Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-03-2019 14:36

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι σε επικοινωνία με την κα Λουτ και αναμένουμε ότι σύντομα θα έχουμε κάποιες εξελίξεις, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το εθνικό μνημόσυνο των ηρώων του Νικηταρίου, ο Εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει πώς οι εκλογές στην Τουρκία επηρεάζουν τις εξελίξεις στο Κυπριακό, είπε ότι «εκτός του γεγονότος ότι φαίνεται να επηρεάζει τη στάση της Τουρκίας και την αναβλητικότητα που την έκανε να ζητάει διαπραγμάτευση μετά τον Ιούνιο, οι εκλογές αυτές φαίνεται να είναι κρίσιμες και για την ίδια την κατάσταση στην Τουρκία.

Θα περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα. Εκείνο, όμως, που περιμένουμε περισσότερο είναι να υπάρξει η θετική ανταπόκριση και από την Τουρκία στην πρωτοβουλία του ΓΓ των ΗΕ, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Είναι γνωστό ότι εξαρτάται πολύ περισσότερο από την Άγκυρα παρά από τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους για να δοθεί το πράσινο φως, ιδιαίτερα για να συζητηθούν τα πολύ σημαντικά θέματα της ασφάλειας».

Ερωτηθείς τι αναμένουμε τώρα από την κα Λουτ μετά την ολοκλήρωση των επαφών της με τις εγγυήτριες δυνάμεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι σε επικοινωνία, είναι σε ανοικτή γραμμή με την κα Λουτ και αναμένουμε ότι σύντομα θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις υπό το φως μάλιστα και των όσων θα έχει ακούσει η ίδια από τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Νομίζω ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα έχουμε κάποιες εξελίξεις που αφορούν την πρωτοβουλία της κας Λουτ, δηλαδή πώς θα συνεχίσει με σκοπό το συντομότερο δυνατόν να έχουμε τους όρους αναφοράς και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Θα δούμε τις επόμενες μέρες ποια θα είναι τα βήματα».

Κληθείς να αναφερθεί στην αμυντική συνεργασία Κύπρου – Γαλλίας, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «είναι γνωστό ότι ειδικά με τη Γαλλία υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια ιδιαίτερα στενή σχέση συνεργασίας.

Μας ενώνουν πολλά πράγματα, όμως, σήμερα μας ενώνει πάνω από όλα η σχέση εταίρων, συμμαχίας στο πλαίσιο της ΕΕ. Σε σημαντικό βαθμό η συμμαχία αυτή ενισχύεται μέσα από την ενιαία αμυντική πολιτική και τα προγράμματα της PESCO.

Αυτή την εποχή προωθούνται κοινοί σχεδιασμοί. Είναι γνωστό ότι η Κύπρος, όπως το έχει πει πρόσφατα στην εδώ παρουσία του και ο Πρόεδρος Μακρόν, προσφέρει υπηρεσίες και στη Γαλλία και σε άλλες συμμαχικές χώρες στο πλαίσιο των σχεδιασμών ασφάλειας που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτές τις μέρες ελλιμενίστηκε στη Λεμεσό και το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ, του γαλλικού ναυτικού, μαζί με άλλα συμμαχικά πλοία, βρετανικά, δανέζικα και άλλα, και βεβαίως προωθούνται και οι διμερείς σχέσεις συνεργασίας και ασφάλειας με τη Γαλλία για τις οποίες όταν υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, και ,ενδεχομένως, κάποιες υπογραφές συμφωνιών, θα ανακοινωθούν δημόσια».

Τέλος, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η συνεργασία με τη Γαλλία είναι μόνιμη και σε πολλαπλά επίπεδα. Είναι γνωστό ότι εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει αμυντική συνεργασία, συνεργασία υπήρχε ακόμη και πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Στις μέρες μας αυτή η συνεργασία αναβαθμίζεται».

--------------------------- 

ΡΜ/ΕΙ