Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-04-2019 18:30

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και Πρόεδρος της Ακαδημίας του Παρισιού πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και Πρόεδρος της Ακαδημίας του Παρισιού κ. Gilles Pécout, συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη, στις 15 και 16 Απριλίου 2019. Στόχος της επίσκεψης είναι η ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας στον τομέα της Εκπαίδευσης και ιδιαίτερα της Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Ο κ. Pécout είχε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού δρα Κώστα Χαμπιαούρη κατά την οποία υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ) και της Ακαδημίας του Παρισιού. Το Μνημόνιο έχει ως στόχο να θεσπίσει ένα κοινό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΠ και της Ακαδημίας του Παρισιού για την προώθηση δράσεων εκπαιδευτικής συνεργασίας, μέσω της εκμάθησης της ελληνικής και της γαλλικής γλώσσας και της καλύτερης κατανόησης του πολιτισμού της κάθε χώρας. Το Μνημόνιο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Συμφωνίας μεταξύ της Κύπρου και της Γαλλίας που υπεγράφη στη Λευκωσία στις 29 Οκτωβρίου 1969.

Ο κ. Υπουργός, κατά τη συνάντηση, τόνισε ότι μια σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες επιβεβαιώνουν τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών στον εκπαιδευτικό τομέα. Ο δρ Χαμπιαούρης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ίδρυση του Γαλλο-κυπριακού σχολείου το 2012, στην ένταξη της Κύπρου στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας το 2006 και στη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας σε όλα τα δημόσια σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ως δεύτερης υποχρεωτικής ξένης γλώσσας, καθώς και στη συμπερίληψή της ως μάθημα επιλογής σε προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων. Τόνισε την εξαιρετική συνεργασία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων των δύο χωρών, μέσα από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS+, τη συνεργασία στον τομέα της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και τη στενή συνεργασία της επιθεώρησης Γαλλικών της Διεύθυνσης Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του ΥΠΠ με το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου. Ευχαρίστησε, τέλος, θερμά τον Πρύτανη της Σορβόννης για την αποδοχή της πρόσκλησής που του απηύθυνε και τόνισε ότι η παρουσία του στην Κύπρο μας τιμά ιδιαίτερα.  

Από πλευράς του, ο κ. Pécout υπογράμμισε τη μακρόχρονη κοινή ιστορία και τις σχέσεις φιλίας των δύο χωρών και επισήμανε ότι η επίσκεψή του θα εδραιώσει τη συνεργασία Κύπρου – Γαλλίας και θα ενισχύσει το όραμα για μια Ευρώπη της γνώσης και του πολιτισμού. Συγκεκριμένα, ο κ. Pécout ανέφερε: «Επιδιώκουμε την εδραίωση της συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και των σχολικών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Ακαδημίας του Παρισιού, μέσα από την εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας στα σχολεία της Κύπρου και της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία της Γαλλίας, και μέσα από την κινητικότητα μαθητών και εκπαιδευτικών». Εξέφρασε, δε, την επιθυμία του για ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών στον τομέα της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η γαλλική πλευρά στην αύξηση των Κύπριων φοιτητών στη Γαλλία και των Γάλλων φοιτητών στην Κύπρο. Σημείωσε, ότι η συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Erasmus+, Marie Curie και Jules Verne θα ενδυναμωθεί περαιτέρω. 

Ο κ. Pecout συναντήθηκε, ακολούθως, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας του Παρισιού, μαζί με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, παρευρέθηκε στην υπογραφή Μνημονίου Διδυμοποίησης μεταξύ του Γυμνασίου Ακροπόλεως και του Γυμνασίου Queneau του Παρισιού. Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο κ. Υπουργός ανέφερε: «Η διδυμοποίηση αυτή δίνει μια νέα ώθηση στη γενικότερη προσπάθειά της για μια εξωστρεφή εκπαίδευση […]. Είμαι βέβαιος ότι η διδυμοποίηση αυτή θα δώσει τις ευκαιρίες για αμοιβαία μάθηση και θα ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, ισχυροποιώντας τις προοπτικές συνεργασίας σε διάφορα επίπεδα που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να προσφέρουν». Ο κ. Pecout, με τη σειρά του, σημείωσε ότι η υπογραφή των Μνημονίων πλαισιώνει τον εκπαιδευτικό διάλογο ανάμεσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα των δύο χωρών και επιβεβαιώνει τη θέληση για συνεργασία μέσω προγραμμάτων δράσης της όφελος των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Τα μέρη θα αναλάβουν πρωτοβουλίες με στόχο την ενθάρρυνση της κινητικότητας των μαθητών και μαθητριών και την ενίσχυση της εκμάθησης της γαλλικής και της ελληνικής γλώσσας.

Το Πρόγραμμα του κ. Pecout, περιλαμβάνει συνάντηση με τους Πρυτάνεις τον Πανεπιστημίων της Κύπρου, παρουσία στη διδυμοποίηση του Παγκυπρίου Γυμνασίου με το Λύκειο Chaptal του Παρισιού, επίσκεψη στο Γαλλοκυπριακό σχολείο, ξενάγηση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου και επίσκεψη στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

(ΙΠ/ΕΙ)