Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-03-2018 10:29

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την επικείμενη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον ΓΓ του ΟΗΕ και για άλλα θέματα επικαιρότητας

Για την επικείμενη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τις δυσκολίες ως προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, τη σύσκεψη στο Προεδρικό για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς και για την παρουσία του Ιβάν Σαββίδη στην τελετή εγκατάστασης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή, αναφέρθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου στη ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος Ραδιοφώνου του ΡΙΚ.

Το πλήρες κείμενο των ερωτωαπαντήσεων ακολουθεί:

«Τι να αναμένουμε από τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τον Υπουργό Εξωτερικών;

Σκοπός της συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών είναι να ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ για τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα και για την επιθετική, προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Θα γίνει διά ζώσης μια ενημέρωση. Ο Υπουργός Εξωτερικών θα επαναλάβει ταυτόχρονα ότι η δική μας πλευρά είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών και χρειάζεται αυτή η διευκρίνιση, διότι ακούγονται πολλά και διάφορα – όχι από τη δική μας πλευρά.

Θα υπογραμμιστεί ότι έχουμε μια διαδικασία την οποία συμφωνημένα και με τη φροντίδα των Ηνωμένων Εθνών και δεδομένης και της εμπειρίας του παρελθόντος, έχουμε αποφασίσει και εφαρμόζεται. Θα υπογραμμιστεί επίσης ότι θα είναι κρίσιμο να αξιοποιηθεί και το πλαίσιο που είχε καταθέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ στις διαπραγματεύσεις. Θα γίνει σαφές ότι δεν εξετάζονται άλλες λύσεις, με αφορμή των όσων ακούγονται από την άλλη πλευρά.

Ανάλογη ενημέρωση θα έχει και ο Υπουργός Εξωτερικών από τον ΓΓ του ΟΗΕ. Η δική μας πλευρά θεωρεί ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την τουρκική πλευρά να έχει την πρωτοβουλία κρατώντας τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων σε εκκρεμότητα, διατηρώντας τη στασιμότητα και στο μεταξύ υποβάλλοντας, με διάφορες μεθόδους, στοιχεία που είναι εντελώς εκτός της λογικής μιας λύσης όπως προβλέπεται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Εάν μας ρωτήσουν τι είναι αυτό που εμποδίζει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, τι θα απαντήσουμε;

Πρώτον, χρειάζεται πίεση προς την τουρκική πλευρά. Η Τουρκία δημιούργησε ένα σκηνικό που κάθε άλλο παρά ευνοεί διαπραγματεύσεις και η Τ/κ πλευρά δεν έχει ανταποκριθεί ακόμα και στην πρόταση που έγινε για προκαταρκτική συνάντηση ανάμεσα στους ηγέτες των δύο πλευρών. Είναι προφανές ότι αντί να συζητούμε για το πώς θα επαναρχίσει ο διάλογος, ακούμε συνεχώς ιδέες και εισηγήσεις που δείχνουν άλλες στοχεύσεις.

Για να πάμε σε διάλογο πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις της Τουρκίας. Αυτό είναι το πρώτο συγκεκριμένο γεγονός. Τα διάφορα που προκαλούν θόρυβο στην όλη διαδικασία είναι οι διάφορες αξιώσεις για χρονοδιαγράμματα, προτάσεις για να αναζητηθεί συμφωνία εκτός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, έχουμε ακούσει να προτάσσουν ότι πρέπει να γίνει συζήτηση για το φυσικό αέριο – ένα θέμα που είναι εκτός διαπραγματεύσεων κ.λπ.

Όλα αυτά τα πράγματα μαρτυρούν μια απροθυμία ή και προσπάθεια να σπρώξουν τη διαπραγμάτευση σε άλλο έδαφος. Είναι σημαντικό που ο Υπουργός Εξωτερικών θα δει τον ΓΓ του ΟΗΕ και υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για διαπραγμάτευση που γίνεται μέσα στα Ηνωμένα Έθνη, από τα Ηνωμένα Έθνη, με τις καλές τους υπηρεσίες. Είναι ο μόνος δρόμος για την τελική συνεννόηση και την επίτευξη μιας πραγματικής συμφωνίας για λύση του Κυπριακού.

Καθώς οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται, εκείνο που δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ΝAVTEX ή κάτι άλλο;

Η ΝΑVTEX δεν δημιουργεί πρόβλημα σε εμάς. Πέρυσι, ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε καλέσει τις δύο πλευρές, μέσα σε μια περίοδο διαλόγου και επαφών, να προσδιορίσουν μια νέα εκκίνηση του διαλόγου. Από την πλευρά της Τουρκίας, αυτό το πράγμα δεν γίνεται. Βεβαίως, θα πρέπει να λείψουν οι συγκεκριμένες ενέργειες και να λείψει και η λογική ότι η Τουρκία έρχεται να κάνει δικές της εργασίες, να πάρει αποφάσεις για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου είτε στο όνομα των Τ/κ είτε στο όνομα του ίδιου του κράτους της Τουρκίας. Αυτά τα θέματα πρέπει να αλλάξουν εάν υπάρχει διάθεση για διαπραγμάτευση, αλλιώς θα πρέπει να συζητήσουμε. Τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη παρακολουθούν την κατάσταση και είναι σε συνεννόηση με τα Ηνωμένα Έθνη που θα έρθει μια στιγμή –ελπίζουμε σύντομα- για να ξεκινήσουν ξανά ο διάλογος και οι επαφές.

