Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-04-2019 19:00

Τηλεοπτικό Πασχαλινό Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη

Με την ευκαιρία της Ανάστασης του Κυρίου θέλω να εκφράσω τις θερμότερες μου ευχές στην κάθε μια και στον καθένα από εσάς για Καλή Ανάσταση και προσωπική και οικογενειακή ευτυχία. 

Επιθυμία μου θα ήταν να απευθυνόμουν προς εσάς ευρισκόμενος στην Κύπρο. Ευρισκόμενος ανάμεσα σε ολόκληρη την οικογένειά μου, όπως η παράδοση μας απαιτεί.

Παρά ταύτα, το ελάχιστο προς την πατρίδα καθήκον επέβαλλε τη συμμετοχή μου σε μια ιδιαίτερης σημασίας Διάσκεψη στην Κίνα, με στόχο από τη μία την προβολή και ενίσχυση των προσπαθειών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και αφετέρου την περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών και πολυμερών συνεργασιών μας που τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει, με πολλαπλά προς την Κύπρο οφέλη.

Ένα καθήκον και μια υποχρέωση που χρωστώ σε όλους εσάς, που μέσα από την εργατικότητα, το πείσμα και τις  θυσίες σας έχετε συμβάλει στην αντιμετώπιση μιας από τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις που πέρασε το κράτος μας.

Γνωρίζω ότι παρά την ανάκαμψη και τη σταθερή ανάπτυξη, υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν. Είμαι βέβαιος όμως, πως όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, οι πολιτικές δυνάμεις και οι κοινωνικοί εταίροι θα επιδείξουν την ίδια υπευθυνότητα προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κάθε πολίτη.

Είναι κάτι που συλλογικά χρωστούμε σε όλους εσάς: Μια ευθύνη που υπαγορεύει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, μεταξύ άλλων,  στους τομείς της Παιδείας, της Δημόσιας Υπηρεσίας, της Δικαιοσύνης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Δείγμα της συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που αφορά τον τομέα της Υγείας, η οποία αρχίζει να υλοποιείται από την 1η Ιουνίου. Μια μεταρρύθμιση που αποτελούσε αίτημα της κοινωνίας εδώ και δεκαετίες.

Χαιρετίζω τη μαζική ένταξη των πολιτών στο Σύστημα Υγείας και καλώ όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα όποια προβλήματα σε ανάλογες μεταρρυθμίσεις αρχικά θα υπάρξουν.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Τούτες τις μέρες που το αίσθημα της αγάπης υπερέχει, γίναμε δυστυχώς μάρτυρες σειράς φρικτών εγκλημάτων σε βάρος ανθρώπων, που αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν την πορεία δεκάδων χιλιάδων συμπατριώτων μας που σε δύσκολες ώρες αναζήτησαν εργασία στο εξωτερικό.

Πρόκειται για κάτι πρωτοφανές, που ούτε η συνείδησή μας μπορεί να αποδεχτεί, ούτε και μια σύγχρονη κοινωνία να ανεχτεί.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Το μήνυμα της Ανάστασης ενισχύει τη βούλησή μας για αναζήτηση μιας λύσης που θα τερματίζει τον Γολγοθά που η πατρίδα μας βιώνει τα τελευταία 45 χρόνια.

Μιας λύσης, βιώσιμης και λειτουργικής, που θα δημιουργεί προοπτικές για ένα μέλλον ειρηνικό για όλους τους κατοίκους της χώρας μας. 

Η απαράδεκτη κατάσταση συνεχίζει να αποτελεί μια ανοικτή πληγή, με όλες τις δυσμενείς συνέπειες που αυτή συνεπάγεται.

Είναι για αυτό που επιδιώκουμε, μέσα από πρωτοβουλίες και νέες ιδέες, τη δημιουργία συνθηκών επανέναρξης ενός δημιουργικού διαλόγου με προοπτική επιτυχούς κατάληξης.

Αυτήν την αποφασιστικότητα, πολιτική βούληση και ειλικρινή επιθυμία της Ελληνοκυπριακής κοινότητας για επανένωση της πατρίδας μας, διεμήνυσα και διαμηνύω με κάθε ευκαιρία τόσο προς τον Γενικό Γραμματέα όσο και κατά τις διεθνείς επαφές μου, όπως έπραξα και αυτήν τη βδομάδα κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μου με τους Προέδρους της Κίνας και Ρωσίας.

Με την ευκαιρία, θέλω να καλέσω για άλλη μια φορά τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας να κατανοήσουν πως η απαράδεκτη κατάσταση που σήμερα επικρατεί δεν επηρεάζει αρνητικά μόνο τη μία, αλλά και τις δύο κοινότητες.

Οι αξιώσεις επιβολής της μιας επί της άλλης κοινότητας μέσα από προνόμια που δεν συναντώνται σε κανένα άλλο διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος, δεν οδηγούν σε ένα σύγχρονο, βιώσιμο και απόλυτα κυρίαρχο κράτος.

Για αυτό και πάνω από όλα, απαιτείται σεβασμός στις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να διασφαλίζονται σε όλους ανεξαίρετα τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημιουργία συνθηκών ειρηνικής συμβίωσης.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Όσο και αν μας απογοητεύει ο μακροχρόνιος Γολγοθάς, άλλο τόσο μας πεισμώνει η αποφασιστικότητα να αγωνιστούμε για την ανάσταση και ευημερία της πατρίδας μας.

Εύχομαι σε όλους Καλό Πάσχα.

(ΡΜ/ΣΧ)