας διατάξεως να αναφερθώ σε ένα θλιβερό γεγονός, στον θάνατο ενός διακεκριμένου πρώην μέλους της Βουλής, του Ανδρέα Μούσκου, ο οποίος απεβίωσε την περασμένη Παρασκευή. Ο εκλιπών γεννήθηκε στην Λάρνακα το 1940 και διακρίθηκε για την πλούσια προσφορά του στον δημόσιο βίο της Κύπρου, αφού υπηρέτησε με υπευθυνότητα και εντιμότητα από διάφορες επάλξεις τον τόπο. Ο αποβιώσας διετέλεσε βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας του Δημοκρατικού Συναγερμού για μία δεκαετία, από το 1991 έως το 2001. Υπήρξε επίσης πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης από το 1988 έως το 1991 και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Κυπριακής Τράπεζας Αναπτύξεως από το 2002 έως το 2008, καθώς και πρόεδρος και μέλος διάφορων άλλων Οργανισμών. Εκφράζοντας τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας προς την οικογένειά του και διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων, σας καλώ να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του.

(Τήρηση μονόλεπτης σιγής)

Αιωνία του η μνήμη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ και στο γεγονός ότι σύντομα θα γιορτάσουμε την επέτειο έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, καθώς και την έναρξη του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959. Οι Έλληνες, μετά από τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς, οκτώ χρόνια αγώνα και πολλές θυσίες κατάφεραν να πετύχουν τον στόχο τους, που δεν ήταν άλλος από την αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας και τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους. Στην ένοπλη εξέγερση του 1821 σημαντική ήταν και η συμβολή των Κυπρίων, οι οποίοι, εκτός από την άμεση ένταξή τους στον ένοπλο αγώνα, ενίσχυσαν υλικά και οικονομικά την επανάσταση. Εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων εκφράζω στον ελληνικό λαό τις θερμότερες ευχές μας για πρόοδο και ευημερία, καθώς και την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη συμπαράσταση της Ελλάδας στον αγώνα μας για απαλλαγή από την τουρκική κατοχή και για διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Η 1η Απριλίου του 1955 σηματοδοτεί την εξέγερση των Ελλήνων Κυπρίων εναντίον του βρετανικού αποικιακού ζυγού για την ελευθερία της πατρίδας τους.  Έχουμε σήμερα υποχρέωση να αγωνιστούμε εναντίον της τουρκικής κατοχής και την επικράτηση του διεθνούς δικαίου.

(ΜΛ/ΕΙ)