Τι γίνεται με την υπόθεση του Ιβάν Σαββίδη;

Δεν έγινε κάτι διαφορετικό από αυτό που λέχθηκε τότε, ούτε έγινε κάτι διαφορετικό από αυτό που θα σας πω τώρα. Το ότι μεσολάβησε στη Θεσσαλονίκη, καθιστά κατανοητό ότι τώρα υπάρχει ένα πρόσθετο και διαφορετικό ενδιαφέρον. Καταλαβαίνω ότι τώρα το ενδιαφέρον εξηγείται για τα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες.

Ο κ. Σαββίδης ήταν στην Κύπρο για δικές του υποθέσεις και ζήτησε να παρευρεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, στην τελετή εγκατάστασης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επειδή πρόκειται για προσωπικότητα του επιχειρηματικού κόσμου στη Ρωσία και στην Ελλάδα, περιλήφθηκε στον κατάλογο των προσώπων που θα παρευρίσκονταν στην τελετή. Η θέση την οποία πήρε στα καθίσματα της Βουλής δεν ήταν ούτε επιλογή ούτε κάτι που εξαρτιόταν από απόφαση του Προεδρικού Μεγάρου. Δεν υπήρχε κάποιο πρωτόκολλο στα καθίσματα. Ήταν μια τελετή, το επίσημο μέρος της οποίας διεξαγόταν μπροστά από εκείνη τη σειρά των καθισμάτων. Στα καθίσματα των προσκεκλημένων δεν υπήρχε αυστηρό πρωτόκολλο. Κάθισαν αξιωματούχοι σε σημεία που ίσως, σε άλλες περιπτώσεις, θα κάθονταν αλλού.

Το θέμα είναι πως ούτε η Βουλή ούτε η Προεδρία υποδήλωσε οτιδήποτε με τη διάταξη των ανθρώπων που κάθισαν εκεί, διότι ο κ. Σαββίδης δεν είχε κάποια επίσημη ιδιότητα. Ήταν απλώς ένας προσκεκλημένος ιδιωτικά, μια σημαντική προσωπικότητα που παρευρέθηκε. Έτσι κι αλλιώς, μπορούσαν να παρευρεθούν πολλοί ιδιωτικά και ως κατ’ επιλογή και των προσώπων του απερχόμενου ή του επερχόμενου Υπουργικού Συμβουλίου. Το σημαντικό είναι ότι σήμερα δεν πρέπει να συζητούμε εάν υπήρχε οποιοδήποτε πολιτικό μήνυμα. Δεν υπήρχε κανένα πολιτικό μήνυμα. Τα όσα συνέβησαν στη συνέχεια, είναι σίγουρα πολύ θλιβερά και καταδικαστέα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια;

Δεν θα παρουσιαστεί κάτι ολοκληρωμένο και τελεσίδικο, διαφορετικά θα ήταν συνάντηση ενημέρωσης. Είναι μια πολύ κρίσιμη συζήτηση, για ένα πολύ σημαντικό θέμα. Θα παρουσιαστούν τα δεδομένα από τον Υπουργό Οικονομικών και οι σχεδιασμοί τους οποίους κάνει μέχρι τώρα το Υπουργείο. Είχε ξεκινήσει και μια διεργασία πριν από τις εκλογές. Το θέμα είναι αρκετά περίπλοκο και πολύπλευρο, και έχει βάρος και στα οικονομικά πράγματα, και στην κοινωνία, και όχι μόνο. Χρειάζεται λοιπόν, να γίνει μια συζήτηση ώστε να ακουστούν προτάσεις, κατευθύνσεις, ερωτηματικά και ζητήματα που οι πολιτικές δυνάμεις θέλουν να λάβουν υπόψη.

Τα περισσότερα βεβαίως τα γνωρίζουμε, αλλά μέσα από μια γόνιμη συζήτηση πρέπει να γίνει μια σύνθεση καθώς όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα των πραγμάτων. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, διότι φτάνουμε στο διά ταύτα. Επομένως, ας αφήσουμε και τη σύσκεψη να εξελιχθεί. Το γεγονός είναι ότι ο Υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει για τους προσανατολισμούς της Κυβέρνησης, για τα δεδομένα που υπάρχουν και για τον διάλογο που γίνεται με τις ευρωπαϊκές Αρχές. Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν είμαστε μόνοι μας. Υπάρχει και συνεργασία, και κατανόηση, και λόγος όχι μόνο στην Κομισιόν [διότι] είναι θέμα που αφορά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Γι’ αυτό θα είναι εκεί και η Κεντρική Τράπεζα.»

(ΝΝ/ΜΛ)