Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-04-2019 11:53

Το σχέδιο επιχορήγησης πολιτών για ευρυζωνικές συνδέσεις υπέρ υψηλών ταχυτήτων (≥100Mbps) παρουσιάστηκε απο την Υπ. Μεταφορών στο ΓΤΠ

Την έναρξη του Σχεδίου επιχορήγησης πολιτών για ευρυζωνικές συνδέσεις υπέρ υψηλών ταχυτήτων (≥100Mbps) από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (ΤΗΕ) παρουσίασε σήμερα η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κα Βασιλική Αναστασιάδου σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ).

Τη συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της οποίας, παρουσιάστηκε επίσης και το πρόγραμμα χορήγησης εξουσιοδοτήσεων για πειραματική λειτουργία πιλοτικών δικτύων 5G και το ευρύτερο Σχέδιο Δράσης της Ψηφιακής Στρατηγικής της Κύπρου, χαιρέτισαν η Διευθύντρια του ΓΤΠ κα Σόφη Μιχαηλίδου και ο Διευθυντής του ΤΗΕ κ. Γιώργος Κωμοδρόμος.

Στον χαιρετισμό της η Υπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε στα «πολλαπλά οφέλη που θα αποφέρουν η τεχνολογική πρόοδος και οι επενδύσεις στις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών στο σύνολο της οικονομίας, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής αξίας, στον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, στην αύξηση της διαφάνειας, στην προώθηση της δημοκρατίας και του πολιτισμού».

Το σχέδιο χορηγιών για την επιδότηση ευρυζωνικών συνδέσεων υπέρ υψηλών ταχυτήτων (τουλάχιστον 100Mbps) αφορά στην περίοδο 2019-2020, με δικαιούχους όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το σχέδιο επεσήμανε η Υπουργός Μεταφορών «εντάσσεται στις προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο για ενθάρρυνση των πολιτών προς απόκτηση ευρυζωνικής σύνδεσης υψηλών και υπέρ υψηλών ταχυτήτων κάτι που σε συνδυασμό με την υλοποίηση έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, και την αντιμετώπιση του σοβαρού χάσματος ηλεκτρονικών δεξιοτήτων, θα επιτρέψει στη Κύπρο να αξιοποιήσει στο μέγιστο τα οφέλη της ψηφιακής οικονομίας». 

Η κα Αναστασιάδου σημείωσε ,παράλληλα, ότι «στα πλαίσια της πολιτικής της Κυβέρνησης για την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στον Κύπριο πολίτη το ΤΗΕ προχώρησε με την χορήγηση εξουσιοδοτήσεων για τη λειτουργία πιλοτικών δικτύων 5G στις εταιρείες Cyta, MTN Cyprus Ltd και Primetel Plc». Τα εν λόγω δίκτυα ανέφερε «θα λειτουργήσουν στη ζώνη ραδιοσυχνοτήτων 3400-3800 MHz, ζώνη η οποία προσδιορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη ως η «πρωτοπόρος ζώνη» για τη χρήση του 5G στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το ΤΗΕ θα δώσει την ευκαιρία στους παρόχους κινητών υπηρεσιών να λειτουργήσουν πιλοτικά δίκτυα 5G, μέχρι τον Νοέμβριο του 2019, έτσι ώστε να διεξάγουν πειράματα και δοκιμές του εξοπλισμού τους τόνισε η κα Υπουργός, υποδεικνύοντας ότι ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για την επίσημη αδειοδότηση δικτύων 5G. Η διαδικασία αδειοδότησης αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 4ο τρίμηνο του 2019 με την προκήρυξη σχετικής δημόσιας διαβούλευσης. Στόχος του Υπουργείου υπογράμμισε, είναι «όπως μέσα στο 2020 να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης και να έχουμε τα πρώτα εμπορικά δίκτυα 5G στη Κύπρο».

Η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ευχαρίστησε όλα τα εμπλεκόμενα Τμήματα για τη συνεργασία και υποστήριξη τους προς επίτευξη των μεγαλεπήβολων στόχων που έχουν τεθεί για μια Σύγχρονη Ψηφιακή Κύπρο καθώς επίσης και το ΓΤΠ για τη συνεισφορά του στην ενημέρωση  των πολιτών.

Από την πλευρά της η κα Μιχαηλίδου εξέφρασε την ετοιμότητα του ΓΤΠ να «συνδράμει στις προσπάθειες που καταβάλλονται για μετάβαση της Κύπρου σε μια νέα ψηφιακή εποχή και σε οποιοδήποτε εγχείρημα συμβάλλει προς τη γνώση, την πληροφόρηση, την ενημέρωση και την εμπλοκή του κοινού, στις καλές πρακτικές και προσπάθειες του κράτους. Το ΓΤΠ, σε συνεργασία με το ΤΗΕ σημείωσε «έχει προχωρήσει στην υλοποίηση ενημερωτικών εκστρατειών προς τον πολίτη για μια σειρά από ζητήματα που εντάσσονται στο πλαίσιο της ψηφιακής στρατηγικής της Κυβέρνησης, όπως τα προγράμματα κατάρτισης στις ψηφιακές δεξιότητες και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του Κέντρου Παραγωγικότητας, η ενημέρωση του κοινού για το Σύστημα Πληρωμής Εισφορών των Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέσω Διαδικτύου και το σχέδιο επιχορήγησης πολιτών για ευρυζωνικές συνδέσεις υπέρ υψηλών ταχυτήτων από το ΤΗΕ».

Για περισσότερες πληροφορίες για το σχέδιο Χορηγιών για την επιδότηση ευρυζωνικών συνδέσεων υπέρ υψηλών ταχυτήτων μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.digitalcyprus.gov.cy

(ΕΦ/ΜΓ/ΕΙ)